Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dengir Fırat'a tepki yağıyor

        Fırat’a AKP içinden ilk tepki Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem’den geldi. Erdem, Fırat’ın sözlerini "sarfedilmemesi gereken gerici laflar" olarak değerlendirdi. Erdem, "Türkiye, Cumhuriyet döneminde devrimlerini yaptı ve şimdi normal yolunda ilerliyor, ilerlemesi lazım. Artık geriye dönüp de 'şöyle oldu böyle oldu' demenin bir faydası da yok. Onun için ileriye bakmamız lazım" dedi.

        Türkiye’nin gergin bir dönemden geçtiğine de işaret eden Erdem, "Böyle bir dönemde daha fazla gerginliğe meydan vermemek gerektiği kanaatindeyim. Dengir Fırat, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve partinin ikinci adamı. Bu bakımdan söyledikleri önemli ama hangi anlamda söyledi, niçin söyledi bilmiyorum" diye konuştu.

        "DANGUR DUNGUR KONUŞARAK DAYANIŞMAYI TEHLİKELEYE SOKUYORLAR"

        Anayasa Mahkemesi önceki başkanlarından Yekta Güngör Özden, Atatürk devrimlerinin Türk toplumunda travma etkisi yarattığını öne süren AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’a sert çıktı. Özden, “Yaşamlarını ve varlıklarını Atatürk ve arkadaşlarına borçlu olanların akıl dışı, terbiye dışı ve insanlık dışı yaklaşımları Türk ulusunun takdirleriyle yerini bulmalıdır” dedi.

        Özden, Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, Atatürk devrimlerini kastederek, “Türk toplumuna travma yaşatıldı. Bir gecede kıyafetlerini ve dillerini değiştirmeleri söylendi. Dinsel yolları dağıtıldı" şeklindeki sözlerini değerlendirdi. Özden şunları söyledi:

        “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş ve kuruluş süreçlerini yurttaşlık bilincine yerleştiremeyenlerin safsataları değişik ortamlarda ve zamanlarda bilgisizlik ve nankörlük yansıtan sözlerle açığa çıkmaktadır. Atatürk devrimlerinin kul köle olan insanı, devletin sahipliği, yurttaşlığa Arap milliyetçiliğinin kaynağı olan ümmeti ulusal taşıyan yüceliğine yaraşır olmayanlar dangur dungur konuşarak toplumsal barışı ve ulusal dayanışmayı tehlikeye sokmaktadır. Ayrılıkçı ve bölücülerin değişik kılık ve biçimde siyaset sahnesinde yer almaları düşündürücü ve üzücüdür. Yaşamlarını varlıklarını Atatürk ve arkadaşlarına borçlu olanların akıl dışı, terbiye dışı ve insanlık dışı yaklaşımları Türk ulusunun takdirleriyle yerini bulmalıdır.”

        -“TÜRKİYE’Yİ TEKRAR O GÜNE GÖTÜRMEYE ÇALIŞAN DÜŞÜNCELER”-

        Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras: "Ben bunun için çok bir şey söyleyemem. Atatürkçü düşünce ve Atatürk’ün koyduğu ilkeler, Türkiye’nin o yıllardaki zor günlerinden bu güne gelmesini sağladı. Bu düşünceler ise Türkiye’yi tekrar o güne götürmeye çalışan düşünceler. Hiçbir toplum sadece dinsel düşünce ile gelişme sağlayamamıştır."

        Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli: "AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Türkiye’yi İran, Arabistan gibi bir ülke gibi olsun istiyor. İçine Atatürkçü düşünceyi sindiremiyor. Çağdaş hukuku içine sindiremeyen ve sosyalleşmeye karşı bir milletvekili. ‘Biz ne yaptık da bizimle ilgili dava açtılar’ deniyor. Daha neye yapacaklar. Partiyi kapatmaya çalışıyorlar Gericilik için uğraşıyorlar."

        -“FIRAT, KENDİSİNİ ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARINA ANLAMAYA ZORLAMALARIDIR”-

        Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: "AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat bu açıklaması ile pişmiş aşa su katıyor. Bir devlet adamı olarak böyle bir şeyi söylemesi bu ülkeye, bu ülkenin huzur ve mutluluğuna hiçbir değer katmaz. Devlet adamların işi boş işlerle uğraşmak olmamalıdır. Fırat, kendisini Atatürk ilke ve inkılaplarına anlamaya zorlamalarıdır. Diğer yandan Atatürk, ve İslam dinini karşı karşıya getirme çalışmaları yeni değildir ve asla doğru da değildir. Atatürk bu ülkenin bu milletin temel değerlerinde her zaman saygıyı esas almış ve yeni TC temellerini atarken bu saygının üzerine bina etmiştir. Kimse Atatürk’le İslam’ı karşı karşıya getirmesin. Böyle bir anlayışın ülkemizin huzur ve mutluluğuna hizmet etmeyeceği gayetaçıktır."

        CHP'NİN TEPKİSİ

        CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın ''Türk toplumu bir travma yaşamıştır...'' açıklamasının, Atatürk'e ve Cumhuriyet'in değerlerine karşı tepkinin net şekilde dışa vurumu olduğunu ileri sürerek, ''Mustafa Kemal'in aydınlama devriminden rövanş almak istiyorlar'' dedi.

        Okay, Mecliste yaptığı açıklamada, New York Times'ta yayınlanan demeci dolayısıyla AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat'a tepki gösterdi.

        AK Parti yetkililerinin bugüne kadar yaptıkları açıklamaların bir bütünlük arz ettiğini savunan Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarla Cumhuriyet'in kurulduğu 1920'li yıllardan bahsederek, AK Parti iktidarı döneminde yapılanlarla kıyasladığı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılanları yok saymaya çalıştığını iddia etti.

        Okay, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ''Türkiye'de Müslüman çoğunluk da dini özgürlüklerle ilgili zorluklar yaşıyor...'' dediğini hatırlatarak, son olarak da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın ''Türk toplumu bir travma yaşamıştır. Bir gece içinde kıyafetlerini, dillerini değiştirmeleri istenmiştir. Dini yaşam biçimleri ortadan kaldırılmıştır...'' diye açıklama yaptığını söyledi.

        Fırat'ın açıklamasının, Mustafa Kemal Atatürk'e ve Cumhuriyet'in değerlerine ve niteliklerine karşı tepkinin net şekilde dışa vurumu olduğunu ileri süren Okay, ''Mustafa Kemal'in en büyük eseri olan Cumhuriyet'i rotasından çıkartmak istiyorlar. Mustafa Kemal'in aydınlama devriminden rövanş almak istiyorlar. Bu söylemlerini kararlılıkla sürdüren bu siyasal iktidar, maalesef Cumhuriyet'i ve değerlerini içine sindirememiştir. Hedef, Mustafa Kemal ve kurduğu Cumhuriyet'tir'' diye konuştu.

        Okay, İsmet İnönü'ye ''millet düşmanı'' denilmesini doğrulayan AK Parti milletvekilleri bulunduğunu ancak, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın bu olay karşısında suskun kaldığını iddia etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ