Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) çözüm sürecine destek aramak amacıyla başlattığı Kardeniz turu, Sinop'ta provokatif saldırılarla karşılaştı. Sabah saatlerinde kente gelenn gruba yönelik önce sözlü, sonra da konakladıkları öğretmenevine fiili olarak s

        HABERTURK.COM

        Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) çözüm sürecine destek aramak amacıyla başlattığı Karadeniz turu, Sinop'ta provokatif saldırılarla karşılaştı. Sabah saatlerinde kente gelen gruba yönelik önce sözlü, sonra da konakladıkları öğretmenevine fiili olarak saldırıda bulunuldu. BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü saat 12.15'de girdikleri Öğretmenevi'nden saat 21.25'de polis panzerleriyle çıktı. BDP heyeti buradan Samsun'a hareket etti.

        Sinop'ta sabah saatlerinde başlayan gerginliğin sona ermesi bekleniyordu ancak provokatif gruplar, akşam saatlerinde BDP'li milletvekillerinin kaldığı öğretmenevine yeniden taş, sopa ve yanıcı madddelerle saldırıda bulundu.

        BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, twitter hesabından "Linççi faşist güruh içeriye taş ve yanıcı madde atıyorlar. Polis bir şey yapmıyor, kendi önlemimizi alıyoruz" yazdı ve bir de fotoğraf paylaştı.

        VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

        Valilikten yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

        ''Bazı BDP milletvekillerinin ilimizi ziyaretleri sırasında ani gelişen protesto eylemlerine takriben 800 kişi katılmış, eylemler sırasında yaralanan 16 kişinin tedavileri ayakta yapılarak bu kişiler taburcu edilmiştir. Eylemler sonrasında 14 kişi hakkında yasal işlem başlatılmıştır.

        Süreçte güvenlik güçleri telafisi imkansız olayların olmaması için özen içerisinde görevlerini icra etmeye dikkat etmişlerdir. Bu saat itibarıyla ilimizde herhangi bir olumsuzluk olmayıp hayat normale dönmüştür.''

        HÜSEYİN ÇELİK : SİNOP’TA ORTAYA KONAN PROVOKASYONU KINIYORUM

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü’nün Sinop’ta tepkiyle karşılanmaları ile ilgili olarak Twitter’da açıklamalarda bulundu. Çelik, "BDP’lilerin Sinop ziyareti esnasında ortaya konan provokasyonu kınıyorum. Her siyasi parti çok rahatlıkla 81 ilde faaliyet yapabilmelidir" dedi.

        BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü’nün Sinop’ta tepkiyle karşılanmaları ile ilgili olarak Çelik, "BDP’lilerin Sinop ziyareti esnasında ortaya konan provokasyonu kınıyorum. Her siyasi parti çok rahatlıkla 81 ilde faaliyet yapabilmelidir" dedi.

        KÜRKÇÜ: POLİS İLE KİTLE KOLKOLA

        BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bianet'e yaptığı değerlendirmede Sinop Valisi ve emniyet yetkilileriyle görüştüklerini, BDP Eş Genel Başkanlarının da Ankara'da İçişleri Bakanı ile görüştüğünü söyledi.

        Kendilerini kuşatan kitlenin uzaklaştırılmasını, toplantı yapmalarının sağlanmasını ve şehirden ayrılacakları zaman gerekli önlemlerin alınmasını talep ettiklerini ifade eden Kürkçü, sözlerine şöyle devam etti:

        "Buraya girebilen kişilerle görüştük fakat açık halk toplantısını gerçekleştiremedik. Buradan ayrılmamız için gereken düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Bu akşam ayrılacağız ve Samsun'a geçeceğiz.Bu olan bitenlerin hepsi emniyetin ya göz yumması ya da ağır ihmali nedeniyle olmuştur. Her ikisi de aynı kapıya çıkar. Çünkü bu güruhun bunları yapmasına imkan verilmeyebilirdi.Sabah bizimle, toplantıdan vazgeçmemiz karşılığında güruhu dağıtma konusunda pazarlığa girdiler. Biz de toplantıdan vazgeçmemiz için bir sebep olmadığını ve onların güvenlik tedbirlerini almaları gerektiğini söyledik. Vekillerin halkla konuşmasından daha doğal bir şey olmadığını ve bunu sağlamanın da kendilerinin görevi olduğunu ifade ettik.Biz basın toplantısı yaparken çevreden binaya taş atılmaya devam edildi. Kırılan camlar oldu. Polis dışarıdakilerle kol kola geziyor. Polis alenen gözümüzün önünde kol kanat geriyor."

        TÜZEL: POLİSİN MÜDAHALESİ YETERSİZ KALDI

        Milletvekili Levent Tüzel, yaşanan gerginlikle ilgili olarak, "Dışarıdaki grup neden tepki gösterdiğini bilmiyor. Bunların arkasında başkaları var. Bunu Sinop halkına mal etmiyoruz. Belki buraya gelip karşımızda bizi dinleseler hak verecekler. Biz kan dökülsün istemiyoruz. Kan dursun istiyoruz. Emniyet bu olaylara müsade etti. Polisin bu konuda müdahalesi yetersiz kaldı. Barış çabalarımız aynen devam edecek. Bunu kimse engelleyemeyecek. Samsun ve Ordu ziyaretlerimizi gerçekleştireceğiz" dedi.

        Sebahat Tuncel ise, taşlı saldırıları Hakkari ve Diyarbakır'da her gün yaşadıklarını belirterek korkmadıklarını dile getirdi. Korkmadıklarını ve amaçlarının barış olduğunu ifade eden Tuncel, "Kan dökülsün istemiyoruz, barış istiyoruz. Bunu anlatmak için buradayız" diye konuştu.

        GÖSTERİCİLER ÖĞRETMENEVİNE GİRMEK İSTEDİ

        Basın toplantısının ardından bir grup gösterici, Öğretmenevi'nin arka kısmından camı kırıp içeri girmek istedi. Bu sırada bu gruba polis müdahale etti. polis grubu biber gazı ve tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Bu sırada grup da kaldırım taşlarını söküp öğretmenevinin içine attı. Ellerindeki taşlarla camları kırıp içeriye girmek isteyen grup ile polis arasında arbede yaşandı. Havanın da kararmasıyla birlikte yayılan biber gazı görüş mesafesini de düşürdü. Bir çok kişi gazdan etkilendi.

        1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Olaylarda bir grup gösterici Öğretmenevi'nin bulunduğu caddede yerdeki mazgalları söküp polis panzerlerin bölgeye yaklaşmasını engelledi. Mazgalları dik bir şekilde tutup araç girişine izin vermedi.

        Yaşanan olaylar nedeniyle 1 polis memuru yaralanırken 1 kişi de gözaltına alındı.

        ÖNDER ÇEVİK KUVVET AMİRİ İLE TARTIŞTI

        Binada mahsur kalan BDP'li vekiller ile polis arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Öğretmenevindeki son durumu yerinde incelemek üzere olay yerine gelen çevik kuvvet amiri Oğuz Lale, BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in tepkisiyle karşılaştı. Önder, Lale'ye "Bize bir şey olduktan sonra sen istediğin kadar tespit yap. Çok diplomatik ifadeler, polis merdiven getiriyor bayrak astırıyor" dedi.

        BDPLİLER SİNOP'TAN PANZERLERLE ÇIKTI

        Sinop'da bulunan BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü saat 12.15'de girdikleri Öğretmenevi'nden saat 21.25'de polis panzerleriyle çıktı. Vali Ahmet Cengiz'in görüşmesinin ardından polis panzerleri ve minibüsleri ile çıkarıldı. 2 panzer, 2 minibüs ve bir polis aracıyla kentten ayrılan BDP heyeti, Samsun'a doğru yola çıktı. Polis, kentin çıkışında da geniş güvenlik önlemi aldı.

        GÖZALTINA ALINAN 14 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

        Olaylı protestonun ardından gözaltına alınan 14 kişi serbest bırakıldı.

        800 kişinin katıldığı ve 16 kişinin de yaralandığı olaylar sırasında gözaltına alınan 14 kişi savcılık talimatıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sosyal medya üzerinden örgütlendikleri belirtilen göstericilerin provoke edildiğini düşünen polis, olayları planlayanlar hakkında soruşturma başlattı. Gözaltıların devam edeceği belirtilirken, polis geniş kapsamlı çalışma yürütüyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ