Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Hatay’da falcıya para kaptıran ailenin açtığı davada çok önemli bir karara imza attı. Bundan sonra falcılık yapanlar, “basit dolandırıcılık” suçundan değil, nitelikli dolandırıcılığa giren “dini inancın istismar edilmesi” suçun

        Yasemin GÜNERİ / AHT

        Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Hatay’da falcıya para kaptıran ailenin açtığı davada çok önemli bir karara imza attı. Bundan sonra falcılık yapanlar, “basit dolandırıcılık” suçundan değil, nitelikli dolandırıcılığa giren “dini inancın istismar edilmesi” suçundan yargılanacak.

        Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kızlarının bahtını açtırmak ve evlerinin bahçesinde bulunan altın küpünü bulması için falcıya para kaptıran ailenin açtığı davada emsal bir karara imza attı.

        Hatay’da yaşanan olayda mahkeme, falcıyı basit dolandırıcılık suçunu işlediği iddiasıyla hapse mahkûm etti. Yargıtay 15. Ceza Dairesi ise kararı bozdu. Daire, falcının işlediği suçun “dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle” işlendiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu. Dairenin kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Başsavcılık yaptığı itirazda, “bu nevi inanışların dini inanç sisteminde yer alan din kurallarından olmadığı ve bilakis yasaklandığı ve günah kabul edildiği, katılanların evinin bahçesinde bulunacak bir küp altın ile zengin olma hayallerinin dini inanç ve duygulardan kabul edilmeyeceği, zira İslam dini ve diğer ilahi dinler bakımından zenginliğin değil fakirliğin yüceltildiği, zenginlik hayalinin dini inanç ve duygulara ilişkin olmayıp, olsa olsa dünyevi duygulara ilişkin olduğu” gerekçesiyle Yargıtay 15. Ceza Dairesi’nin verdiği kararın bozulmasını istedi.

        EMSAL KARAR

        Dosya, üst daire olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun önüne geldi. Genel kurul oy çokluğuyla başsavcılığın itirazını reddetti. Bu kararın ardından falcılık yapanlar “basit dolandırıcılık” suçundan değil, nitelikli dolandırıcılığa giren “dini inancın istismar edilmesi” suçundan yargılanacak. Basit dolandırıcılık suçunu işleyenler 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılırken, nitelikli dolandırıcılık suçunu işleyenler 2 yıldan 7 yıla kadar hapse mahkûm olabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ