Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Sendikalar, Taksim için ısrarlı

        Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs 1977 yılında çıkan olaylarda hayatını kaybedenler, Kazancı Yokuşu'nda anıldı. Aralarında KESK, DİSK, TÜRK-İŞ gibi sendikaların temsilcilerinin bulunduğu grup, hayatını kaybedenler için olayın gerçekleştiği yere karanfil bıraktı. Anma töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran KESK Başkanı Lami Özgen, kutlamaları Taksim'de yapacaklarını belirterek, Mete Caddesi ve Gümüşsuyu Caddesi'nden grupların Taksim'e yürüyeceklerini açıkladı.

        Sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu grup, 'Yaşasın Bir Mayıs' sloganları ile TÜRK-İŞ binasının önünden yürüyüşe geçti. Taksim Meydanı'na kadar gelen grup, burada bir süre slogan attıktan sonra 1 Mayıs 1977 yılında çıkan olaylarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Grup adına açıklama yapan KESK Başkanı Lami Özgen, "1 Mayıs 1977 yılında burada yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımızın anısı önünde saygı ile eğiliyor, yollarının bizim yolumuz olduğunu ifade etmek istiyorum." dedi.

        DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise, konuşmasında Taksim Meydanı'nın kutlamalara kapatılmasını eleştirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Taksim Meydanı'nı 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı meydan olarak karara bağladığını belirten Çerkezoğlu, "İlk kez bir meydan uluslararası hukukta bir özne olarak tanımlanmıştır.Bu ülkeyi yönetenler bir inşaat bahanesiyle Taksim Meydanı'nı emekçilere kapatmak istemekteler. Hemen arkamızda daha 1 Mayıs'a 5-6 gün kala meydanı bariyerlerle kapatan zihniyet Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs'ta emekçilere kapatılmasını istemektedirler." ifadelerini kullandı.

        "BARİKATLARDA ISRAR EDİLİRSE BİZİM DE 1 MAYIS'TAN GERİ ADIM ATMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

        Anma programı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran KESK Başkanı Lami Özgen, sendikaların iki koldan Taksim'e yürüyeceğini belirtti. Birinci kolun Halaskargazi Caddesi'nden Mete Caddesi'ne bağlanacağını ifade eden Özgen, ikinci yürüyüş kolunun ise Gümüşsuyu Caddesi'nden Taksim'e yöneleceğini dile getirdi. Polislerin barikatla önlerini kesmeleri durumunda ne tür bir davranış sergileyeceklerinin sorulması üzerine Özgen, şunları söyledi: "Biz biran önce Taksim'deki barikatların kaldırılmasını, fiziki koşulların ise 1 Mayıs'a uygun hale getirilmesini istiyoruz. Bu barikatlarda ısrar edilirse bizim de 1 Mayıs'ta geri adım atmamız söz konusu değildir. 1 Mayıs bayramımızı kutlamaya devam edeceğiz."

        Konuşmaların ardından hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'nun girişine karanfiller bırakıldı. Sendikaların Şişhane ve Kadıköy'de de hayatını kaybedenler için anma etkinliği yapacakları öğrenildi.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ