Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Casusluk davasında flaş gelişme

        Orkun ÇİZMELİ / ERZURUM (AHT)

        Türkiye'yi ayağa kaldıran Iğdır'daki 'casusluk' davasının dördüncü duruşması yapıldı. Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2'si İran vatandaşı 3'ü tutuklu olmak üzere 11 sanığın yargılandığı davada, mahkeme heyeti, Türkiye ile İran sınır bölgesinde ‘koordinat çalışması' keşfi yapma kararı aldı. Duruşmada tutuklu sanıkların avukatı Timurhan Gür, "MİT bu dosyada taraftır. Ayrıca sanıkların yakalandığı zamana denk gelen bu süreçte 4 MİT mensubu İran'da yakalanmış, muhtemelen onlar da Tahran'da belki buradaki kadar hukuka saygılı olmayacak şekilde yargılanmaktadırlar" dedi.

        "GEZDİĞİMİZ VE FOTOĞRAFLADIĞIMIZ YERLERDE ASKERİ TESİSLER YOK"

        Tutuklu sanıklardan İran uyruklu Shahram Zargham Khoeıi, mahkemede verdiği ifadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, "Mahkemenin delil olarak gösterdiği Panasonic kamera devrim muhafızlarının PJAK'a yaptığı operasyonlarda, İran istihbaratının bazı

        vatandaşları sorgulamasında ve benzeri 5-6 ayrı olayda kullanılmış. Bizim gezdiğimiz yerlerde, fotoğrafladığımız yerlerde askeri tesisler yok. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

        "SADECE 3 KARE FOTOĞRAF ÇEKTİK. BU RAPORU KABUL ETMİYORUZ"

        Tutuklu İranlı Mohammad Reza Esmaeilpour ise, "Türk Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından hazırlanan raporda bizim çektiğimiz fotoğraflar ve koordinatlar ile 3 boyutlu bölge haritası çıkarabileceği belirtilmiş. Biz Iğdır'da 3 kare fotoğraf çektik. Gürbulak Sınır Kapısı'ndan Doğubayazıt'a kadar hiç fotoğraf çekmedik. Fotoğraf çektiğimiz yerlerin suç teşkil edebilecek hiçbir özelliği yoktur. Buralar herhangi bir askeri binaya ya da tesise yakın değildir. Şimdi, MİT'in gönderdiği rapor tamamen düzmece" diye tepki gösterdi.

        "KOMPLOYA MARUZ KALIYORUZ

        Tutuklu sanık Timur Ağrı ise suçsuz olduğunu savunarak, "Ben vatanıma, bayrağıma ihanet etmiş değilim. Bu soruşturma bir komplodur' dedi.

        "4 MİT MENSUBU İRAN'DA YARGILANIYOR"

        Mahkemede bir ilginç gelişme de yaşandı. Tutuklu sanıkların avukatı Timurhan Gür'un "Şu an İran'da da 4 MİT mensubu tutuklu" sözlerini Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya zapta geçirdi. Avukat Gür, "Gelen MİT raporu bu dosyaya bir yenilik getirmeyecektir. Müvekkiller gezdikleri yerleri ve fotoğrafların çektikleri yerleri anlatmışlardır. MİT bu dosyada taraftır. Raporun, bu kapsamda değerlendirmesini istiyoruz. Ayrıca sanıkların yakalandığı zamana denk gelen bu süreçte 4 MİT mensubu İran'da yakalanmış, muhtemelen onlar da Tahran'da belki buradaki kadar hukuka saygılı olmayacak şekilde yargılanmaktadırlar. Bu şekilde bir duyumumuz var. Bu raporda delillere muhtemelen müdahale edilmek suretiyle MİT raporundan farklı olmayacağı kanaatindeyiz. Koordinat bilgileri ve askeri bilgiler dikkate alındığında günümüzde kanunun aradığı şekilde gizlilik kavramını oluşturmayacağı açıktır" diyerek sanıkların tahliyesini istedi.

        "KEŞİF YAPILSIN"

        Avukat Erol Gür ise, "Ben 40 yılı aşkın süredir avukatlık yapıyorum. Sanıklar, belirtilen yerlerden geçmiş olabilirler. Ancak casus olarak faaliyette bulunabilmeleri için kalem, rozet gibi birçok teknik kullanarak oluşturulan kamera ve benzeri kayıt cihazları dururken ellerinde büyük bir kamera ile herkesin içinde görüntü kaydı almaları iyi değerlendirilmelidir. Bu amaçla gezdikleri güzergâhlardan keşif yapılarak kayıt altına alınmasını talep ediyorum" dedi.

        İRAN SINIRINDA KOORDİNAT KEŞFİ YAPILACAK

        Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, GPS aleti ile koordinat aldıkları iddia edilen alan ve bölgelerde oluşturulacak bilirkişi heyeti ile birlikte 31 Mayıs 2013 günü keşif yapılmasına karar verdi.

        20 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

        115 sayfalık iddianamede, tutuklu 2 İranlı'nın da arasında olduğu 3'ü tutuklu 11 sanık hakkında 5237 Sayılı TCK'nın 328/1 maddesi uyarınca 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede şüphelilere, "Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme" suçu yöneltiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ