Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Akılalmaz olay

        Aydın'ın Didim ilçesinde yaşayan, Şanlıurfa Siverek doğumlu Emine Tekdemir’in (83), ölmeden önce nüfustan kaydı silindi.

        2006 yılında aynı isim ve soyisimi taşıyan halasının kızının vefat etmesinden sonra nüfustan düşülen Tekdemir, resmî olarak 8 yıldır ölü. Verem ve kanser hastası olan yaşlı kadın, başta devlet hastaneleri olmak üzere hiçbir sağlık kuruluşundan tedavi hizmeti alamıyor. Talihsiz kadın elinde, sürekli tedavi olması gerektiğini belirten sağlık raporu bulunmasına rağmen ne hastaneye gidebiliyor ne eczaneden ilaç alabiliyor. Yaşlılık maaşı da kesilen Tekdemir, DNA testi yaptırıp sağ olduğunu ispat ettiği halde derdine çare bulamadı. Yaşlı kadın, tedavi olabilmek için kimlik bilgilerinin bir an önce düzeltilmesini istiyor.

        Zaman gazetesinden Şaban Gündüz'ün haberine göre Emine Tekdemir’in mağduriyeti 2006 yılında başladı. Tedavi olmak amacıyla İzmir Tepecik Göğüs Hastanesi’ne başvuran Tekdemir’e, sağlık karnesi eski olduğu ve kimlik numarası bulunmadığı için sağlık karnesini değiştirmesi istendi. Bunun üzerine nüfus cüzdanı çıkartmak için Nüfus Müdürlüğü’ne giden Emine Nine, burada siciline ölü kaydının işlendiğini öğrendi. Bu tarihten itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Tekdemir’in üç ayda bir aldığı yaşlılık maaşı da kesildi. İşin içinden çıkamayan yaşlı kadının ailesi, avukat aracılığıyla mahkemeye başvurdu. Yapılan araştırmada, Emine ninenin 2006’da Şanlıurfa Devlet Hastanesi’nde tedavi gören aynı isimdeki halasının kızı Emine Tekdemir’in vefatı sonrasında yanlışlıkla her ikisine de ölüm şerhi işlendiği belirlendi. Bu çerçevede mahkeme, Emine Tekdemir’in sağ olduğuna karar verdi. SGK, Nüfus Müdürlüğü ve Didim Cumhuriyet Savcılığı kararı temyiz etti. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2011 yılında davayı Tekdemir’in lehine bozarak dosyayı iade etti. Yargılama devam ederken mahkeme, 18 çocuğundan, annelerinin yaşadığına dair imzalı beyan istedi. Ayrıca DNA testi talep etti. Yapılan testlerde Emine Tekdemir’in sağ olduğu teyit edildi. Mahkeme, yaşlı kadının sağ olduğuna ve nüfus kütüğündeki ölüm kaydının kaldırılmasına karar verdi ancak SGK, kararı yeniden temyiz etti. Dosya iki yıldır Yargıtay’da bekliyor.

        Emine Tekdemir’in kızı Songül Birçek, annesinin iki yıl önceye kadar sağlık giderleri için mahkemenin özel izniyle Yeşil Kart kullandığını, onun kalkmasından sonra mağdur olduğunu söylüyor. Birçek, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı: “Annemin sürekli tedavi görmesi gerekiyor. Sağlık raporu olmasına rağmen iki senedir ne tedavi olabiliyor ne ilaçları yazdırabiliyoruz. İlaçlarını parayla almaya çalışıyoruz ama pahalı olduğu için gücümüz yetmiyor. Yetkililerden, annemin kimlik bilgilerinin düzeltilmesi için yardım istiyorum.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ