Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç İftar topu 2 dakika önce patlatıldı

        Amasya'da dün Ramazan ayının 3'üncü gününde iftarı bekleyenler, Harşena Kalesi'nden atılan topla oruçlarını açtı. Ancak iki dakika sonra camilerden ezan okunmaya başlanınca herkes şoke oldu. Görevlinin topu 2 dakika erken ateşlediği ortaya çıkarken Amasya Müftüsü İsmail İpek, "2 dakika erken açılan oruç kaza gerektirmez" dedi.

        Amasya'da her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da iftar saatinde Harşena Kalesi'nden top atılıyor. Belediyenin topu ateşlemesi için görevlendirdiği Ömer Kabakçı, dün akşam iftar için saat 20.18'de ateşlemesi gereken topu 20.16'da ateşledi. Top atışıyla birlikte birçok kişi de orucunu açtı. Orucunu açanlar, top atışından iki dakika sonra saat 20.18'de ezan seslerini duyanca büyük şaşkınlık yaşadı.

        Topu erken patlatan Ömer Kabakçı, göreve yeni başladığını belirterek, "Bana caminin ışıkları yandığı zaman topu ateşlemem söylendi. Ben de ışıklar yanınca topu ateşledim. Top atışından sonra ezan okunması gerekirdi ama ben topu attıktan sonra ezan okunmadı. 2 dakika sonra okundu. Kendi saatime göre ben topu 20.16'da ateşlemişim. Fakat top 20.18'de ateşlenecekmiş. Ben de bundan dolayı çok rahatsız oldum" dedi.

        Amasya Müftüsü İsmail İpek, iftar saatinde önce top atıldığını, ardından da ezan okunmaya başlandığını belirterek, "Bir karışıklık oldu ve kaledeki görevli arkadaşımız belki de saatinin ayarsızlığından dolayı istemeden topu 2 dakika önce ateşlemiştir. Ancak insanlar oruç tuttular. Bir çok insan da top sesi ile birlikte oruçlarını açtı" dedi.

        Müftülüğe top atışıyla oruç açanların oruçlarının ne olacağına ilişkin sorular gelmeye başladığını belirten Müftü İsmail İpek, şunları söyledi:

        "Bana bu oruçların ne olacağı soruları hemen gelmeye başladı. Ben de Diyanet Yüksek Din İşleri Kurul Üyesi Dr. Hüseyin Karapınar hocamız ile görüştüm. Bana yaptığı açıklamada akşam güneş batması ve sabah güneş doğması esnasında, 6-7 dakikalık bir ihtiyat payı bulunduğunu ifede etti. Dolayısıyla bu ihtiyat payı içerine giren 2 dakika hiç kimsenin orucuna zarar vermeyen kısa zaman dilimi oluyor. Oruçlarımızı tuttuk. Allah kabul etsin ve iftarı top atşı ile bozan kardeşlerimiz de müsterih olsun oruçları kabuldur. Kefalet filan gerekmez. Oruçlarına zarar gelmemiştir. Ama bundan sonra bizim görevlilerimizin de belediye görevlilerinin de daha ihtiyatlı olmaları gerekir."

        Top sesiyle orucunu açan 54 yaşındaki Mazlum Ulutürk, "Yıllardır top sesi ile oruçlarımızı açıyorduk. Çünkü topun ardından hemen ezan başlıyordu. Bu kez ezan topun ardından okunmayınca biz 'Ses düzeninde bir arıza var' diye düşündük. Ama hepimiz oruçlarımızı bozmuştuk. Ardından 2 dakika geçtikten sonra camilerden ezan sesi duyduk" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ