Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Bakımsızlıktan dökülen tarihi Kapalıçarşı’nın restorasyonu bu yıl içinde başlatılacak

        HT GAZETE

        Bakımsızlıktan dökülen tarihi Kapalıçarşı’nın restorasyonu bu yıl içinde başlatılacak. 200 milyon TL’lik maliyetin tamamını esnaf karşılayacak. Çatıdan altyapı ve ısıtma sistemine kadar çarşının dört bir yanı aslına uygun olarak yenilenecek.

        Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş mekânlarından biri olan tarihi Kapalıçarşı’da, Kapalıçarşı Röleve ve Restorasyon Çalışması Projesi kapsamında 3 bin 600 dükkân ile çevresindeki 38 han ve çarşının çatısı, yaklaşık 200 milyon lira maliyetle restore edilecek. Bu yıl içinde başlaması planlanan restorasyon çalışmaları kapsamında, ilk olarak James Bond serisinin “Skyfall” filmi çekimleri sırasında gündeme gelen, tarihi gözetleme kulelerinin de bulunduğu çarşının çatısı yenilenecek. Böylece merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri de kurulacak. Röleve çalışmaları tamamlandıktan sonra restorasyon çalışmalarına başlanacak.

        ETAP ETAP YAPILACAK

        Restorasyon çalışmaları, esnafı ve ziyaretçileri olumsuz etkilememesi için etap etap yapılacak. 40 bin metrekarelik Kapalıçarşı’nın ana yapısının röleve ve restitüsyon çalışmalarının bir kısmı tamamlandı. Tamamlanan projeler onaylanmak üzere Anıtlar Kurulu’na sunuldu. Projelerin bir kısmı onaylandı, onay işlemleri devam ediyor. Kapalıçarşı’nın restorasyon bedelinin ilk tespitlere göre 200 milyon lira olacağı öngörülüyor. Önemli bir kısmı özel mülkiyete ait olan Kapalıçarşı’da yapılacak restorasyonun maliyeti çarşıdaki esnafın hissesi oranında katılım sağlanarak karşılanacak. Bu konuları da içeren yönetim planı çalışması da devam ediyor. Kapalıçarşı esnafı da restorasyon için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini belirterek, bu konuda ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. Esnaf, bunun zamanının ve yapılış şeklinin önemli olduğunu aktararak, çalışmalar sırasında mağdur edilmemeleri ve dükkânların kapalı kalmaması gerektiğini vurguladı. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Faruk Bektaş, Kapalıçarşı’nın altyapı sorunları olduğunu dile getirerek, özellikle çatıların restorasyonuna ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

        James Bond serisinin ‘Skyfall’ filminin çekimlerinin ardından Kapalıçarşı’nın çatısına zarar verildiği tartışmaları yaşanmıştı. Çarşının içinde, tavan ve duvarlarında da yıpranmalar var.

        ‘Dokusu zarar gördü’

        Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Faruk Bektaş, çarşının sorunlarını şöyle anlatıyor: “Yağmur ve güneşten çarşının dokusu zarar gördü. Altyapı yetersizliğinin yanı sıra ısıtma ve otopark problemi de var. Yağmurlar yağdığı zaman suların akmadığı, lağımların taşmadığı bir çarşı olacak. Restorasyonun tamamını esnaf ödeyecek. Ama dükkânların haricinde yollar ve caddeler var. Bunların yenilenmesini de Fatih Belediyesi’nden bekleyeceğiz. Röleve bittikten sonra restorasyon çalışması yapılacak.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ