Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Paralel yapı soruşturması, paralel yapı operasyonu, paralel operasyonu, Paralel yapı soruşturmasında tutuklamalara itiraz

        Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında, 25 Temmuz'da tutuklanmasına karar verilen eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 11 polisin tutukluluğuna itiraz edilerek, tahliye edilmeleri istendi.

        İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmasına karar verilenler arasında bulunan Yılmazer ile diğer tutukluların avukatı Hüseyin Ataol, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek, itiraz dilekçesini, tutukluluk kararını veren hakimliğe sundu.

        Dilekçede, 11 kişinin tutukluluğunun kaldırılması ve tahliye edilmeleri talep edildi.

        İtiraz dilekçelerinin, bir üst hakimlik olan İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliğine yönlendirileceği ancak bu hakiminin izinde olması nedeniyle, talepleri İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğinin değerlendireceği öğrenildi.

        AVUKAT ATAOL'UN AÇIKLAMASI

        İtiraz dilekçesi mahkemeye sunmasının ardından adliye önünde açıklama yapan avukat Hüseyin Ataol, "kişilerin usulsüz dinlenildiği" iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve suçlamalara konu tüm dinlemelerin hakim kararıyla gerçekleştiğini savundu.

        Müvekkillerinin tutuklandığı soruşturma dosyasının, istihbarat deneyimi bulunmayan iki müfettiş tarafından hazırlandığını ve subjektif olduğunu iddia eden Ataol, "Sırf idari olarak hazırlanmış bir raporun adli olarak incelenmeden gözaltı ve tutuklama kararı verilmesi kanunlara aykırıdır" dedi.

        Ataol, soruşturmayı avukatların yavaşlattığı ve kilitlediği iddialarına ilişkin de "Oysa ki avukatlar sadece kendilerine yöneltilen sorularla ilgili evrakları görmek istemişlerdir. Avukatların istedikleri yerine getirilmemiş ve asıl bu durum soruşturmayı kilitlemiştir" diye konuştu.

        SELAM SORUŞTURMASIYLA İLGİLİ TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZ

        Tutuklanan polislerin avukatlarından Ömer Turanlı da "Selam Tevhid" soruşturmasıyla ilgili verilen takipsizlik kararına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sundukları dilekçeyle itiraz ettiklerini belirterek, "Ayrıca reddi hakim talebimizin reddedilmesine de itirazda bulunduk. Reddi hakim talebimizin reddi, asliye ceza mahkemesinde değerlendirilecek" ifadesini kullandı.

        İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilen "yasa dışı dinleme" operasyonu sonrası adliyeye getirilen şüphelilerden bazıları, tutuklanmaları istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmişti. Hakimlik, 2 gün süren sorgulama sonucu Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 20 kişinin tutuklanmasına karar vermişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ