Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İlk milli savaş gemimiz denize indi

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2002 yılında dünya ölçeğinde 23. sırada olan Türk gemi inşa sanayinin, denizcilik alanında gerçekleştirilen büyük atılımlar sonucunda tonaj ve sipariş edilen gemi adedine göre Güney Kore, Japonya ve Çin'in ardından 4. sırada yer aldığını söyledi.

        MİLGEM Projesi kapsamında milli olarak dizayn ve inşa edilen ilk Türk korveti ''Heybeliada'' ile mayın avlama gemisi ''Akçay''ın denize indirilmesi dolayısıyla Pendik Tersane Komutanlığı'nda tören düzenlendi. TCG İnebolu'nun komuta teslimi ve MİLGEM Projesi'nin ikinci gemisi ''Büyükada''nın ilk kaynağının da yapıldığı tören sırasında sağanak yağış etkili oldu.

        Törene Cumhurbaşkanı Vekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da katıldı. Kısa bir konuşma yapan Başbuğ, Preveze Deniz Zaferi'nin 470. yıldönümünün kutlandığını belirterek, "Denizcilerimizin bu başarı rotasından sapmadan ilerlemelerini diliyorum" dedi.

        Başbakan Erdoğan ise sağanak yağış altında yaptığı konuşmasında, "Türk Deniz Kuvvetleri gününde milletimiz adına denizcilerimizi kutluyorum. Denizcilerimiz sadece geçmiş tarihte değil, yakın zamanda da bütün olumsuz ve zor şartlara rağmen gurur verici başarılara imza atmışlardır. Tarih boyunca değerli komutan ve denizciler yetiştiren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın başarılarının devamını temenni ediyorum" dedi.

        2002 yılında dünya ölçeğinde 23. sırada olan Türk gemi inşa sanayiinin, denizcilik alanında gerçekleştirilen büyük atılımlar sonucunda tonaj ve sipariş edilen gemi adedine göre Güney Kore, Japonya ve Çin'in ardından 4. sırada yer aldığını belirten Erdoğan, "Kıyısı olduğumuz denizlerdeki gelişmeler, Türkiye'nin milli menfaatlerinin korunmasında deniz gücünün önemini açık biçimde ortaya koydu. Ege, Karadeniz, Doğu Akdeniz ve boğazlardaki egemenlik haklarımız milli güvenlik politikamızın ana unsurlarını oluşturuyor. 2002 yılında duraklama dönemine girmiş olan savunma sanayi sektörü, art arda başlatılan projelerle büyük bir ivme yakalamayı başardı. Sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılamakla kalmıyoruz, savunma sanayi ürünlerimiz dünyanın her coğrafyasında alıcı buluyor" diye konuştu.

        Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin denizcilikte bir dünya markası olma yolunda ilerlediğini de belirterek, dünyada söz sahibi olmanın yolunun, denizcilikte söz sahibi olmaktan geçtiğini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından milli gemiler törenle denize indirildi.

        ''Milli Gemi Projesi ile simetrik ve asimetrik tehditlere karşı mücadele yeteneğine sahip, daha nitelikli, beka kabiliyeti yüksek ve en zor şartlarda dahi kesintisiz görev yapabilecek, caydırıcılığı yüksek bir deniz gücüne ulaşmak hedeflenmektedir. Bu proje yurt savunmasına yapacağı katkıların yanı sıra, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler ve NATO şemsiyesi altında yer alacağı barışı koruma görevlerindeki etkinliğinin de artmasını sağlayacaktır.''

        Milli Gemi Projesini bugüne kadar gerçekleştirilen diğer projelerden ayıran çok önemli bir fark olduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, bu farkın ilk defa bir savaş gemisinin dizayn ve entegrasyon sorumluluğunun Türk Deniz Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmesi olduğunu belirtti.

        Orgeneral Başbuğ, dizayn ve entegrasyonun milli olmasıyla, ''milli ürünlerin ve dolayısıyla milli firmaların seçilmesine imkan tanındığını, kısıtlı ve ülke kaynaklarının akılcı ve doğru olarak kullanıldığını ve böylece önemli oranda tasarruf sağlandığını'' bildirdi.

        ORG. İLKER BAŞBUĞ

        MİLGEM ile kazanılan tecrübeyle milli firmaların yakın gelecekte uluslararası alanda harp gemisi, silah sistem ve cihazları üreten firmalar haline dönüşeceğine inandığını, bunu onlardan beklediklerini kaydeden Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Yürütülen bu çalışmalar göstermektedir ki kendi mühendis ve işçilerinin fedakarlık ve gayretleri ile günden güne modernleşen Türk Deniz Kuvvetleri, sadece Türkiye'nin hak ve menfaatlerini korumakla kalmayacak, aynı zamanda müttefiklerinin barışta ve savaşta güven duyduğu bir ortak olmaya devam edecektir. Büyük Önder Atatürk'ün de ifade ettiği gibi, 'Hudutlarının mühim ve büyük bölümü deniz olan Türk devletinin donanması da mühim ve büyük olmak zorundadır'. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih ve emin olacaktır. Bugün çağdaş ve güçlü Türk donanmasının ebedi başkomutanımız Atatürk'ün çizdiği rotada, dosta güven, düşmana korku salarak ilerlemekte olduğunu görmekten büyük gurur duymaktayız.''

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ''Milli Gemi Projesi''nin bugünlere ulaşmasındaki katkı ve desteklerinden dolayı başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Savunma Sanayi Müsteşarlığına şükranlarını sunduğunu söyledi.

        Konuşmasında Deniz Kuvvetlerinin personeline de seslenen Orgeneral Başbuğ, sözlerini ''Bugün Heybeliada milli gemimizin denize indirilmesiyle yeni bir anlam kazanan Preveze Deniz Zaferi'nin ve Deniz Kuvvetleri Günü'nün kutlu olmasını diliyorum. Denizcilerimize yine onların diliyle bu başarı rotasından sapmadan ilerlemeleri için sesleniyorum. 'Viya Boyle' (Bu rotada devam et)'' diye tamamladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ