Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hastanelerde kullanılan lateks eldivenlerin romantik öyküsü! Her şey platonik bir aşkla başlıyor...
        1

        Sağlık çalışanlarının beyaz eldiven giydiğini biliyoruz. Bu zamana kadar bunun sadece gerekli olduğu için giyildiğini düşünmüş olabilirsiniz. Aslında öyle, ancak bu eldivenlerin asıl çıkış kaynağı hijyen kaygısı değil, çaresiz bir doktorun aşkı!

        Hastanelerde kullanılan lateks eldivenlerin nasıl bulunduğuna dair ilginç bir rivayet bulunuyor.

        2

        1852 ile 1922 yılları arasında yaşayan ünlü cerrah Dr. Williams S.Halsted; Amerika'da cerrahinin babası olarak bilinir.

        Baltimore’da görev yapan doktor, ameliyatlarını “Halsted ameliyatlarını bitirinceye kadar hasta taburcu olur” şeklinde alaylı cümlelere maruz kalacak kadar uzun tutmasıyla meşhurdur.

        3

        Ancak, Williams'ın uzun ameliyatlarının sırrı çok başkaydı! Gönlünü hemşire Caroline'a kaptıran ama bir o kadar da çekingen olan doktor, sevdiği kadını yalnızca ameliyat sırasında görebiliyordu.

        4

        Ona duygularını açamasa da onunla ameliyat sırasında vakit geçirmek elinden gelen tek şeydi. Ancak zamanla Williams, Caroline'ın elinde oluşmaya başlayan kızarıklıkları fark etti.

        Bu kızarıklıklar, ameliyat malzemelerinin üzerinde olan bir solüsyondan kaynaklanıyordu. Caroline'ın elindeki izler giderek daha da artınca, hemşire ameliyatlara girmemeye başladı.

        5

        Bunun üzerine oldukça üzülen cerrah, yanlışlıkla tıpa yeni bir soluk getirdi. Doktor, şehirdeki bir plastikçeye gidip, durumu anlattı ve ondan özel bir eldiven yapmasını istedi.

        6

        Bu istek, önce ilginç olarak nitelendirilse de doktor istediğini aldı. Caroline, her ameliyat öncesi ellerini solüsyondan korumak için bu eldivenleri giydi. Dr. Williams başarılarının yanı sıra, aşkından güç alarak bulduğu bir yöntemle bir devrim yarattı.

        7

        Dr. Williams'ın çabası boşa gitmedi. O ve hemşire Caroline 1900 yılında evlendi ve ikisi de 2 ay aralıkla 1922 yılında hayatlarını kaybedene dek evli kaldılar.

        8

        Bu, günümüz için çok basit bir şey gibi gözükse de aslında gerçekler çok farklı.

        Dr. Williams'ın önerisine kadar hastanelerde plastik eldiven kullanılmıyordu. Ameliyatlar çıplak elle yapılıyor ve bu da birçok sağlık sorununun yaşanmasına sebep oluyordu.

        9

        Hatta, tarihteki ilk maske de çok sonra kullanılmaya başlandı. İlk maske, 1896 yılında Polonyalı Dr. Jan Mikulicz tarafından kullanıldı.

        Tabii ki her iki malzemenin de dünyada yaygınlaşması birkaç yılı buldu. Ancak yaygınlaştıktan sonra hijyen konusunda devasa bir fark yarattılar.