Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kirpi Ne Yer, Ne İle Beslenir? Kirpilere Ne Verilir ve Ne Verilmez?

        Kirpiler, birçok kişi tarafından evcil hayvan olarak beslense de, aslında doğada çok çeşitli besinlerle beslenirler. Ancak, evinde ya da bahçesinde kirpi besleyenlerin onun sağlıklı kalabilmesi adına hangi yiyecekleri vermemesi gerektiğini bilmek son derece önemlidir. Bu yazımızda kirpilerin ne yediğinden, hangi yiyeceklerden uzak durmaları gerektiğine kadar birçok konuya değineceğiz.

        Kirpi Hangi Familyadan Gelir?

        Kirpiler, Erinaceidae familyasından gelir. Bunlar, dikenli sırtlarıyla bilinen küçük memelidir. Dikenleri ise, tehdit altında olduklarında kendilerini korumak için kullanırlar. Kirpilerin ana vatanı, Avrupa, Asya ve Afrika'dır. Kirpilerin başlıca türleri arasında ise,

        REKLAM
        • Afrika Pigme Kirpi,
        • Avrupa Kirpi,
        • Hint Kirpi ve
        • Çöl Kirpisi
        • Malaya kirpisi

        yer almaktadır.

        Kirpiler Ne Yer?

        Kirpiler doğada oldukça çeşitli bir beslenme diyetine sahipler. Ve her canlıda olduğu gibi kirpiler de ne yiyip ne yiyemeyecekleri konusunda oldukça uzman canlılardır. Kirpilerin doğal diyeti böcekler, solucanlar, salyangozlar ve diğer omurgasız hayvanlardan oluşur. Ayrıca, küçük omurgalıları, yumurtaları, mantarları ve bazı bitkisel materyalleri de tüketebilirler.

        Kirpiler Ne Yemez?

        Kirpiler için süt ve süt ürünleri uygun bir besin değildir. Laktaz eksikliği nedeniyle süt ürünlerini sindiremezler. Diğer yandan baharatlı ve tuzlu yiyecekler, şekerli gıdalar kirpiler için uygun olmayan besinlerdendir.

        Kirpiler Ne İle Beslenir?

        Kirpiler çalılık ormanlardan büyük parklara ve bahçelere kadar bir çok alanda yaşayabilmektedir. Olağanüstü durumlar (hasta ya da yaralı olması gibi) dışında bu canlıların evde bakılmaması onların doğal ortamından uzaklaştırılmaması gerekir. Böyle bir zorunluluk durumunda kirpiler için uygun koşulları oluşturmanız gerekir. Nemli ortamları seven kirpiler için ideal sıcaklık 20-270C’dir. Kirpinin rahat edebileceği yüksek kafesler tercih edilmelidir. Yatak olarak da çam ya da kavak ağacı kabukları, mısır koçanı ya da tavşanlar için olan yataklar tercih edilmelidir. Doğada, kirpiler esas olarak böcekçildir ve avlarını ustalıkla yakalayabilmektedir. Evcil kirpiler için ise böyle bir durum söz konusu olmadığından özel olarak üretilen kuru mama kullanılabilmekle birlikte kedi ya da köpek maması da ile de beslenebilmektedir.

        REKLAM

        Kirpilere Ne Verilir?

        Kirpiler karınca, termit, kırkayak, güve gibi canlılarla beslenebilmektedir. Yukarıda anlattığımız gibi olağanüstü durumlarda evde kirpi bakma zorunluluğuz oluştuysa protein açısından zengin kuru mamalar, haşlanmış tavuk veya kıyma (baharatsız) ve taze sebzeler (havuç, brokoli vb.) verilebilir.

        Kirpilere Ne Verilmez?

        Kirpiler etçil hayvan grubunda olduğu için doğal diyetlerine uygun beslenmelidir. Kirpilere kesinlikle süt ve süt ürünleri verilmemelidir. Doğaları gereği kirpiler laktozu sindiremezler ve bu durum kirpiler de ölümcül olabilmektedir. Şekerli ve tuz oranı yüksek gıdalar, küçük kemikler ve sert kabuklu yiyecekler kirpilere verilmemelidir.

        Kirpiler En Çok Ne Yemeyi Sever?

        Kirpiler oldukça meraklı canlılardır. Ve beslenme programları da bu çeşitliliğe uygun olarak gelişmiştir. Böcekler ve solucanlar kirpiler için favori yiyecekler arasındadır. Evcil bir kirpi için, özel kuru mama genellikle tercih edilen bir besin kaynağıdır. Her ne kadar meraklı canlılar olup bahçelerimize misafir olsalar da insanlarla olan mesafelerini kirpiler çoğu zaman korur ve genelde insanla karşılaştığında uzaklaşır. Bu sebeple bahçenize gelen kirpiler yazın ve sıcak havalarda geliyorsa büyük ihtimalle su bulamadığı içindir. Bunun için bahçenizin bir köşesine hem kirpiler hem de diğer canlılar için su koymayı ihmal etmeyin.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ