Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler H. Bunu Konuşuyor Rıza Rit kimdir? Usta sanatçı Rıza Rit vefat etti!

        Ses sanatçısı Onur Akay sosyal medya hesabından Türk sanat müziğinin efsane isimlerinden Rıza Rit'in vefat ettiğini duyurdu. Peki Rıza Rit kimdir? İşte Rıza Rit hakkında merak edilenler...

        RIZA RİT KİMDİR?

        Türk sanat müziği sanatçısı Rıza Rit, 22 Eylül 1925 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren Türk müziğine ilgi duyan Rit, lise yıllarında besteci Şerif İçli ile tanışarak, eserlerinden ve nota arşivinden yararlandı.

        İlk solo icrasını 1946 yılında Ankara Radyosu’nda gerçekleştiren Rit, 1948 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun oldu. Kemençe ustası Hadiye Ötüken’in ve Halil Öztan’ın yönlendirmesiyle müzikle uğraşmaya başladı. Üniversite'de okuduğu yıllarda, Mes'ud Cemil ve Cevdet Kozanoğlu'nun teşvikleriyle müziğe olan ilgisi derinleşti.

        İstanbul Radyosunda solist ve korist olarak göreve başladı ve Prof. Dr. Nevzad Atlığ'ın teşvikiyle İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Müziği İcra Heyeti'ne girdi.

        1955 - 1960 yılları arasında Öziş Ecza Deposu'nun mesul müdürlüğünü yürüttü. Ardından Şişli'de Rıza Rit Eczanesi'ni açarak 1972 yılına kadar eczane eczacılığı yaptı.

        1978 - 1984 yılları arasında iki dönem TRT Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüten Rıza Rit, 1990 yılında TRT'den emekli oldu. Bu tarihten sonra da uzun yıllar İstanbul Eczacı Odası Klasik Türk Müziği Korosu'nu yönetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ