Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Müzik Mehmet Erdemden uyuşturucu açıklaması

        HT MAGAZİN / Zafer AKBAŞ

        İlk albümü Herkes 'Aynı Hayatta ile büyük beğeni toplayan müzisyen Mehmet Erdem, 1.5 yıl aradan sonra ikinci albümü Hiç Konuşmadan ile dönüş yaptı. Bu albümde de Barış Manço'dan, İlhan Şeşen'den, Sezen Aksu'dan, Ahmet Kaya'dan şarkılar söyledi. Show TV'de yayınlanan Altındağlı dizisinin müziklerine de imza atan Mehmet Erdem ile yeni albümünü konuştuk.

        Değişik bir müzik tarzınız olduğu halde, ilk albümünüzle büyük kitlelere ulaştınız. Bunu bekliyor muydunuz?

        İyi bir şey yaptığımıza inanıyorduk. Duyumlar da iyiydi. Bu kadar beklemiyorduk. Belli bir dinleyici kitlemiz olur zannediyorduk. Bir anda bütün Türkiye'ye açıldık. Tabi mutlu olduk. Bütün müzisyenler yani sanatla uğraşan herkes çok insana ulaşmak ister. Çünkü biz bir şey anlatmaya çalışıyoruz. Ne kadar çok insan karşılık verirse o kadar mutlu oluyoruz.

        "OLGUNLAŞTIK"

        İkinci albümünüz "Hiç Konuşmadan" da yeni çıktı. Bu albüm hakkında neler söyleyeceksiniz?

        Bu albümde sound olarak da müzik olarak da daha olgunlaştık. Yine cover'lar var bizden şarkılar var. Çıkış parçası Cihan Güçlü'nün "Acıyı Sevmek Olur mu?"... Cihan'la ilk albümdeki Herkes Aynı Hayatta'yı beraber yapmıştık. Eskiden söylediğim ve sevdiğim bir şarkıydı. Biraz insanların ortak acısına gönderme yapıyor. Hepimiz bile bile lades diyoruz. Yani bir aşk acısı çekiliyor, onun üstüne bir daha aşık oluyor insan yine aşk acısı çekeceğini bile bile vazgeçmiyor. Mazoşist bir durum değil ama tatlı bir şekilde hepimiz hayatımızda yaşıyoruz bu durumu.

        Hangi cover'lar var yeni albümünüzde?

        İlhan Şeşen'den 'Ucuz Gitar', Barış Manço'dan 'Gibi Gibi', Fatih Erdemci'den Ben 'Ölmeden Önce' var. Orada Ceylan Ertem'le düet yaptık. Tanju Okan'dan 'Kadınım', Ahmet Kaya'dan 'Kum Gibi', Sezen Aksu'dan ' Aldırma Deli Gönül', Erkin Koray'dan 'Aşkımız Bitecek var.'

        Geçen albümde Hakim Bey çok ön plana çıkmıştı. Bu sene hangi şarkınız patlar sizce? Gerçi her şarkının ayrı önemi vardır sizin için...

        Biz bilemiyoruz onu. Dinleyici karar veriyor ona. Hakim Bey şarkısını ben çok seviyordum. Senelerden yapalım bir şarkıyı diyordum. Bu kadar beğenileceğini bilmiyordum açıkcası.

        "HEDEFİM ŞEHİRLİ OZAN OLMAK"

        Hatta Sezen Aksu bile şaşırmıştı...

        "Kaç sene önce yazmıştım. 20 sene sonra patladı" demişti. Kendisi de yazdığı zaman şarkıyı önemsediğini söylüyordu çok. Ama zamanında o kadar geri dönüş alınamamıştı. Şimdi 20 sene sonra şarkı yeniden gündeme geldi. Hepimiz memnuk olduk yani.

        Show TV'nin yeni dizisi Altındağlı'nın da müziğine imza attınız... Çok beğenildi diziye yaptığınız şarkı. Şarkıyı dizinin konusuna göre mi hazırladınız?

        Her işe değişik iş yapmak bizim hoşumuza gidiyor. Bir işin talep ettiği bir müzik tarzı var. Onu yapabilir miyiz diye kendimizi zorluyoruz. O adamın kafasından düşünmeye zorluyoruz. Altındağlı'daki adam sonuçta mafya. Atarı olan bir adam. Kimseye eyvallahı yok. Sözleri de ona göre yazdım ben. Müzik tarzı olarak da daha rock daha agresif protest bir müzik hazırladık.Adamın kimseden korkusu yok. Şarkıda da öyle diyorum "Herkese ayar veresim var". O adamın kafasından düşünmeye çalıştım.

        Sesinizi Leonard Cohen ve Tom Waits'e benzetiyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

        Söylüyorlar. Herhalde ses aralıklarımız yakın olduğu için. Öyle algılar oluşuyor. Çok önemli isimlere benzetiliyoruz. Keşke diyorum bir Leonard Cohen olabilsek. Bir Tom Waits olabilsek. Sırf ses benzerliğinden öyle bir şey benzetiliyor. Yoksa yani o adamlar yazdıkları söyledikleri şarkılarla bütün dünyaya sesleniyorlar. Hikaye anlatıyorlar. Bu adamlar şehirli ozanlar zaten. Benim de hedefim öyle bir yere gelebilmek.

        "TÜRKÜ SÖYLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM"

        Bundan sonra ne gibi projeleriniz var?

        Dizi film müzikleri devam ediyor. Bir enstrümental albüm düşünüyoruz. Dizilerde filmler çaldığımız birçok bestemiz var. Daha uzun vadede alaturka yani türkü söylemeyi düşünüyorum.

        Yurtdışına açılmayı düşünüyor musunuz?

        Yurtdışından talep gelirse neden olmasın. Konser veriyorum yurtdışında. İlk albümde 15 konser vermiştim. Türkçe sözle yabancıları yakalamak zor. İngilizce söylemek de bana ters. Ağzıma yakıştıramıyorum sakil duruyor. O yüzden biraz daha zor.

        "ŞARKILAR İNSANLARI BİR ARAYA GETİRİR"

        Albümde Ahmet Kaya'nın Kum Gibi'si de var. Malum Ahmet Kaya son günlerin gündem konusu. Bu bir tesadüf mü?

        Albüme beş ay önce başladık. Biteli 1,5 ay oldu . Kaç senedir 'Yapalım bu şarkıyı' diyorduk. Tesadüf yani.

        O malum MGD ödül töreninde olsaydınız ne yapardınız?

        7 sene Kardeş Türküler'deydim. Her dilde şarkı söyledik. Kürtçe şarkı söylenince o kadar tepki alınmasını anlamıyorum. Biz olumlu tepki alıyorduk. Anadolu bütün halkların kardeş olduğu bir yer. Sıkıntı olabileceğini düşündüğümüz halklar arasında şarkılarla köprü kuruluyor. Şarkılar insanları bir araya getirir, buluşturur.

        "MARJİNALLİK YAPACAK VAKTİM YOK"

        Geçen yaz narkotik problemleri nedeniyle zor bir süreç yaşanıdız...

        O konu hakkına konuşamıyoruz mahkemeden gizlilik kararı var. Hatta bunu böyle konuşmamız bile yasak.

        O olaydan sonra neler yaşadınız. O süreci nasıl atlattınız?

        Ben hep sakin durmaya çalışıyorum. Kendimi işe güce veriyorum. Biz düşünüldüğü gibi yaşamıyoruz. Bizi hayal dünyalarında çok marjinal buluyorlar. Bizim öyle bir hayatımız yok. Ben dizi müzikleriyle uğraluıyorum. Haftada 2 konserim var. Benim marjinallik yapacak vaktim yok. Zannettikleri gibi vur patlasın çal oynasın bir hayat yaşamıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ