Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik BDP'den Başbuğ'a istifa çağrısı

        İlyas AKENGİN- Faruk YÜCE/ DİYARBAKIR (AHT)

        Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ'un başarısız olduğunu iddia ederek, istifa etmesini istedi.

        Kandil ve Mahmur'dan gelenlerin Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı duruşmayı BDP'li milletvekilleriyle birlikte izleyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yargının çöktüğü için meşru olmadığını iddia etti.

        "YARGI MEŞRU DEĞİL"

        Oy kaygısı için gençlerin ölmesine izin vermeyeceklerini öne süren BDP Genel Başkanı Demirtaş,"Bu davanın açılması ile birlikte insanların güveni sarsılmıştır. Çökmüş bir yargı sistemi barışı yargılayamaz, bu meşru değil. Verilen kararlar siyasi çıkmaza hizmet ediyor. Hükümet bu konuda psikolojik harekât uyguluyor. Bu ülkenin gençleri AKP'den daha değerlidir. Oy kaygısı için gençlerin ölmesine izin vermeyeceğiz. Barış için tek bir yol var o da diyalog. Eğer Başbakan barışı getiremiyorsa o koltukta ne işi var. Biz elimizi taşın altına koymaya hazırız. Çünkü biz Kürtler ve Türkler savaş istemiyoruz. Başbakan bir haftadır taşeron lafına takılmış. Sanki bu ülkede Kürt sorunu yokmuş gibi bazı uyduruk şeyler söyleyerek insanları kandırıyor. Kim taşeronluk yapıyor açıkla. PKK'ya kim ihale vermiş, kim destekliyor açıkla. Hükümetin başında olan sizsiniz. İstihbarat sizin elinizde varsa elinizde bir belge bunu açıklayın, biz de bilelim" dedi.

        "PKK'NIN SİLAH BIRAKMASINI BİZ DE İSTİYORUZ"

        BDP Milletvekili Ufuk Uras'ın PKK'nın silah bırakması yönünde yaptığı açıklamanın ardından BDP'de görüş ayrılığı yaşandığına dair çıkan haberlerin doğru olmadığını ifade eden BD Genel Başkanı Demirtaş, "Ufuk Uras'ın ifade ettiğini biz yıllardır söylüyoruz. BDP'de çatlak yerine kenetlenme var. PKK'nın silah bırakmasını biz de istiyoruz. Ama bunun önü açılsın. Savaşın bitmesi konusunda kimse bizim kadar barışı istemez. Bir eli yağda diğer eli balda olan insanlar değiliz. Genelkurmay'ın her gün Kandil'i bombalaması ile bu sorun çözülmez. Kan akıyor ve biz bunun önlenmesi için yol gösteriyoruz. MGK savaş kararları alacağına, akan kanı durdursun. Türkiye bölünmeden, parçalanmadan ve bir tek insan zarar görmeden bu işin çözümünden yanayız. Sayın Genelkurmay Başkanı güvenliği sağlayamıyorsun; istifa et" diye konuştu.

        "BARIŞ 1 GÜNLÜK İŞ"

        Çatışmalar nedeniyle 50 bin kişinin yaşamını yitirdiğini ve 500 milyar dolar ekonomik kaybın meydana geldiğini kaydeden Demirtaş, "Başarısızsınız. İstanbul Halkalı'da, Diyarbakır'da vatandaşların canını koruyamıyorsunuz. Örgüte niye zorla eylem yaptırıyorsunuz. İndirin dağdan. İçimiz yanıyor, feryat ediyoruz, savaşın bitmesi için. Bu yaptıklarımız niye anlaşılmıyor. Barış inanın bir günlük iş" dedi.

        PKK'ya katılımların son bir yılda arttığını söyleyen Demirtaş, "AK Parti taşeronun daniskasıdır. Kirli oyunları deşifre ettik diye üstümüze geliyorlar. Barış için canımı vermeye hazırım. Barış gelecekse son canını verecek kişi olayım" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ