Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Turizm cenneti sinek avlıyor!

        Bodrum hiç bu kadar tenha olmamıştı. Yaz sezonunun ortasındayız ama boş şezlonglar çarşıda yürüyen birkaç turist esnafı kara kara düşündürüyor.

        Dünyanın en önemli tatil beldeleri arasında yer alan Bodrum, bu yaz tam anlamıyla sinek avlıyor. Her yıl mayıs sonunda başlayıp ekim ayına kadar devam eden sezonda yerli yabancı turistlerin uğrak yeri olan Bodrum, temmuz ayında olmamıza rağmen hâlâ bomboş! Geçtiğimiz yıllarda yaz aylarında ‘İğne atsanız yere düşmez’ deyimini doğrularcasına çarşısından otellerine, sahillerinden eğlence mekânlarına kadar tıklım tıklım dolu olan Bodrum’un çarşısında bile tek tük müşteri olması esnafı da sıkıntıya sokuyor. Tabii bunun birçok nedeni var. Yeni üniversite sınav sistemi nedeniyle sınavların tarihlerinin uzaması, yaz yağmurlarının aralıksız devam etmesi otellerde beklenilen doluluk oranına bir türlü ulaşılamamasına neden oldu. Ramazan ayının bu yıl 11 Ağustos’ta başlayacak olması da işletmecileri kara kara düşündürüyor. Her yıl yaklaşık beş ay süren sezon, bu yıl neredeyse bir aya inmiş durumda. Bütün bu olumsuzluklar haliyle yatırım yapan tüm işletmecileri etkiledi. Biz de HT MAG ekibi olarak aldık elimize fotoğraf makinemizi ve Türkbükü’nden Torba’ya, Yalıkavak’tan Gümbet’e kadar Bodrum’u adım adım dolaştık. Boş şezlonglardan kapıda bekleyen esnafa, çarşıda tek tük dolaşan turistlerden yat demirlememiş koylara kadar beldenin röntgenini çektik. İşletmecilerle söyleştik. Bodrum esnafı yağmur duasına çıkmışcasına tek umudu olan temmuz ayının bereketli geçmesi için dua ediyor. Turizmin kalbi ne yazık ki bu yaz tekleyerek atıyor...

        Bodrum sokakları belki de hiç olmadığı kadar tenha... Esnaf dükkân önünde müşteri bekliyor ancak kapı önünden geçen birkaç yabancı turist hiçbirinin beklentisini karşılamıyor. Bodrum esnafı ciddi bir krizle karşı karşıya...

        Mavi Home Store Yıldırım Aslan

        Umutluyuz

        Mavi Home Store Otel işletmecisi Yıldırım Aslan haziran ayında hem iklim şartlarından hem de sınavlardan dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Aslan, “Böyle geçeceğini biliyorduk. Özellikle 5 Temmuz’dan sonra Türkbükü’ne akın olacağına inanıyorum. Temmuz ayı için otelimizde yer kalmadı diyebilirim. Ramazan ayında %30’luk bir düşüş yaşanabilir ama havaların iyi gitmesiyle sezonun ekim ayına kadar uzayacağını tahmin ediyoruz” diyerek umutlu konuşuyor.

        Bianca Beach Figen Doğusoy

        Patlama bekliyoruz

        Bianca Beach’in sahibi Figen Doğusoy durgunluğun temmuz ayının ikinci haftasında biteceğine inanıyor. Doğusoy, “Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Bugüne kadar yaşadığımız durgunluk bitecek. Temmuz ayında patlama olacağına inanıyoruz. İşletmecimiz Emre Ergani ile büyük bir açılış planlıyoruz. Sezon geç başladı ama uzun sürecek gibi görünüyor. Tatil planları yeni yeni yapılmaya başladı. Bodrum boş kalmaz” diyor.

        Divan Palmira Avni Aykut

        Yollar yetişmedi

        Divan Palmira işletme müdürü Avni Aykut Bodrum’da iyi sezon geçiren nadir işletmelerden birisi olduklarını belirtirken, “Bu yıl sınavların geç bitmesi, havanın yağışlı olması ve Bodrum yollarının sezona yetişmemesi işlerimizi etkiledi. Ramazan ayında bir düşüş yaşanacak” diyor.

        Lola Beach Emirhan Selah

        İptaller yaşandı

        Lola Beach’in sahibi Emirhan Selah haziran ayının tahmin ettiklerinden daha zayıf geçtiğini belirtiyor. Selah da diğer işletmeciler gibi bunu havaların bozuk olmasına bağlıyor. “Hava durumundan dolayı iptaller yaşandı” diyen genç işletmeci ramazan sonrasında işlerin tekrar açılacağına inandığını belirtiyor.

        La Boutique Otel Ender - Gülşah Alkoçlar

        Bu durum bizi çok üzüyor

        Ender-Gülşah Alkoçlar çifti aslında sezona iyi başladıklarını ancak Bodrum’un şu anki boş durumunun kendilerini üzdüğünü söylüyor. Bunu üniversite sınavına bağlayan Ender Alkoçlar, “Tabii ki yağmurların yağması etkili oldu. Bodrum boş da Çeşme ve Antalya şu an dolu mu?” diyerek diğer tatil beldelerinin de aynı sorunu yaşadığını belirtiyor.

        Number One Deri Aksesuvar Ömer Yüksel

        Yürüyecek yer kalmazdı

        Tam 30 yıldır Bodrum’da işletmecilik yapan Yüksel, “Yanardağ patlaması da sezonun başlangıcını zorladı. İşler eskisi gibi güle oynaya gitmiyor. Aslında geçen sene de kötüydü. Uzun yıllardır Bodrum’u bu kadar kötü görmemiştim. Burası ana baba günü olurdu. Yürüyecek yer kalmazdı” diyerek Bodrum esnafının ciddi bir kriz yaşadığını söylüyor.

        Penguen Restaurant Aynur Ekmekçi

        Hepimiz zor durumdayız

        Penguen Restaurant’ın işletmecisi Aynur Ekmekçi sezonun giderek kısaldığından şikâyetçi. Aynur Hanım, “Haziran işler açısından çok kötü geçti. Ramazan ayının her yıl öne gelmesi, sınavların tarihlerinin uzaması gibi nedenler yerli turisti etkiliyor. Hepimiz zor durumdayız” şeklinde konuşuyor.

        Ömür Köftecisi Füsun Varnalı

        İşler yarı yarıya düştü

        Ömür Köftecisi’nin sahibi Füsun Varnalı da sezonun kötü başladığından yakınıyor. Beş yıldır Bodrum’da işletmecilik yapan Varnalı, “Geçen yıla göre yarı yarıya işlerimiz düştü. Bu sezon çok zorlanacağız. Sınavların geç bitmesi bizi çok etkiledi” diyerek görüş belirtiyor.

        Sultanahmet Köftecisi Aydın Selbinçek

        Bunu bile arayacağız

        Yirmi yılı aşkın süredir Bodrum’da esnaf olan Aydın Selbinçek, “Her şey dahil tatiller Bodrum’u bitirdi. Her geçen sene daha kötü oluyor. Önümüzdeki yıl bunu bile arayacağız. Yerli turist bekliyoruz bir ay iş yapacağız diye ama onlar da sınav, ramazan derken gecikti” diyerek serzenişte bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ