Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Hukuka olan güvenimizi asla yitirmeyeceğiz!"

        Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Nuran Talu, ''Ayşe Paşalı cinayetinde adalet geç de gelmiş olsa hukuka olan güvenimizi asla yitirmeyeceğiz'' dedi.

        Talu, yazılı açıklamasında, iktidarın kadınlara yönelik ayrımcılığın fiilen engellenmesi için doğru dürüst tedbirler almadığını öne sürdü.

        ''Pozitif ayrımcılığın Anayasa ile sadece lafta kalacak şekilde güvence altına alınması hüzünlü'' diyen Talu, şöyle devam etti: ''DP iktidarında, her karakolda sadece kadınlardan sorumlu olan 'Kadın Polis Şiddet Masaları', valiliklerde kadına yönelik şiddetle ilgili 'Risk Değerlendirme Komiteleri' oluşturacağız, her belediyede 'Alo Şiddet Masaları' kuracağız.

        Bugün Türkiye'de kadınların yüzde 49.9'u aile içi fiziksel şiddete maruz kalıyor. Yaşadıkları şiddeti anlatamayan kadın oranı ise yüzde 48.5. Namus cinayetleri İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde daha yüksek oranlarda. Güneydoğu Anadolu'da bu oran yüzde 48. Ege'de yaşayan kadının yüzde 31'i şiddet mağduru. Yani, gelişmiş batı bölgelerimizde de durum hiç de iç açıcı değil. Yoksul bölgelerde ise şiddete maruz kalan kadınların oranı bugün yüzde 87'ye kadar çıkıyor.''

        Ülkede son sekiz yılda töre ve namus cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını ileri süren Talu, ''Bu nasıl bir tablo? Bu rakamlarla mı Avrupa Birliği'ne gireceğiz? 'Küresel dünyada demokrat ve çağdaş bir ülkeyiz' diye böbürleneceğiz, böyle mi 'kadınlar; insan haklarından, temel hak ve özgürlüklerden eksiksiz olarak yararlanıyorlar' diyebileceğiz'' diye sordu.

        Ayşe Paşalı'nın öldürülmesi davasında mahkemenin dün hükmünü verdiğini ifade eden Talu, ''Belki de ilk kez geç de olsa kadın şiddetinde adalet yerini buldu ve katil ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ayşe Paşalı cinayetinde adalet geç de gelmiş olsa hukuka olan güvenimizi asla yitirmeyeceğiz'' dedi.

        Nuran Talu, partilerinin seçim beyannamelerinin en başında, ''Kadın, erkeğin mülkiyetinde bir varlık değildir, bireydir'' ifadelerinin yer aldığını belirterek, kadına yaşam hakkı veremeyen iktidarların ülkeyi yönetemeyeceğini kaydetti.

        Kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu belirten Talu, ''Biz, namus cinayetlerinde, bugün olduğu gibi hafifletici sebepler ve haksız tahrik indiriminden yararlananlara göz yummayacağız. Namus cinayetlerinin de töre cinayetleri gibi ağırlaştırıcı suç olması gerekir'' ifadesini kullandı.

        Talu, şunları kaydetti: ''Türkiye'de bugün şiddete uğradığı için evden kaçan ve gidecek yeri olmayan kadınlar için, AB uyumu kapsamında en az 1500 adet olması gereken sığınma evlerinin sayısı 65, ortalama her 7000 şiddet mağduru kadın için sadece en fazla 100 metrekare olan bir sığınma evi düşüyor; üstelik bu evlerin insani yaşama kaliteleri de tartışılır.

        İktidarımızda, hukuken 50 bin nüfusun üstünde olup da sığınma evi açmayan belediyeleri yakın denetime tabi tutup, yaptırım uygulayacağız. Kadınların sığınma evlerinden sonra yine şiddete maruz kalmamaları için kimlik, yer değiştirme, estetik ve yeni yerde, yeni iş bulma gibi uygulamaları kapsayacak şekilde, yasaları yeniden düzenleyeceğiz.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ