Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Spor Holiganizmi önlemek mümkün mü?

        GAZETE HABERTÜRK

        SAMSUN

        İstasyon Gençlerbirliği ile Tekkeköy maçında futbolcular tekme tokat birbirine girdi.

        TRABZON

        Trabzon-Galatasaray maçında Burak Yılmaz’ın başına su bardağı isabet etti. Trabzonsporlu Giray yardıma gittiği sırada da yanlarında torpil patladı.

        ANKARA

        Ankaragücü-Konya Torku maçında Sarı Lacivertli taraftarlar sahaya inip rakip taraftarlara saldırdıl Ankaragücü-Konya Torku maçında Sarı Lacivertli taraftarlar sahaya inip rakip taraftarlara saldırdı

        'Cezalar caydırıcı olmalı'

        Spor psikoloğu Dr. Serdar TEREKLİ:

        BUNLARI önlemek mümkün değil. Taraftar kimliği çok farklı. Taraftar kimliğini aldığı zaman birey, o takımla kendisini özdeşleştiriyor. O an içinde yaptığı tüm hareketleri bir hak olarak görüyor, kulübe sahiplenme olarak görüyor. Orada karşısındaki kişinin bir sağlık problemiyle karşılaşacağını düşünmüyor. Bunlara ağır bir ceza verilmeli. Bu insanlar bu alanlar içine sokulmamalı. Maçın olduğu gün alınmamalı, caydırıcı cezalar olmalı. Yoksa bu kişiler taraftar kimliğini hiç üzerinden atamaz.

        'Etkisiz ceza şiddeti arttırır'

        Spor psikoloğu Dr. Ceren Tokdemir:

        ŞİDDET bulaşıcı ve öğrenilen bir şeydir. Bu ikisi de var bizde. Çok genç kişiler şiddeti öğrenenek büyürlerse bir süre sonra şiddet uygulamaya başlar. Hatta şiddeti arar, bundan zevk alır. Bireysel cezalarla önlenebilir. Takıma verilen ceza, maçtan men etme çok etkili değil. Kişiye özel, can yakıcı ceza olmalı. O kişinin bir senelik maaşı ya da hapis cezası olmalı. En son vakada müsabakadan men etme cezası verildi. Bu o kadar etkili değil. Maça gitmez. Ama bir senelik maşa kadar ceza kesilse etkili. Etkisiz ceza tam tersine şiddeti arttırır.

        'Futboldaki şiddetten utanıyorum'

        Ressam Bedri Baykam:

        SAHALARDAKİ şiddetten gerçekten utanıyorum hatta iğreniyorum. İnsanlar hayatlarında yaşadıkları başka kırgınlıkları, doyumsuzluk çerçevesinde futbolu savaşa çevirerek kendi egolarını bu yolla tatmin etmeye çalışıyorlar. Uydurma sahte düşman yaratarak sporu bunun üstünden şiddete çeviriyorlar. Tüm sülalesi, tanıdıkları aynı takımdan olan diye bir şey yok. Avrupa maçlarında GS'yi de FB'yi de tuttuğumu söylüyorum. Avrupa kupasında birbirimizi tutmayı yeniden eski haline döndürerek adım atılabilir. Ben bu çağrıyı açıkça yapıyorum. Yöneticiler taraftar ve kamuoyu önünde hava vermek için başka kulüplerin üzerine basmayı bıraksın.

        Alınan önlemler uygulanmıyor

        Sabah Spor Yazarı Gürcan BİLGİÇ:

        ŞİDDET için alınan önlemlerin uygulanmıyor. Her şey yapanın yanına kar kalıyor. Alınan önlemler caydırıcı unsur olarak kalıyor. Olayı çıkaranlar hakkında işlem yapılmıyor. Eğer bu konuda emniyet güçleri kararlığını gösterirse yönetmelikler uygulanırsa bu diğer takım taraftarları için de örnekleyebilir. Olaylar hızla azalır. Üstünde forma olan insan artık hoş karşılanmamalı bu durumlarda.

        'Şiddet zaten her yerde'

        Sosyolog-Ege Ünv.Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ahmet TALİMCİLER

        TÜRKİYE'de futbol sahalarında ortaya çıkan şiddet sadece futbolda çıkan bir şiddet değil. Bu toplumsal yapı sürekli hayatın her alanında trafikte, okulda, ailede şiddet üretiyor. Bu şiddet futbol sahalarına da taşınıyor. Olaylara karışanlar eğer GS'li, Fenerli, Trabzon ya da Beşiktaş taraftar olursa bu takımların taraftarlarına verilen cezayla diğer takım taraftarlarına verilen ceza arasında bir farklılık var, ayrım yapılıyor. Bu da taraftarın adalet duygusunu zedeliyor. Ayrıca olay çıkartan insanlar sürekli 'bu FB taraftarı değildir, GS taraftarı olamaz' diye lanse ediliyor. Bu da şiddeti belirsizleştiriyor ve şiddeti meşrulaştırıyor.

        'Efektif polis sistemiyle çözülebilir'

        Spor yazarı Mehmet DEMİRKOL

        Güvenlik tedbiri almak gerekiyor. İngiltere'de emniyet sistemi kullanılabilir. İngiltere'de bu sorunu çok polisle değil, "efektif polis" yöntemiyle çözdüler. Efektif polis derken şunu anlatıyorum; doğru yerde, zamanında ve etkili olacak polisin olması gerekiyor. Bir başka sorun bence stadyumların konforu. İnsanların oturması lazım. Çünkü otururken daha sakindirler. Giriş çıkışlar kolay olacak, tuveletler temiz olacak. İnsanlar maç girişi ve özellikle çıkışında rahatlıkla gidip gelecekler. Yani sinirlerin gergin olmasına izin verecek uygulamadan sakınmak lazım.

        'Sert yaptırımlar var ancak uygulayan yok'

        Ceza Hukukçusu Doç. Dr. Yılmaz YAZICIOĞLU

        TEMEL sorunuz, çok sert yaptırımları olan kanunlarımız var ancak 'caydırıcı' olacak cezalar verilmiyor. Örneğin, kişi eğer stadyumda birinin kafasına ya da stadyuma su şişesi atarsa ağır yaptırımları var. Yıllarca hiçbir maça alınmama cezası verilebilir. Kanaatim; Türkiye'de adalet teşkilatının adaletin yeterince ve ikna edici düzeyde görmüyoruz"

        'Herkes sorumluluğunu bilmeli'

        Habertürk Gazetesi spor yazarı Atilla Türker

        HERKESİN sorumluluğunu bilmesi şart. Başta da kulüp yöneticilerinin ve de medyanın... Yasanın da bir an önce işlerlik kazanması gerekiyor... Kimsenin gözünün yaşına bakılmadığı taktirde, zaman içerisinde bir iyileşme, bir düzelme mutlaka görülür. Olumlu demeçler, olumlu haberler, olumlu yaklaşımlar, belki 3 yıl, belki 5 yıl sonra semeresini verecektir. Ama mutlaka verecektir. Daha fazla geç kalmadan, herkesin kollarını sıvaması lazım.Yarın çok geç olabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ