Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Aydın İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, tuzun yerine göre zehir, yerine göre panzehir olduğunu söyledi. Günlük gereken tuz miktarı kişi başına 5 gr. iken Türkiye'de 18 gr. kullanıldığına dikkat çekerek, azaltılması için daima taze ve tuz eklenmemiş b

        Aydın İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, tuzun yerine göre zehir, yerine göre panzehir olduğunu söyledi. Günlük gereken tuz miktarı kişi başına 5 gr. iken Türkiye'de 18 gr. kullanıldığına dikkat çekerek, azaltılması için daima taze ve tuz eklenmemiş besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle hipertansiyon hastalarının tuzdan uzak durmasını tavsiye eden Dr. Okur, "Eğer hipertansiyon gibi bir sağlık probleminiz varsa satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini mutlaka okuyunuz. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinleri tercih ediniz. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı yüzde 15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz." dedi.

        'TUZA ALTERNATİF TATLARI DENEYİN'

        Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıların tuz yerine tercih edilmesini tavsiye eden İl Halk Sağlığı Müdürü Okur, "Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz. Taze sebze ve meyve tüketimini arttırınız. Maden suları, kaynağına göre farklı miktarlarda çözünmüş halde sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve alüminyum olmak üzere çok sayıda mineral ve doğal gaz içermektedir. Bu nedenle satın aldığınız maden sularının sodyum içeriğini etiketinden kontrol ediniz." şeklinde konuştu.

        'TUZU 5 GRAMA DÜŞÜREBİLİRSEK HER YIL 2,5 MİLYON İNSAN KURTULUR'

        İnsanların genetik olarak günde 0,25 gr.'dan az tuz almaya programlandığını belirten Şenol Okur, fazla tuzun böbrek yoluyla fizyolojik sistemlerde problemler oluşturduğunu kaydetti. Dünya genelinde 1 milyon hipertansiyon hastası bulunduğunu ve bunların yüzde 17 ile 30'unun aşırı sodyum tükettiğini vurgulayarak, "Son yıllarda yapılan analizler, dünya genelinde 2006'dan 2015'e kadar 8,5 milyon ölümün, sadece diyetteki sodyumun azaltılmasıyla önlenebileceğini göstermiştir. Tuz tüketiminin günde 5 gr.'a düşürülmesi, her yıl yaklaşık 2,5 milyon önlenebilir ölüm anlamına gelmektedir." dedi.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ