Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Bursa'da 28 yıldır kira ödemeyen imam helallik istedi, İmam Twitter'dan helallik istedi, İmamın lojman kullanması helal mi?
        1

        İsmet ACAR / BURSA (AHT)
        İmamın lojman kullanması helal mi?
        Bursa’nın Osmangazi İlçesi’ndeki Tuna Camii imamı Lütfi Taşçı, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı duyuruda, 28 yıldır lojmanda oturduğunu belirterek, ödemediği kiralar için helallik istedi.

        2

        Taşçı, oturduğu yıllarla ilgili en az 300 lira kira vermesi durumuyla ilgili matematiksel hesap da yaparken, “Kira verseydim bu sürede 100 bin lira para ödeyecektim. Hesabı görünce nefesim kesildi, dilim damağım kurudu. Hakkınızı helal edin” dedi. “Bu kadar uzun süre lojman kullanmak helal midir, haram mıdır?” diye sorduk.

        3

        ‘Lojmanda kira ödemeden oturması helaldir’
        İlahiyatçı Prof. Dr. Beyza Bilgin: Camilerin yakınına her zaman imam evi yapılır. Bundaki amaç imamın, din görevlisinin camiye yakın olması, cemaatine yakın olmasıdır. Beş vakit namaz kıldıracak birisinin, din görevlisinin cemaatine, camiye mutlaka yakın olması gerekir. Bu nedenle ve bu şekilde lojmanda oturması çok normal bir durum. Lojmanda kira ödemeden oturması helaldir. Kaldı ki kendisinden kira da istenebilirdi. Bu arada imam nimetin kadrini bilmiş. Kutluyorum kendisini bravo, tebrik ederim.

        4

        ‘Bu helalliği sosyal paylaşım sitesinden yapmasaydı’
        Emekli İstanbul İl Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı: O lojman görev yaptığı sürede imama, din görevlisine tahsis edilmiştir. Resmi kurumlarda süre sınırı vardır ama imamlar lojmanlarda görev yaptığı sürece oturabilirler. Bir süresi yoktur. Uzun süre oturması da sorun değil, tamamen helaldir. Zaten diğer resmi kurumlojmanlarında resmi görevliler sınırlı sürelerde oturabiliyor. Ama bana göre bu imamımız helalliği sosyal paylaşım sitesinden yapmasaydı. Zira milletin aklını bulandırır. Ama o lojman kendisine helaldir.

        5

        ‘Evi var ve camiye yakınsa lojman helal olmaz’
        Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay: Bu lojmanlar imamların oturması için yapılmıştır. Biz müftülüğümüze bağlı lojmanlarda sirkülasyon yapıyoruz, adil paylaşımı sağlıyoruz. Ama bu imamımız görev yaptığı sürece burada oturabilir. Lojmanlar zaten bu amaçla yapılmıştır. Bu durum yanlış değildir, helaldir. Ama şöyle bir durumdan bahsedebiliriz. Eğer bu durumdaki bir kişinin evi var ve görev yaptığı camiye de yakınsa yanlış olur, helal olmaz. Uzun süre burada olması da görevinin sürdüğü anlamındadır. Lojmanda oturabilir.

        6

        ‘Usulsüz kullanıldıysa kira İmamın lojman bedelini ödemelidir’
        İlahiyatçı Prof. Dr. Süleyman Uludağ: Usullere, yönetmeliklere uygun kullanılmışsa helallik istemeyi gerektiren bir şey değildir, günah da değildir. Eğer usulsüz olarak, yönetmeliklere uygun olmayarak kullandıysa o özür dilemekle de olacak bir şey değildir. Çünkü kullandığı şeyin karşılığını kira olarak, ne ödemesi gerekiyorsa onu ödemesi gerekir. Ancak, müftülük haberdardır, ona tahsis edilmiştir, cemaat haberdardır, cemaatin de bir şikâyeti yoktur. Hoca efendi, hassasiyet göstererek ‘Herkeste bulunmayan bir haktan yararlandım, kullandım’ diyerek bunun için helallik istemiştir.

        7

        ‘TAKSİTE GİRSEN EV SAHİBİ OLURDUN HOCAM’
        İmamın helallik istediği sosyal paylaşım sitesinde şu yorumlar yapıldı:
        “Tek kelimem şudur ki hocam nesliniz tükeniyor, kalmış mı sizler gibi düşünen, tek kelimeyle harika.”
        “Sayın Hocam bunu vicdanen değerlendirip bizlere sunmanız, helallik istemeniz hem erdemlik hem de adamlıktır. Anamızın ak sütü gibi helal olsun. Verdiğiniz hizmetler dil, din, ırk ayırt etmeksizin etkinliklere katılmanız ve daha niceleri, biz hakkımızı helal ettik. Asıl siz edin.”

        8

        “Ne mutlu size... Allah sayılarınızı artırsın Muhterem Hocam. Siz de helal edin.”
        “Helal olsun hocam can feda...”
        “Takside girseydin ev sahibi olurdun hocam.”
        “Helal olsun hocam.”

        9

        “Allah’ına gurban sevgili hocam”
        “Helal olsun hocam. Bir kiracı olarak hassasiyetinizi anlıyorum. Ben de bir hesap yaptım, 5 yılda 40 bine yakın kiraya vermişim.”
        “Allah kelamını öğretenlere helal olsun.”
        “Allah yolunda gerçekten hizmet eden, topluma dinimizi sevdiren din adamlarına selam olsun. Helal olsun...”

        10

        “Sevgili kardeşim, değerli hocam. Bir kere daha tebrik ediyorum bu ince düşünceyi. Herkes düşünemez. Rabbime emanet olun.”
        “Muhterem Lütfi Hocam; bizden yana sağlık helali olsun, siz hakkınızı helal edin bize...”
        “İşte gerçek Müslüman kendini sorgulayandır, sana helal olsun hocam.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ