Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik israil, gazze, filistin, hamas, savaş, ateşkes, operasyon, mete yarar, onur öymen, nevzat çiçek, armağan kuloğlu

        Sorel DAĞISTANLI / AHT

        İSRAİL'in önceki gün tek taraflı ateşkes ilan etmesi, dün de tüm askerlerini Gazze'den çektiğini duyurmasını, İsrail medyası, yenilginin ilanı olarak kabul etti. İsrail'in önemli gazetelerinden Haaretz, İsrail ordusunun Gazze saldırılarının ardından yenildiğini söyledi ve "İsrail ordusu ya beynini depoya kaldırdı, ya da Hamas'a kiraladı. Bütçesi artmasına rağmen Hamas'ı yenemedi" dedi. Haaretz, İsrail ordusunu King Kong'a benzeterek şu ifadeleri kullandı: "Bir goril kadar büyük, hantal ve sakar olan İsrail ordusu, her attığı adımda bir evi, köprüyü ya da BM okulunu yıktı. Ama bu ordunun daha güçlü ve büyük olmaya değil, daha zeki olmaya ihtiyacı var". İsrail basınında çıkan diğer haberlerde de, İsrail'in 8 Temmuz'da başlattığı ve binin üzerinde sivili öldürdüğü 'Koruyucu Hat Operasyonu'nun başarısızlıkla sonuçlandığı ve bu savaşın galibinin Hamas olduğu belirtiliyor. Stratejistlere ve askeri uzmanlara sorduk. İsrail, Hamas ile savaşını kaybetti mi?

        'Tüneller yok olduysa amacına ulaşmıştır'

        Emekli Albay Bülent OKAY:

        İSRAİL basınının yazdıklarına katılmıyorum. İsrail'in amacı bildiğim kadarıyla Hamas'ı yok etmek değildi. İletişimini kopartmaktı. Amacının tünelleri yok etmek olduğunu açıklamıştı ve bunu da başardığını duyurdu bu açıdan, eğer yok ettiyse, hedefine ulaşmıştır. Ancak bunu farklı bir şekilde yapabilirdi. Filistin tarafında 1600 sivil zaiyat var. İsrail tarafında ise 3'ü sivil 67 ölü. Tamamıyla orantısız güç kullandı. Hedef bu değildi. Çok tepki aldı. Bu açıdan bakıldığında da hedefe ulaşılamamıştır.

        'Kaybetmedi, hedefine ulaştı'

        Emekli Albay Süheyl ÇOBANOĞLU:

        BENCE İsrail amacına ulaşmıştır. İsrail'in amacı işgal etmek değildi. İnsanların direniş gücünü kırmaktı. Onu da iki bine yakın sivili öldürerek; okulları, hastaneleri bombalayarak yaptı. Muazzam bir çöküntü yarattı. Asıl hedefi buydu. Başlarken tünelleri yok edeceğim demişti ama bu tünelleri bugün yok edersin yarın yeniden yapılır. Tüneller onların nefes alma yeri. İsrail amacına bence ulaşmıştır; zaten belli periYotlar ile askeri operasyonlar düzenleyerek oradaki direnci ara ara kırıyor. Halktaki direnişi yok ediyor. Kendisine zarar gelince neler yapacağını da dünyaya gösteriyor. İsrail, soykırım işlemiştir. Daha başka soykırım olmaz.

        'Askeri açıdan kazandı'

        Emekli Amiral Atilla KIYAT:

        İSRAİL'in kazandığı ya da kaybettiğini söyleyebilmek için hedefine bakmak lazım. Acaba amacı önceden açıkladığı gibi saldırıları önlemek mi? yoksa bugün söylediği gibi yardım tünellerini yok etmek mi? Tünellerin yok edildiğini söylüyor. Bu açıdan bakıldığında İsrail askeri ve stratejik açıdan kaybetmedi, kazandı. Politik açıdan ise kaybetti. Başta destek veren ABD bile, en son bir ülkenin kınanabileceği en ağır dille İsrail'i kınadı. Arkalarındaki siyasi desteğin çekildiğini fark ettikleri için durdular. İsrail artık yeni bir operasyona girmeden önce 5 kere düşünür. İsrail bugüne kadar BM kararlarını ve ABD'nin kınanmalarını dikkate almayan bir devlet gibi görünmekle birlikte bu kadar nefret çekmesi artık onları adım atmadan düşündürecektir.

        'İsrail beklediğini alamadı'

        Emekli Tümgeneral Armağan KULOĞLU:

        KAYBETTİ, kazandı değil ama beklediğini alamadı. Çekilmek zorunda kaldı. İsrail Hamas'ın roket saldırılarını engellemek ve tünelleri yok ederek, buralardan kendisine yönelen saldırıları önlemek istiyordu. Hamas'ın askeri gücünü yok etmek için bu operasyonu düzenledi. Ancak şehirlerin içine girip muharebe etmek istemedi zira girdiği taktirde kendi askerlerine saldırılar yapılacağını ve çok kayıp vereceğini biliyordu. Onun için havadan saldırdı. Bir-iki km yaklaşarak tank ateşi açtı. Böyle olunca da sivil kayıplar arttı. Şehrin içine girmeye cesaret edemedi. Şu anda 70'in üzerinde kaybı var, girse bu kayıp daha da artardı. Peki ne oldu? Hamas'ın roket saldırılarını bitiremedi, askeri gücünü yenemedi. Sivil kayıplar ile de dünyanın tepkisini çekti. Sonunda çok kararlı girdiği kara operasyonunu sonuna kadar götürmeye cesaret edemedi, mahcup bir şekilde, suçluluk duygusuyla buradan çekildi.

        'İsrail kaybetti'

        Gazeteci-Stratejist Nevzat ÇİÇEK:

        SAVAŞLARIN kazananı olmaz. Bu son saldırıda İsrail, bir taraftan birlik hükümetini hedefledi diğer taraftan tünelleri kontrol altına alacağını ve askeri gücü etkisiz hale getireceğini sandı. Dünyanın gözü IŞİD'in üzerindeyken operasyona başladı. Uyguladığı ambargo ve Mısır'daki Sisi yönetimine güvendi. Direniş gruplarının askeri gücünün Arap Baharı'ndan sonra kat be kat arttığını göremedi. Dolayısıyla kara harekatını yapmadı. En önemlisi kendi halkından tepki almaya başladı. Dolayısıyla da İsrail bu savaşta kaybetti. En büyük hedefi olan, Hamas'a karşı Gazze ayaklanmasını sağlayamadığı gibi Batı Şeria ve Gazze arasındaki psikolojik duvarı da yıktırdı ve onların daha da kenetlenmesine yol açtı. İsrail'in bu saldırısı ülkede politika değişikliğine ve hükümetin değişikliğine yo açabilir. Eğer direniş gurupları kaybetmiş olsalardı veya sıkışmış olsalardı İsrail'in sokaklarında canlı bomba eylemlerini görürüdük ki şu ana kadar bunları görmedik. Bu bile İsrail'in üstünlük sağlayamadığının kanıtı.

        'İsrail'in en büyük ikinci yenilgisi'

        Emekli Binbaşı, Güvenlik Uzmanı Mete YARAR:

        KATILIYORUM. Bunun iki ayağı var. Birinci ayağı, sivil kayıpların yüksek olması nedeniyle bu bir askeri operasyon değildi . Savaş kurallarına göre sivil alanı bombalayamazsınız. Zaten, bu bir savaş değil bir suç. İkinci ayağı ise şu; her askeri operasyonunun bir amacı vardır. Netenyahu, kara harekatının nedenini Hamas'ın direncini kırmak, tünelleri ortadan kaldırmak olarak açıkladı ancak hedeflere ulaşamadı. Askeri açıdan bakınca bugüne kadar kısa sürede verdiği en büyük kaybı verdi. Hamas, bölgesel bir güç haline geldi. İsrail eskiden içeri kadar gidip hedefine ulaşıncaya kadar çatışıyordu. Ama bu sefer dar bir koridorda başaramamış olması bundan sonra İsrail'i daha kolay bir hedef haline getirdi. Bu kadar dar bir alanda bu harekatı yapamaması Hizbullah ve diğer gurupların ellerini güçlendirir.

        'İsrail medya savaşını kaybetti'

        Emekli Büyükelçi Onur ÖYMEN:

        İSRAİL, medya savaşını kaybetti. Dünya'da, İsrail'i destekleyen batı ülkelerinin basını onları eleştirdi. BM başında destek verirken sonunda eleştirdi. İsrail medya savaşını kaybetti. Uzun yıllardır ilk kez bu kadar çok asker kaybına uğradı. İsrail'in füze savaş sistemi de yeterince başarılı olamadı. Filistin füzelerinin üçte birini yakalayabildi. Bu da başarısızlık. israil, bu mücadelede başarılı olamadı. Hamas'ı bitiremedi. Dolayısıyla bu savaşın galibi İsrail değildir. Bu sonuç İsrail içinde tartışmalar yaratacaktır. Her seferinde İsrail'i gözü kapalı destekleyenlerin bundan sonra bir kere daha düşünmelerine neden olacaktır.

        'Amaçlarına ulaşamadı'

        AA Ortadoğu ve Afrika Haberleri Yayın Yönetmeni Turan KIŞLAKÇI:

        İSRAİL'in üç tane saldırı nedeni vardı. Bunlardan ilki Hamas'ı bitirmekti. Bir diğeri ise Filistin'in silahsızlandırılmasıydı. Üçüncü hedefi ise Filistin uzlaşı hükümetini engellemekti. Hiçbirini yapamadı. Arap-İsrail savaşlarına baktığımızda Arapların kaydettiği bir başarı yok. israilİdaha önce 5-6 arap ülkesini 6 günde yok edebiliyordu. Ama burada 8 yıldır ambargo altına, tüm giriş çıkışları kapalı, yüzde 60'ı çocuk olan bir bölgede, teknolojik olarak üstün ordusuna rağmen başarılı olamadı, Gazze'ye giremedi. Girmek istedi ama büyük kayıplar verdi. Ayrıca Filistin uzlaşı hükümetini engellemek bir yana bütün Filistinli grupların bir araya gelmesini sağladı. Artık hepsi bir arada, İsraille masaya oturuyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ