Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun PS5 çıkış tarihi açıklandı! Sony Playstation 5 fiyatı ve özellikleri nelerdir? - Teknoloji Haberleri

        Sony’nin merakla beklenen yeni nesil oyun konsolu PlayStation 5 (PS5) nihayet tanıtıldı. Sony’nin 2013 yılında çıkardığı PS4 ve 2016 yılında piyasaya çıkardığı PS4 Pro modellerinden sonra gelen 5. Nesil oyun konsolu PS5, hem tasarımı hem de özellikleri ile oyunseverler başta olmak üzere teknoloji dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Peki Sony Playstation 5 fiyatı ne kadar? Playstation 5 özellikleri nelerdir? İşte PS5 çıkış tarihi...

        PLAYSTATION 5 NE ZAMAN ÇIKACAK?

        Sony’nin PS5 tanıtımında yeni konsolun ne zaman satışa çıkacağı ile ilgili resmi bir duyuru yapılmadı. Ancak ortaya atılan iddiaya göre 13 Kasım 202 tarihinde yeni oyun konsolu PS5'in piyasaya sürüleceği konuşuluyor

        PLAYSTATION 5 FİYATI NE KADAR OLACAK?

        abi oyunseverlerin en çok merak ettiği bir diğer konu ise PS5’in fiyatı. Tanıtımda PS5’in resmi olarak perakende satış fiyatı duyurulmadı. Ancak perakende zincirlerinden sızan ilk haberlere göre PS5’in satış fiyatının 499 dolardan başlayacağı öngörülüyor.

        Bu fiyatın ABD için tahmin edilen satış fiyatı olduğunu belirtelim. Zira bilindiği üzere Türkiye’de geçen nisan ayında yürürlüğe giren düzenlemeye göre oyun konsollarına yüzde 50’lik gümrük vergisi getirildi. Böylece oyun konsollarından alınan yüzde 20’lik ÖTV ve yüzde 18’lik KDV’ye bir de yüzde 50 oranında gümrük vergisi de eklenmiş oldu.

        REKLAM

        Ancak şunu da belirtmekte fayda var; Türkiye’de oyun konsolları için 18 Nisan 2020 tarihinden itibaren yüzde 50 olarak uygulanan gümrük vergisi 1 Ekim 2020'den sonra ise yüzde 20 olacak. Diğer bir deyişle eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa, satışa çıktığı tarihte PS5’ten yüzde 20’lik ÖTV ve yüzde 18’lik KDV’nin yanında yüzde 20’lik gümrük vergisi alınacak.

        SONY PLAYSTATION 5 ÖZELLİKLERİ NELER?

        PlayStation 5’in biri fiziksel oyun disklerinin takılabildiği standart, diğeri ise herhangi bir disk girişi olmayan ve oyunların internet üzerinden dahili hafızaya yüklenebildiği dijital (PlayStation 5 Digital Edition) olmak üzere iki versiyonu bulunuyor.

        8 çekirdekli, 3.5 GHz hızı destekleyen AMD Zen 2 işlemciden güç alan PS5’in grafik işlemcisinde ise yine AMD’nin RDNA 2 mimarisi yer alıyor. 8K çözünürlüğü de destekleyen PS5’te 16 GB GDDR6 RAM, 825 GB SSD dahili depolama birimi ile geliyor.

        Genişletilebilir depolama için NVMe SSD yuvasına sahip olan konsolda, harici depolamaya olanak sağlamak için de ekstra USB portu bulunuyor. Tanıtımda yapılan açıklamaya göre PS4’te 1 GB’lık boyut için 20 saniyelik bir ön yükleme süresi bulunurken, PS5’te 2 GB’lık veri için yükleme süresi 0.27 saniyeye kadar düşüyor.

        REKLAM

        PlayStation 5’te yer alan iki yeni motordan biri olan Tempest Engine, daha zengin ve daha doğal seslerin üretilmesine imkan tanırken, Geometry Engine ise geliştiricilerin ekran boyunca daha fazla üçgen kaydırmasına yardımcı oluyor.

        Dualshock gitti, Dualsense geldi...

        PS5 ile birlikte artık PlayStation’ın bir klasik haline gelen oyun kontrolörü DualShock da yerini DualSense’e bırakıyor. Aslında Sony’nin ilk olarak nisan ayında tanıttığı DualSense adı verilen yeni oyun kumandası, dahili mikrofon, daha hassas tepkiler, hareket sensörü ve ergonomik tasarımı ile öne çıkıyor.

        Sony’nin yeni oyun konsolu ile birlikte ilk PS5 aksesuarları da sahneye çıktı. Bu aksesuarlar arasında, çift 1080p lensle gelen yeni HD kamera, 3D ses desteği ve çift gürültü önleyici mikrofon barındıran kulaklık, sesli komutları algılamak için dahili mikrofon barındıran uzaktan kumanda, aynı anda iki farklı oyun kumandasını şarj edebilen DualSense şarj istasyonu da bulunuyor.

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ