Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Putin'e ağır bir darbe daha! O üst düzey ismi de kaybetti... - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Reuters'ın gazeteci Alexander Sladkov'a dayandırdığı habere göre, Tümgeneral Roman Kutuzov Ukrayna savaşında hayatını kaybeden bir diğer üst düzey isim oldu.

        İngiliz basını ise, Kutuzov'un ölümü ile Rusya'nın savaşta kaybettiği general sayısının 11'e yükseldiğini ifade etti.

        Konuya ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir açıklama yapılmadı. Rusya, savaşa ilişkin ölenlerin verilerini paylaşmamayı tercih ediyor. Savaşın başlamasından bu yana son kez 25 Mart'ta açıklama yapılmış ve 1351 askerin savaşta öldüğü açıklanmıştı.

        II. DÜNYA SAVAŞI'NDAN BU YANA EN BÜYÜK KAYIPLAR

        Tarihçi Peter Caddick-Adams konuya ilişkin "Bugün Ukrayna'daki Rus kayıpları - ister tüm Rus generallerinin bir oranı olarak, isterse komuta ettikleri 200.000 kişilik ordunun bir yüzdesi olarak kabul edilsin - 1939-45'teki döneminden çok daha yüksek" diyor ve II. Dünya Savaşı döneminden bu yana en büyük kayıpların yaşandığını ifade ediyor.

        REKLAM

        Bu sayılar aslında sadece Rusya için değil, Batı ülkeleri için de oldukça şaşırtıcı. ABD'de Vietnam Savaşı'nda 10 yılda toplam öldürülen ABD generali sayısı 12'ydi. Vietnam Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ise yalnızca bir Amerikan generali öldü o da Afganistan'daydı.

        KAYIPLARIN NEDENİ NE?

        Bazı uzmanlara göre kayıpların temel nedeni, ülke içindeki katı bir askeri komutası olabilir. Rus ordusunda generallere geniş yetki verilir ve stratejik kararlar sadece komuta düzeyinde değil, aynı zamanda taktiksel olarak da alınır. Küçük birlik liderliği, Rus ordusunda kötüdür ve kıdemli komutanların genellikle önden yönetmesi beklenir, bu da onları düşmanlarından çok daha savunmasız bıraktı. Uzmanlara göre Rus komuta yapısının orta düzeydeki karar verme ve inisiyatif yoksunluğu, orantısız düzeyde üst düzey ölümlere yol açmaktadır.

        Uzmanlar Ukrayna ordusunun Rus ordusunun en ağır yapısından yararlandı ve yerine geçecek az sayıda eğitimli liderle, Rus askeri birliği önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha da sıkıntı çekebilir. Yetkililer, 1 aydan fazla zaman geçmişken Rus ordusunun üst düzey askeri komutaya ne kadar bağımlı olduğuna pişman olabileceğini ifade ediyor.

        REKLAM

        Ancak bazı uzmanlara göre neden bu değil. Ya da en azından tek nedeni değil.

        TELEFONLAR İLE AÇIK HEDEF HALİNDELER

        Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında cep telefonlarının kullanılması, modern savaşın doğasını değiştiriyor ve bu durum birlikler için gelecekteki çatışmalara yansıyabilecek yeni zorlukları doğurabilir.

        Rus kuvvetlerinin gelişmiş elektronik savaş sistemleri kullanarak Ukrayna'yı hedef aldığı bildiriliyor. Askeri telsizlerde modernleşmeye gitmeyen Rusya iletişimde akıllı telefonları kullanmak durumunda kalabiliyor. Ancak buna karşılık, Ukraynalılar Rus askerleri arasındaki şifrelenmemiş iletişimi ele geçiriyor.

        ABD'li Emekli Binbaşı John Spencer Digital Trends'e verdiği bir röportajda, "Güvenli olmayan bir cep telefonu, kullanan her iki taraf için de büyük risk demektir. Bu telefonlardan gelen sinyaller yakalanabilir, coğrafi konumu belirlenebilir ve ardından topçu veya bombalı saldırılar için hedeflenebilir" diyerek Rusların bu noktada açık hedef olduğunu ifade ediyor.

        Ukrayna istihbaratı için önemli bir hedef, sahadaki Rus askerleri arasındaki basit sohbetler oldu. Ruslar, çoğu Batılı orduda standart prosedür olan şifreli iletişime geçmek yerine, şaşırtıcı bir şekilde normal ticari telefonları kullanmaya devam ediyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ