Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Rahim kanseri riskini iki kat artırıyor! Güzelleşeyim derken sağlığınızdan olmayın
        1

        Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü (NIEHS) tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre saçlarını düzleştirmek için kimyasal kullanan kadınlar, rahim kanseri risklerini ikiye katlıyor olabilir. Araştırmacılar, bu saç kimyasalları ile kadınlarda daha yüksek rahim kanseri oranları arasında bir bağlantı bulduklarını söylüyor.

        2

        SAÇ DÜZLEŞTİRİCİ KİMYASALLAR RAHİM KANSERİ RİSKİNİ 2 KAT ARTIRIYOR

        Saç bakımında kullanılan ürünler endokrin bozucu ve kanserojen özelliklere sahip tehlikeli kimyasallar içerebilir. Önceki çalışmalar, saç ürünü kullanımının meme ve yumurtalık kanseri dahil olmak üzere hormona duyarlı kanser riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğunu bulmuştur; ancak daha önce rahim kanseri ile arasındaki ilişkiyi araştıran hiçbir çalışma bulunmuyor.

        3

        Araştırmacılar bu sefer saç bakım ürünlerinde kullanılan kimyasallar ile rahim kanseri arasındaki ilişkiyi tespit etmek için incelemelerde bulundu. 35-74 yaşları arasındaki 33.947 Sister Study katılımcısı olan kadınlarda saç ürünü kullanımı ile rahim kanseri vakası arasındaki ilişki incelendi.

        4

        Bilim insanları araştırmaya katılan 35 ila 47 yaşları arasında olan 33. 947 kadının analizinde yaklaşık 11 yıl boyunca sağlık durumlarını takip etti. Bu süre zarfında 378 rahim kanseri vakasına rastlanıldı.

        Ekip, bulgularının saç boyası, ağartıcı, parlatıcılar veya perma gibi diğer saç ürünleri arasında aynı riski göstermediğini belirtiyor.

        5

        Ekip, saç düzleştirici kimyasalları sıklıkla (yılda en az dört kez) kullandığını bildiren kadınların, bu kimyasalları kullanmayan kadınlara kıyasla kanser riskinin iki katından fazla olduğunu gördü.

        6

        Araştırmanın başyazarı ve NIEHS Çevre ve Kanser Epidemiyolojisi grubunun başkanı Alexandra White, bir açıklamasında "Saç düzleştirici kullanmayan kadınlarda %1,64'ünün 70 yaşına kadar rahim kanserine yakalanırken sık kullanıcılar için bu risk %4,05'e kadar çıkıyor. Bu ikiye katlanma oranı endişe verici. Ancak, bu bilgiyi bir bağlama oturtmak önemlidir – rahim kanseri nispeten nadir görülen bir kanser türüdür." dedi.

        7

        RAHİM KANSERİ NEDİR?

        Rahim kanseri, tüm yeni kanser teşhislerinin kabaca yüzde üçünü oluşturur. Bununla birlikte, aynı zamanda kadın üreme sisteminin en yaygın kanseridir. Araştırmacılar, 2022'de yaklaşık 65.950 yeni vaka olduğunu söylüyor. Hastalık vakaları ABD'de, özellikle de siyahi kadınlar arasında artıyor.

        Bunu akılda tutarak, çalışma yazarları, saç düzleştirici kimyasallar kullandığını bildiren katılımcıların yüzde 60'ının siyah olduğunu belirtiyor. Araştırma, ırka dayalı kanser riskinde önemli bir fark bulmasa da, araştırmacılar, daha fazla kullanan kişilerin daha fazla tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

        Araştırmanın yazarı ve NIEHS Epidemiyoloji Şubesinde araştırma görevlisi olan Che-Jung Chang, Ph.D., "Siyahi kadınlar saç düzleştirici veya gevşetici ürünleri daha sık kullandıkları ve diğer ırklara ve etnik kökenlere göre daha erken yaşlarda kullanmaya başladıkları için, bu bulgular onlar için daha da alakalı olabilir" diye ekliyor.

        8

        SAÇI TOKSİK HALE GETİREBİLECEK SAÇ DÜZLEŞTİRİCİ KİMYASALLAR NELERDİR?

        Çalışma yazarları, bu ürünlerin parabenler, bisfenol A, metaller ve formaldehit içerebileceğini söylüyor. Ekip, bu kimyasalların herhangi birinin veya tümünün daha yüksek kanser başlangıcı oranlarına katkıda bulunabileceğini söylüyor. Kimyasalların kafa derisi yoluyla vücuda emilebileceğine inanıyorlar.

        White, "Bildiğimiz kadarıyla bu, düzleştirici kullanımı ile rahim kanseri arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk epidemiyolojik çalışmadır. Bu bulguları farklı popülasyonlarda doğrulamak, saç ürünlerinin rahim kanserinde sağlık eşitsizliklerine katkıda bulunup bulunmadığını belirlemek ve kadınlarda kanser riskini artırabilecek belirli kimyasalları belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ