Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık GDO testini devlet yapacak, ekmekte tuz yüzde 1’e düşecek, GDO Testi, Ekmek

        Deniz ÇİÇEK / HABERTÜRK

        Genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, gıda güvenliği ile ilgili son gelişmeleri gazetecilerle paylaştı. İthal gıda ürünlerine yönelik GDO testlerini kamu laboratuvarlarında yapma kararı aldıklarını söyleyen Erol, ekmekte yüzde 2’den yüzde 1.5’e düşürülen tuz oranını da kademeli olarak yüzde 1’e indireceklerini kaydetti. Peynirdeki tuz oranı ile ilgili de çalışma yürüttüklerini aktaran Erol, peynirde türüne göre tuz oranının yüzde 12 ile yüzde 40 arasında azaltılacağını belirtti. İrfan Erol, gıda güvenliğine ilişkin atılacak yeni adımları şöyle aktardı:

        BAKANLIK TEST EDECEK: İthal gıdalara yönelik GDO denetimleri artık kamu laboratuvarlarında yapılacak. Vatandaş rahat olsun, bu tür ürünlere izin vermeyiz. Ürünler gemiden dahi indirilmeden denetleniyor.

        ANTİBİYOTİK ÖCÜ DEĞİL: “Tavukta hormon var” deniyor. Kanatlı sektöründe hormon kullanılmaz. Dünyada da yok. Hormon çok pahalı bir madde. Sadece belli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Piliç önemli bir protein kaynağı, yemekten vazgeçmeyin. Tavukta genetik manipülasyon da yok. Sadece hibrit tavuk üretimi yapılıyor. Etçil bir ırk yaratılıyor. Antibiyotikler, insan hayatını kurtaran önemli maddeler, öcü gibi görmek yanlış. Tavuğun çabuk pişmesinin antibiyotik ile ilgisi yok. Bu tavuklar 6 haftalık olur olmaz kesiliyor. Çok genç kesildiği için de eti daha sertleşmemiş oluyor. Taze et çabuk pişer.

        EKMEĞE DOKUNMAYIN: Ekmekte poşet uygulaması uygulanamadı. Ekmek kasaları temiz olmalı. Kasalar yere konulmamalı ve eldivenle taşınmalı. Vatandaş eliyle ekmek seçmesin.

        SİTELERE KAPATMA: Şimdiye kadar 233 firmanın 445 ürününü taklit ve tağşişten ifşa ettik. Bunların 87’si ilaç etken maddesi kullanılması gibi sağlık nedenlerinden sorunlu bulundu. Sahte bal satan sitelerin kapatılması için TİB’le yazıştık.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ