Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Hormonlarınızı yönetmenin 4 yolu, Hormonlar, Hormon Yönetimi
        1

        Hormonlar hem ruhsal hem de fiziksel açıdan kişiliğinizi etkiler. Daha iyi cinsel ilişki daha az stres gibi faydalar sağlamanın yanında sizi yorgun, duyarsız ve karamsar hale de getirebilir. "En basit haliyle hormonlar, vücudunuzdaki bezler tarafından salgılanan ve kan yoluyla vücudunuzu turlayan kimyasal elçilerdir. Bütün organizmayı etkileyen sinayllerden biridir" diyor endokrinolog danışman DR Helen Simpson, Hormon Üretim Bezlerinin oluşturduğu ağa endokrin sistemi deniyor ve bu sistem büyümedeniştaha, üretmeden hastalıklarla savaşmaya kadar pek çok şey ile ilgileniyor. Vücudunuzdaki dört hormonun şefi olmaksa çok basit.

        2

        1. SİNİRLERİ YATIŞTIRMAK

        İşinizle alakalı sunumlar pek çok uykusuz gecenin sebebi olabilir. ne de olsa o yarım saat, belki de profosyonel hayatınızın geleceğini belirleyecek. Dublin Trinity Üniversitesi'nden psikolog Prof. Ian Robertson'a göre sizin için önemli bir şey söz konusu olduğunda, vücut ve zihin takılma durumuna geçiyor. Sunum esnasında verdiğiniz "es"ler hep bu yüzden. Psikolojik uyarılma vücuttaki dopamin seviyesinin yükselmesine neden oluyor.

        3

        Vücudunuzdaki dopamin seviyesini en uygun hale getirmek için kendinizi yaptığınız sunumun karşılığını almış gibi hayal edin. Bu dünyanın en iyi atletleri tarafından sıklıkla kullanılan bir teknik. Çoğu atlet bir sonraki maratonunu zihninde koşuyor.

        4

        "Bir aktviteyi hayal eden birinin beynine bakarsak, aynı aktiviteyi fiziksel olarak yaparken beynin uyarılan kısımlarının neredeyse aynılarının uyarıldığını görürüyoruz. Bu da kişiyi, öncesinde aktiviteye hazırlıyor" diyor Robertson.

        5

        NE YAPMALI?

        Sunumun provasını yapın ama aynı zamanda görüntüler ve seslerle birlikte zihninizde de canlandırın hormonlarınız korkmayı öğrensin.

        6

        2 SPOR YETENEKLERİNİ ARTIRMAK

        Futbol ya da bisiklete binme gibi sporlar kısa süreli güç patlaması gerektirir. Testosteron, kas ve kemik gelişiminden sorumlu olduğu için ne kadar çok olursa, o kadar çok güç demektir. Bu yüzden testosteron iğneleri Lance Amstrong’un eczane listesinden hiç düşmezdi. Neyse ki yeni araştırmalar böyle bir takviye için iğnelere ihtiyacımız olmadığını söylüyor.

        7

        Antrenman Fizyoloğu Jamie Pringle’a göre eğer öğleden sonra yarışıyorsanız, sabah spor salonunda büyük ağırlıklar kaldırmak yararlı. Çünkü bu sayede testosteron seviyeleri yükseliyor ve gün içinde istenilen etki devam ediyor.

        8

        NE YAPMALI?

        Sabah kısa bir ağırlık egzersizinin ardından protein ağırlıklı bir öğle yemeği ve birkaç saatlik uyku, sizi gün içinde sizi güç gerektiren bir etkinliğe hazırlayacak.

        9

        3. KİLO VERMEK

        Dr. Atkins’in çok tartışılan yüksek yağlı düşük karbonhidratlı diyeti, 2003’te Atkins’in ölümünün ardından popülerliğini kaybetmişti. Fakat şimdilerde, fazla karbonhidrat tüketiminin yol açtığı hasara ve buna bağlı yükselen kan şekerine dikkat çeken, antrenman fizyoloğu Dr. Timothy Noakes’la geri dönüşüyor.

        10

        “Vücudunuza, şeker girdiğinde hemen toparlayıp yağ depolamak üzere insülin salgılanıyor. Ama mesleğimin ve diyetisyenlerin kabul etmeyeceği şey şu ki, bu olay kilo alımı ve diyabet hastalığıyla sonuçlanan insülin direncine de yol açıyor” diyen Noakes ve meslektaşlarının önerisi ise neredeyse tüm yağlara izin verilen, yağ açısından zengin bir diyet.

        11

        NE YAPMALI?

        Öncesinde doktorunuza danışın. Eğer bir sorun olmadığını söylerse diyetiniz yağlar ve proteinlerden oluşmalı ve günde iki öğün tüketmelisiniz.

        12

        4. DEPRESYONLA MÜCADELE

        Tüm dünyadaki yetişkinlerin beşte biri endişe veya depresyonla karşı karşıya. En genel nedenlerse finansal problemler , ilişki çatışmaları ve bir yakınını kaybetmek gibi önemli hayati değişiklikleri. Bu sebepler biyolojik tepkilere yol açıyor ve araştırmalara göre duygu ve davranışları etkileyen hormon olan serotoninin salgılanması bastırılıyor. Neyse ki vücuttaki serotonin seviyesini yükseltme yolları var.