Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Op. Dr. Nesrin Fener, ileri yaşta sağlıklı bir gebelik süreci için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

        Anne olma yaşı giderek yükseliyor. Kadınların iş hayatında kariyer beklentileri evlilik ve bebek planlarının daha ileri tarihe ertelemesinde önemli rol oynuyor. Bu nedenle 30 yaş ve sonrası planlanan hamileliklerde doğru değerlendirme ve düzenli takipler, anne ve bebek sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Op. Dr. Nesrin Fener, 30 yaş ve üzerinde sağlıklı bir gebelik süreci için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

        GEBELİK İÇİN EN iDEAL DÖNEM 20-30 YAŞ ARALIĞI KABUL EDİLİYOR

        Gebelik için psikolojik ve fizyolojik olarak en uygun zamanın 20-30 yaş arası olduğunu söyleyen Op. Dr. Fener, 35 yaşın üzerindeki adaylara "ileri anne yaşı" tanımlaması kullanıldığını ve bu yaş hamilelikleri riskli gebelik gruba girdiğini belirtti.

        KRONİK HASTALIKLAR HEM İLERİ YAŞ HAMİLELER HEM BEBEKLER İÇİN RİSKLİ

        Op. Dr. Nesrin Fener; annelikte sınır olarak kabul edilen yaşın aşılması durumunda, anne ve bebeği bekleyen bazı riskler olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı: "Gebelik süresi boyunca vücuttaki tüm sistemler etkilenir ve pek çok değişiklik meydana gelir. Sağlıklı bir insanda bu değişiklikler kolayca tolore edilebilir. Ancak anne adayında gebelikten önce hipertansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi hastalıklar olduğu takdirde riskler artar.

        Annelik yaşı sınır olarak kabul edilen bir dönem vardır. Eğer bu sınır aşıldıysa hem anneyi hem de bebeği bazı riskler beklemektedir.

        İleri yaş hamileleri ve bebeklerini bekleyen riskler:

        · Dış gebelik

        · Erken doğum veya düşük

        · Bebeğin doğumsal bozukluklarla veya düşük doğum ağırlığı

        ile dünyaya gelmesi

        · Bebekte gelişme geriliği ve iri bebek

        · Annede gebelik sırasında hipertansiyon ve gebeliğe bağlı şeker hastalığı

        · Anne ölüm riski, kanama, plasenta yerleşim anomalileri, plasenta yetmezliği ve sezaryenle doğum

        Ancak süreç doktor kontrolünde ve bilinçli bir şekilde yönetilirse hamilelik dönemini rahat geçirmek ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmek mümkündür."

        ÇOĞUL GEBELİKLER DAHA ÇOK ÖZEN İSTİYOR

        Gebelik yaşının ertelenme sebebinin sosyo-ekonomik nedenlere ilaveten, üreme sağlığı alanındaki yeni gelişmelere de bağlı olduğunu söyleyen Op. Dr. Nesrin Fener, yaşla birlikte doğal yollarla gebe kalma oranı azaldığı için yardımcı üreme yöntemlerine başvurulduğunu ifade etti. Bu yöntemlerin ise bazı durumlarda çoğul gebelik oranını artırdığını belirtti. Bu duruma bağlı olarak erken bebek doğumlarının, bebeğin yenidoğan yoğun bakıma yatma ihtimalinin, bebek kayıpları ve hastalıklarının arttığını bildiren Fener, doğum ve gebelik sürecinin ekonomik yükünün de fazla olduğunu sözlerine ekledi.

        YAŞ İLERI OLSA DA SAĞLIKLI BİR BEBEK DÜNYAYA GETİRMEK İÇİN...

        İleri yaş da olsa sağlıklı bir gebelik süreci için anne adaylarının bilinçli olması ve doktor kontrollerini aksatmaması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Nesrin Fener, şu önerileride bulundu:

        "· Gebeliklerin planlı olması,

        · Gebelik öncesi dönemde gerekli kontrollerin, testlerin ve ilaç takviyelerinin yapılması,

        · Zararlı alışkanlıkların bırakılması,

        · Beslenme ve egzersiz programlarının yapılması ile mutlu ve sağlıklı bir gebeliğin başlaması sağlanabilir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ