Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Güçlü bir hafıza için bu önerileri uygulayın
        1

        BULMACA ÇÖZÜN: "İşleyen demir ışıldar" atasözü yalnızca beden için değil, beyin için de geçerlidir. Alzheimer hastalığını önlemede beynin aktif kalması büyük önem taşır.

        2

        Bulmaca, sudoku benzeri zekâ oyunları, satranç, hatta yabancı dil eğitimi ileri yaşlarda daha iyi bir hafıza için birebirdir. Araştırmalar da Alzheimer'ın üniversite profesörleri gibi eğitimli kişilerde eğitimsiz kişilerle kıyasla çok daha az görüldüğünü kanıtlıyor.

        3

        ORGANİZE OLUN: Günlük yaşantıda belli rutinler ve alışkanlıklar edinin. Evinizin anahtarı, arabanızın anahtarı, uzaktan kumanda, cüzdan, saat gibi gündelik eşyalarınızı hep belli yerlerde bulundurursanız onları aramak içini zaman kaybetmezsiniz.

        4

        Organize olmak hayatınızı kolaylaştırabilir, böylelikle beyni aktif tutmaya yönelik faaliyetlere daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

        5

        STRESİ KONTROL ALTINA ALIN: Kronik hale gelmiş baskı ve stres de kafa karışıklığı yaratarak hafıza bozukluğuna neden olur. Stres yönetimi konusunda daha etkili stratejiler öğrenmek için kişinin kendisini geliştirmesi gerekir. Eğer stresle başa çıkılamıyor ve bu depresyona yol açıyorsa bir profesyonelden yardım alın.

        6

        KALİTELİ UYUYUN: Uzun süreli uykusuzluk ve yorgunluğun ilk etkilediği bilişsel mekanizmalardan biri hafızadır. Unutkanlık ve dalgınlıkla mücadele etmek için yeterli, kaliteli ve dinlendirici bir uyku düzeni oluşturmaya çalışın.

        7

        Bunu yaşam koşullarınızı iyileştirerek sağlayabilirsiniz. Horlama, uykuda solunum durması(uyku apne sendromu), uykuda periodik bacak hareketleri sendromu, uykusuzluk(insomnia) gibi uyku hastalıkları hafizayı olumsuz etkilemektedir.

        8

        Dinlendirici olmayan uyku, gündüz uykululuk hali, horlama, gece sık idrara kalkma, gibi yakınmalarınız varsa uyku bozuklukları birimlerine başvurun.

        9

        KONSANTRE OLUN: Unutkanlığın bir diğer nedeni de hatırlanması gereken şeye ilk başta yeterince dikkat sarf edilmemesidir. Olaya ya da kişiye konsantre olunmuyorsa sonrasında anımsamak zorlaşır. Bu amaçla kendi kendinize küçük bir egzersiz yapabilirsiniz.

        10

        Yeni tanıştığınız bir kişinin adına, soyadına, mesleğine, yüzündeki ilginç olabilecek bir özelliğe her zamankinden biraz daha fazla dikkat edin, bir süre sonra hepsini kolay anımsadığınızı fark edeceksiniz. Egzersizin amacına ulaşamıyorsa doktorunuza danışın.

        11

        VİTAMİN YÖNÜNDEN ZENGİN BESİNLERİ TÜKETİN: Düzenli olarak 3 öğün yemek sağlıklı bir beslenme için her zaman yeterli değildir. Özellikle B, C ve E vitaminlerini vücudun ihtiyacı ölçüsünde sağlayacak zenginlikte bolca meyve ve sebze tüketmek de gerekir.

        12

        TARTILARLA BARIŞIN: Obezite günümüzde hem çok ciddi bir sağlık sorunu, hem de kalp-damar, şeker ve metabolik hastalıkların lokomotifidir... Fazla kilo kişide kalbi besleyen damarları daraltarak kardiyovasküler sorunlara yol açarken, beyni ve sinir hücrelerini besleyen damarları da tıkayarak zihinsel becerileri sekteye uğratabilir.

        13

        EGZERSİZ YAPIN: Düzenli egzersiz kan dolaşımını etkili hale getirerek beynin beslenmesini ve toksik maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.

        14

        Dahası uykuyu düzene sokar ve stresle mücadeleyi kolaylaştırır. Güçlü bir bellek için fitness ve yoga gibi egzersizlerin yanı sıra zihinsel performansınızı olumsuz etkileyen alkol, sigara, uyuşturucu ve bazı ilaçlardan uzak durun. (Acıbadem Hayat)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ