Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Prof. Dr. Canan Karatay beyni geliştiren yiyecekleri açıkladı

        Show TV'de yayınlanan Zahide Yetiş'le programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı yaşam hakkında bilgiler verirken, zihin açan besinler hakkında da tavsiyelerde bulundu.

        CEVİZ BEYNİ ÇALIŞTIRIYOR; ŞEKER İSE...

        "Ceviz beyni çalıştırıyor. Şeker ise beyni mahvediyor. Bir dilim ekmek dahi beyni bozuyor. Bu bilimsel olarak gösterildi" diyen Prof. Dr. Karatay, pek çok tavsiyede bulundu.

        Çocuklara şekerli içecekler verilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karatay, "Çocuklarımıza şekerli, gazlı içecekler vermeyin. Özellikle test çözen çocukların beynini çalıştırmak için sütlü kahve verin. Biz çocukken süte Türk kahvesi karıştırılırdı, onu içerdik. Siz de bunu yapabilirsiniz. Çünkü Türk kahvesi bütük antioksidanlar içinde en güçlü olanıdır. Çok önemli bir çekirdektir. Bunu öğütüp biraz da kavurup, çocuklara verebilirsiniz, cin gibi olurlar" dedi.

        KARACİĞERİ VE BEYNİ YAĞLANDIRIYORLAR!

        "Masa başında oturdukları zaman çocuğun yanına fındık, fıstık, badem bırakabilirsiniz" diyen Prof. Dr. Karatay, "Ne seviyorlarsa... Ama zorlamak yok. 'Yavrum bugün canın ne çekiyor?' diye çocuklara sorun. Çocuklar ne yiyeceklerine karar versin. 'Ne vereyim?' dediğiniz zaman negatif sonuçla karşılaşırsınız. Çocuklara seçenek vereceksiniz. Ama gazlı içecek grubu bir şey söylediği zaman, Karatay; 'Bu karaciğerini, beynini yağlandırıyor. Hasta olursun ama bunun yerine bu daha sağlıklıymış. Beynini çalıştırırmış' diyeceksiniz.

        'YOĞURDUN İÇİNE BAL KOYMAYIN'

        Roma İmparatoğluğu zamanında ruh hastalarına ceviz yedirildiğini söyleyen Prof. Dr. Karatay, "Ülkemiz ceviz cenneti... Çocukların beslenmesinde zeytin de çok önemli. Cevizin, fındığın, fıstığın, Gaziantep fıstığının, yer fıstığının içinde olan şeyler aynı. Hepsi sağlıklı. Çocuklarımızı bunlara alıştıracağız. Ev yoğurdu çok önemli. Bebekleri rahatça uyutmak için kullanabilirsiniz. Ama içine bal koymayın. Çünkü bal çocuğu uyarır. Çocuğu sinirli yapar ve uyumasına engel olur. Ama evde doğal yaş mayayla yaptığınız doğal bir yoğurdu çocuklara yedirirseniz çocuklar rahat eder" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ