Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Öksürük şekli hastalığı ele veriyor

        Öksürük şekli kişinin hangi hastalığa yakalandığını ele veriyor.

        Dahiliye uzmanı Dr.Serdar Altın, öksürüğün basit bir soğuk algınlığının habercisi olabileceği gibi astım, boğmaca ve krupta gibi hastalıklarında belirtisi olabileceğini kaydetti. Öksürüğün boğazı ve solunum yollarını temizleyen bir refleks olduğunu ifade eden Altın, "Basit soğuk algınlığına bağlı öksürükler bir kaç gün içinde kesilir. Ancak uzun sürek öksürük bronşit, zatürre, astım ve krupta gibi hastalıklarda görülülür. Eğer öksürüğünüz ara arada olsa 1 aydan fazla sürüyorsa ihmal edilmemeli mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır" dedi.

        Öksürük şekillerinin kişinin hangi hastalığa yakalandığını ele verdiğini dile getiren Altın "Hastalığa bağlı olarak çeşitlii öksürük şekilleri vardır. Ancak en sık görülen öksürük şekilleri havlama tarzı, iç çeker gibi ve göğüste ötme şeklinde görülen öksürüklerdir. Bu öksürük tarzları ciddi hastalıkların belirtisi sayılır. Havlama tarzı şeklindeki öksürük krupta, iç çeker gibi öksürük boğmaca, göğüste ötmeyle birlikte görülen öksürük ise astımın habercisi olarak kabul edilir." şeklinde konuştu.

        Çocuklarda öksürüğün ihmal edilmemesi gerektiğini kaydeden Altın şu uyarılarda bulundu: "Çocuklarda sık görülen ve bir nefes borusu iltihabı olan kruptaya dikkat edilmemeli. Çoğunlakla virüslerin neden olduğu soğuk algınlığının ses kutusu ve nefes borusan indiği taktirde yetişkinlerde ses kısıklığı, gıcık ve öksürüğe yol açıyor. Çocuklarda ise nefes borularının daha dar olması nedeniyle ödem, iltihap ve daralmaya sebep oluyor. Bu sebeple çocukların bir an önce tedavilerinin yapılması ve ihmal edilmemesi çok önemlidir."

        Cihan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ