Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

HABERTURK.COM

Bir gün, organ hasarının önlenmesi için geçireceğiniz operasyondan önce tam 24 saat mavi ışığa maruz kalacaksınız.

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre mavi ışığa maruziyet ameliyat sırasında olası organ hasarı riskini azalttı.

New Scientist'in haberine göre; Reperfüzyon (doku kanlanmasının ilaçlarla veya mekanik müdahalelerle yeniden sağlanması) hasarı, cerrahi sırasında geçici olarak kan damarlarının düğümlenmesi, arterlerin tıkanması kalp krizi veya inmeye neden olabilir. Bazı hasarlar ise oksijen yetersizliğine, oksijen düzeyinin azalmasına, hücrelerin aşırı çalışmasına ve bağışıklık sistemi tarafından atağa geçilmesini tetikler. 

"HASARI AZALTIYOR"

Ama cerrahiden önce kullanılan 24 saatlik mavi ışığın bu riskleri azaltacağı öngörülüyor. Pensilvanya'da Pittsburgh Üniversitesi'nden Matthew Rosengart ve takımı, 24 saat mavi ışığa maruz kalan farelerde karaciğer ve böbreğe kan akımı sağlanırken, daha az reperfüzyon hasarı olduğunu açıkladı. 

University College London'dan Reperfüzyon araştırmacı Jack Pickard, “Oldukça dikkat çekici" açıklamasında bulundu.

Yalnız mavi ışık önerilen kör fareler üzerinde bu tekniğin işe yaramadığı belirtildi. 

Rosengart ve takımı, bu tekniği yakın zamanda şaşı bakan insanlar üzerinde test edecek. Hastanede yatan hastalara mavi gözlük vererek, parlak beyaz ışığa maruz bırakacak. Rosengart, başka alanlarda da kullanılabilecek mavi ışık tedavisi insanlarda işe yararsa diğer yöntemlerle kombine edilebilir" dedi.