Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kök hücre nakli de kurtarmaya yetmedi! 20 yaşındaki İrem melek oldu

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        2 yıldır lenf sisteminin en kötü huylu hastalığı “Hodgkin Lymphoma ve Large B cell Lymphoma” hastalığıyla mücadele eden 20 yaşındaki İrem Çakar, önceki gün yaşam savaşını kaybetti.

        Dünyanın en iyi 2 kanser merkezinden biri olarak gösterilen ABD’deki MD Anderson Kanser Merkezi’nde tedavi gören İrem Çakar, 21 Haziran Salı günü hayatını kaybetti. Özel İtalyan Lisesi mezunu İrem, ölümüyle ailesini ve arkadaşlarını yasa boğdu.

        İstanbul Teşvikiye Camii’nde dün kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilen İrem’i, annesi ve kardeşleri gözyaşları içinde uğurladı. İrem’in kırmızı eşarp bırakılan tabutuna çok sevdiği dedesi Erhan Adal’ın “Dede eee” yazılı bir not bırakması, İrem’in tabutu başında dua edenleri bir kez daha gözyaşlarına boğdu.

        Çakar ve Adal ailelerinin isteği üzerine İrem’in cenaze törenine gönderilen taziye çelenkleri Türk Eğitim Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Lösemili Çocuklar Vakfı’na bağışlandı. Taziye kuyruğunun oluştuğu cenaze törenine 100’den fazla başsağlığı mesajı ve çelenk gönderildi.

        İTALYA’DA ÜNİVERSİTE KAZANDI

        Tedavisi sürerken moda ve stilistlik okumak için İtalya Milano’da İstituto Marangoni Milano Üniversitesi’ni kazanan İrem’den geriye zafer işareti yaparak çektirdiği fotoğrafı kaldı.

        Kök hücre nakli sonrasında hastalığı yeniden nükseden İrem ölmeden çok kısa süre önce ise annesi Sabiha Ferda Adal, tedavi sürecini ve kızını kurtaracak donörü bulmak için şu mesajı yayınladı:

        “Kızım İrem, Hodgkin Lymphoma ve Large B cell Lymphoma tedavisi görmekte. Son 10 ayı Houston MD Anderson’da tedavi görerek geçirdi. Orada kendisinden kök hücre yapıldı ancak hastalık tekrarladı. Doktorlar tekrardan kök hücre yapılmasına (bu defa donör aracılığıyla) karar verdiler. 10 gün evvel Türkiye’ye döndük ve kemoterapiye başlandı. Bu arada İrem’den kan örneği alındı. Kan dokusunun belirlenmesi ve donör bulunabilmesi için çalışmalar başladı. Annebaba ve kardeşler, kuzenler yani ilk yakın akrabalar kan örneği verdik. Aile dışı akraba, arkadaş, dost tanıdık 10 ile 60 yaş arası herkes donör olabilir. Bu grubu kurma nedenim kan vermek isteyen olursa benim özelime mesaj atarak ya da arayarak benimle iletişime geçebilir. Türkiye’de kök hücre donör sayısının az olduğunu öğrendik. Almanya’da donör sayısı 4 milyon kişiymiş. Bu yüzden siz de çevrenize yayabilirseniz sevineceğim. İlk etapta yapılacak şey sadece İrem’in kan dokusu ile uygunluğunu görmek için kan vermek.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ