Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter, Türkiye'deki birçok bölgede içme sularını kurulan online sistemle takip ettiklerini bildirerek, "Online sistemi ulaşılması zor bölgelerdeki içme sularının kalitesi, klor düzeyi ve bazı temel verileri ulaşmak için kullanıyoruz" dedi.
İlter, yaptığı açıklamada, Türkiye'de şebeke sularının kalitesinde geçen yıllara oranla ciddi iyileşmeler sağlandığını belirtti.
2000'li yıllarda yüzde 30'lara varan biyokirliliğin yüzde 25'lere düştüğünü aktaran İlter, Türkiye'de büyük şehirlerde suların genel anlamda iyi olduğunu kaydetti.
Kırsal bölgelerde ise suların mikrobiyolojik açıdan denetlenmesi gerektiğini dile getiren İlter, yöre halklarının genellikle klorlu su kullanmaktan çekindiğini anlattı.
İlter, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İnsanlarımız artık klorlu su kullanmaktan çekinmemeli. Bu kanıyı yenmemiz gerekiyor. Sularımız doğal kaynaklar değil. Bu kaynakları kendi ellerimizle kirletiyoruz. Bölgesel olarak baktığımızda bazı bölgelerde de kimyasal kirlilikler gözleniyor. Çok az düzeyde, yüzde 2-3'lerde bir kirlilik. Bunlara yönelik de belediyelerimizin, yerel yönetimlerimizin güzel adımları var. Arıtma sistemleri kurulmuş. Arıtma sistemlerimizle bu oranlar azaltılmış durumda. Daha az gelişmiş bölgelerde ise bu kirlilik biraz artıyor. Bunların düzeltilmesi konusunda çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor."
"ŞEBEKE SUYUNU TAVSİYE EDİYORUZ"
Şebeke sularının, günlük hayatın temel su kaynaklarından biri olduğunu belirten İlter, ihtiyacın şebeke sularından karşılanması gerektiğini söyledi.
Ambalajlı suların daha çok acil durumlarda, afet zamanlarında veya suya ulaşma konusunda sıkıntı yaşandığında kullanılması gerektiğini ifade eden İlter, "Türkiye geneline baktığımızda, belediyelere bağlı yerleşim yerlerindeki sularımız büyük oranda içilebilir nitelikte. Şebeke suyu vatandaşlarımıza tavsiye ettiğimiz su kaynağımızdır. Kırsal bölgelerde ufak tefek sorunlar var. Bunların da çözümü konusunda çalışmalar yürütülüyor. Yapılan mevzuat değişikliğiyle tüm suların otomatik klorlanma cihazıyla klorlanmasına yönelik bir zorunluk getirilecek. Böylece vatandaşlarımız daha temiz ve güvenli bir suya kavuşmuş olacak. Zaten suyla ilgili bir sorun olduğunda hem yerel yönetimlerimiz hem de halk sağlığı müdürlüklerimiz olaya müdahale ediyor." diye konuştu.
ANKARA'DAN ONLINE TAKİP
İlter, suların tek bir merkezden takip edilmesini sağlayan sistem kullandıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Türkiye'de birçok bölgede içme sularını kurulan online sistemle takip ediyoruz. Online sistemi ulaşılması zor bölgelerdeki içme sularının kalitesi, klor düzeyi ve bazı temel verileri ulaşmak için kullanıyoruz. Türkiye'de bu sistemleri yerli üreticiler üretebilir konumuna gelmiş durumda. Belediyelerimize, il özel idarelerimize bu sistemleri öneriyoruz. Bu sistem sayesinde Şanlıurfa'nın uzak bir köyündeki bir suyla ilgili durumu, depoda klor azalması veya vatandaşlara ulaşan suyun klor seviyesinin düşmesi, depoda meydana gelebilecek ani değişiklikler dahil olmak üzere hepsini merkezi sistemle Ankara'dan takip edebiliyoruz. Bu sistem sayesinde suyu daha güzel bir şekilde takip edebiliyoruz. Sağlık Bakanlığı olarak bu sistemleri öneriyoruz. Belediyelerimiz bu sistemi yavaş yavaş kurmaya başladılar. Bu sistem sayesinde köylere hem araç ve personel gönderilmesi konusu, hem de zamandan tasarruf sağlanırken 24 saat suların kalitesi de takip edilmiş oluyor."
AA
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.