Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Beyninizi canlandırmanın yolları
        1

        SAĞLIKLI BESLENİN:Sağlıklı beslenmekten kasıt sağlıklı yiyecekler ve düzenli beslenme. Sağlıklı beslenmek sağlıklı yaşam tarzının da olmazsa olmazıdır.

        2

        Yeterli ve sağlıklı beslenmek beyin hücrelerinin kendilerini tamir etmelerine de imkan sağlar. Bunun için protein, yağ ve vitaminlerle dengelenmiş bir beslenme son derece önem taşır. Beslenme alışkanlığında kesinlikle rafine şekerden kaçınmak gerekir.

        3

        MÜZİK DİNLEYİN: Özellikle klasik müzik beynin gelişmesi için çok yararlı. Klasik müziğin ağrı ve stresi azalttığı, kan basıncını düşürdüğü, olumlu duyguları teşvik ettiği, uykusuzluğu düzelttiği ve beyin dalgalarını düzene soktuğu çeşitli çalışmalarda ortaya konulmuştur.

        4

        Bu nedenle klasik müziği hayatınıza daha fazla sokun ve en azından işe gidip gelişlerde ya da uyumadan önce klasik müzik dinlemeyi ihmal etmeyin.

        5

        EGZERSİZ YAPIN: Egzersiz yapmak hem vücudumuz hem de beynimiz için yararlı. Egzersizle pek çok hormon salgılanır. Bunlar stres düzeyini azaltmada katkı sağlar.

        6

        Bol oksijen beyinde olumlu etkiler yaratır. Haftada sadece bir kez aerobik egzersiz yapanlarda, yapmayanlara göre beyin fonksiyonlarında yüzde 30 iyileşme saptandığını biliyor muydunuz?

        7

        BULMACA ÇÖZÜN: Bu tip aktiviteler beynin egzersizi. Nöronlar arasındaki bağlantıların gelişmesi ve beynin farklı bölgeleri arasında yeni ilişkiler kurulmasına yarıyor.

        8

        Düzenli olarak günde bir bulmaca çözerek ya da çözmeye çalışarak beyniniz için son derece önemli olan bu egzersizi gerçekleştirebilirsiniz.

        9

        DÜZENLİ UYUYUN: Sağlıklı bir vücut için uyku düzenine dikkat etmek şart. Sağlıklı uyku düzeni beynin kendini tazelemesine, tamir etmesine de yardımcı olur. erkesin uyku ihtiyacı kendine has ama sağlıklı bir erişkin için 6-8 saat kaliteli gece uykusu önemli.

        10

        Hele de gece 23:00- 02:00 saatleri arasındaki kaliteli uykunun vücut için çok daha yararlı olduğunu unutmayın.

        11

        YENİ BİR DİL ÖĞRENİN: Her yaşta yeni bir dil öğrenilebilir. Yeni bir dil öğrenmekten kasıt o dilin profesyoneli olmak değildir. Basit bazı cümleler ve kelimeler öğrenmek bile beynin canlı tutulmasına fayda sağlar. Hem bu sayede yeni bir kültür de tanımış olursunuz. Heyecan, merak ve ilgi de beyni ister istemez canlandırır ve zinde tutar.

        12

        SİGARA İÇMEYİN: Sigara içmeyenlerin yaşlılık dönemlerinde sigara içenlere göre iki kat daha sağlıklı beyine sahip olduğunu biliyor muydunuz?

        13

        Sigaranın çok sayıdaki zararından biri de beyin sağlığını olumsuz etkilemesidir. Bu nedenle hiç kullanmamak ve sigara içilen ortamlarda bulunulmamak gerekir.

        14

        GÜNLÜK RUTİNLERİNİZİN DIŞINA ÇIKIN: Muhtemelen saçlarımızı her gün aynı tarafa ayırıyor, dişlerimizi her gün aynı elimizle fırçalıyor, bluz ya da gömlek giyerken önce aynı kolumuzu geçiriyor ya da tokalaşırken aynı elimizi uzatıyoruz.

        15

        'Bunları değiştirmekle beynin canlanmasının ne alakası var' demeyin, çünkü var.

        16

        ARKADAŞLARINIZLA VAKİT GEÇİRİN: Pek çok arkadaşınızın olması, onlarla gezmeye gitmeniz, eğlenmeniz, sohbet etmeniz vb. Bunlar hep kişinin beynini canlı tutan aktiviteler.

        17

        Bu tip fırsatları kaçırmamak hatta yoğun ve yorucu iş temposuna inat fırsat yaratmak gerekir. Bu tip yaklaşım ileri yaşlarda beyin fonksiyonlarını diğer insanlara göre yüzde 25 daha aktif tutar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ