Prof. Dr. Mehmet Ünal, "Entelektüel seviyemizi üst düzeyde tutalım, okuyalım, araştıralım, sanatsal aktivitelerde bulunalım, bol bol müzik dinleyelim, bunların hepsi Alzheimer'a giden süreci yavaşlatan hatta o kötü duruma gitmemizi engelleyen durumlar" vurgusunu yaptı.
"Alzheimerli Olmak, Alzheimerli Hasta İle Yaşamak" başlığı altında farklı sunumların yer aldığı sempozyum hem akademisyenler hem de öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. İnsan beyninin yapısının incelenmesinden; Alzheimerli hastaların klinik ve rehabilitasyon tedavilerine kadar tüm detayların konuşulduğu sempozyuma konuşmacı olarak çok sayıda alanında uzman akademisyen ve hekim katıldı. Dolu dolu geçen ve açılışı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu tarafından yapılan etkinlik, katılımcı sertifikalarının dağıtılması ile sona erdi.
"ALZHEIMER HER YIL ARTIYOR"
Alzheimer'ın her geçen yıl arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ünal, "Yaş ortalamamız her geçen gün artıyor. İnsan ömrünün uzaması güzel haber ancak yaş ortalamamızın yükselmesi ile birlikte sadece güzel haberler duymuyoruz. Beraberinde Alzheimer gibi yaşla paralel problem de ortaya çıkıyor. Bu yüzden bizde bunu araştırıp irdeleyelim ve bütün yönleriyle ortaya koyalım istedik. Yapmış olduğumuz sempozyum bu konunun her detayını ele alacak. Alzheimerli bir hastanın anatomik yapılanmasından, fizyolojik ve nörofizyolojik değişikliklerinde, genetik yatkınlığına, klinik tablosuna, egzersizlerle nasıl önleyebilirize, etik ve hukuki boyutuna kadar bütün konuları içine alan bir etkinlik. 65'li yaşlardan sonra maalesef Alzheimer artıyor. 65'li yaşlarda yüzde 6'larda görünürken geçen her 5 yılda ikiye katlayarak ilerliyor. 85'li yaşlara geldiğimizde toplumdaki nerdeyse her iki kişiden birinin Alzheimer olma gibi bir riski olduğunu görüyoruz. Bunun için nasıl önlem alabiliriz, nasıl engelleyebiliriz kısmında akademisyenlerin bilgi birikimini bir araya getirelim dedik" dedi.
"ALZHEIMER'I ÖNLEMEK İÇİN EGZERSİZ ŞART"
Alzheimer hastalığında egzersizin önemini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ünal; "Öncelikle fiziksel aktiviteyi yaşamamızın bir parçası haline getirelim. Bu egzersiz yapalım cümlesi dilimizde kalıp moda akımı olarak kalmasın. Nasıl yemek yemeyi ve su içmeyi atlamıyoruz aynı şekilde egzersizde yaşamımızın bir rutini haline gelsin. Fiziksel aktiviteler Alzheimer'a gidişi önlemede en önemli önleyici unsurdur. Entelektüel seviyemizi üst düzeyde tutalım, okuyalım, araştıralım, sanatsal aktivitelerde bulunalım, bol bol müzik dinleyelim, bunların hepsi Alzheimer giden süreci yavaşlatan hatta kötü duruma gitmemizi engelleyen durumlar" ifadelerini kullandı.
"ÇOCUKLARINI BİLE UNUTUYORLAR"
Alzheimer hastalığını tüm aile için acı bir tablo olduğuna değinen Prof. Dr. Ünal; Çocuklarımızı bile unuttuğumuz bir tablo yaşıyoruz. En değerli varlıklarınız olan anneniz babanız sizi tanımıyor. Büyük sabır, çaba ve sürekli diyaloglarla götürülmesi gereken bir süreç gerektiriyor" dedi.
"BAKIMI ÜSTLENMEK ZORLAYICI"
Açılış konuşmasında Alzheimer hasta akımının oldukça sabır gerektirdiğini ifade eden, Yaşar Hacısalihoğlu; "İnsanın bütün organları önemli, aralarında bir mukayese yapmak zor ama en önemlisi ve bütün organları ayakta tutan şey beyindir. Nefes aldığımız sürece beyin sağlığını ayakta tutabilmek son derece önemli. Bu açıdan bu seyrin geldiği nokta en dramatik olanı Alzheimer hastasıyla yaşayabilme gücünü kuvvetini bulabilmek, önemli bir bilgi birikimi ile davranabilmeyi, psikolojik direncini ayakta tutabilmeyi gerektiriyor" şeklinde konuştu.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.