Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 'Biz fenilketonüriyi ne bilelim bacım’

        İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, erken tanı konulmadığı takdirde çocukta zihinsel geriliğe neden olmasına rağmen halk arasında tanınırlığı olmayan fenilketonüri (PKU) hastalığı ile ilgili sıra dışı bir çalışma gerçekleştirdi.

        Gazete Habertürk'ten Mert Neşet Muslu'nun haberine göre; 100’ün üzerinde kişiye “Fenilketonüri nedir?” diye soran İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları, “Otomobil modeli”, “Ne bileyim bacım!”, “Avrupalıların işidir”, “Kel Nuri’yi tanımıyorum” ve “Lastik markası” gibi ilginç yanıtlar aldı.

        Fenilketonürinin kalıtsal metabolik bir hastalık olduğunu belirten İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Kırlangıç, “Çekinik genle taşınan bu hastalığın taşıyıcı sıklığı ülkemizde yüksek. Her 100 kişiden 4’ünün bu hastalığı taşıyor olmasının yanı sıra yüksek oranda akraba evlilikleri, ülkemizde hastalığın sıklıkla izlenmesinin nedenidir. Ağır zihinsel geriliği olan fenilketonürili bireylerde nörolojik sorunlar, bazı davranış bozuklukları, cilt lezyonları görülebiliyor. Ancak hastalığın tanısının ardından çocuklar, uygun diyetle sağlıklı bir hayat sürebiliyor. Hastalığın tespitinde yenidoğan taraması çok önemli. Fenilketonürili çocukların özel beslenme gereksinimi olan mamaları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor. Ayrıca, makarna ve bisküvi gibi ek beslenme ürünleri için ailelere ödeme de yapılıyor. Tedavi edilmediği zaman ciddi sonuçlar doğurabilen bu hastalık için toplumsal duyarlılık oluşturmaya çalıştık” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ