Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalbinden yumurta büyüklüğünde tümör çıkarıldı

        Kayseri'deki bir hastanede, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetleri bulunan bir hastanın kalbinden, yumurta büyüklüğündeki tümör başarılı bir ameliyatla çıkarıldı.

        Ameliyatın yapıldığı hastanenin Başhekimi Op. Dr. Mustafa Kırman, ameliyatla ilgili yaptığı açıklamada, 49 yaşındaki Talip Topuz isimli kişinin, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetleriyle kendilerine başvurduğunu kaydetti.

        Hastanede yapılan tetkiklerde, kalbin her kasılmasında, sol kulakçıktan sol karıncığa girip çıkan bir kitle teşhis edildiğini bildiren Op. Dr. Kırman, ''Kitle açık kalp ameliyatı ile başarılı bir operasyonla çıkarıldı ve hastamız eski sağlığına kavuştu'' dedi.

        Açık kalp ameliyetını kendisinin yönettiğini ve Op. Dr. Hasan Mercan, Op. Dr. Kemalettin Erdem, Anestezi Uzmanı Dr. Göksel Bahadır'dan oluşan ekip tarafından gerçekleştirildiğini bildiren Op. Dr. Kırman, şöyle devam etti:

        ''Kalp tümörleri çok nadir karşılaştığımız bir hastalıktır. Bu hastalık, 10 binde 1 görülür. Hastalıkta karşılaştığımız tümörlerin yüzde 70'i iyi huylu, yüzde 30'u ise kötü huylu olabilir. Hastamızın kalbindeki tümör ameliyat sonrası patolojik incelemeye alınmış olup, iyi huylu tümör olduğu belirlenmiştir.''

        Bu tür tümörlerin genellikle kalbin sol kulakçığı içinde yerleşmekte olduğunu ve kalp içinde kanın akım yollarını tıkayarak nefes darlığı, çarpıntı, ritim bozukluğu, bayılma atakları, bazen de ani ölümlere neden olabildiğini kaydeden Dr. Kırman, ''Bazen de bu tümörden parçalar koparak çeşitli organların damarlarını tıkayıp kangrenlere, kan akımıyla yayılarak da beyin gibi organlarda büyümeye başlamaktadırlar'' diye konuştu.

        Hastanın kalbinden çıkarılan tümörün 5x6 santimetre ebatlarında, yumurta büyüklüğünde ve 75-100 gram ağırlığında olduğunu kaydeden Op. Dr. Kırman, ''Jöle kıvamındaki tümör, her kalp kasılmasında, sol kulakçıktan sol karıncığa girip çıkıyordu. Ani ölümlerin sebeplerinden biri de bu hareketli tümörlerdir'' dedi.

        Kamuoyunda bazen ani ölümlerin ''kalp krizi'' olarak isimlendirildiğini de vurgulayan Dr. Kırman, ''Bazen basında görüyoruz, (17 yaşındaki genç kalp krizinden öldü), diye haberler çıkıyor. Ancak ani ölümlerin tek sebebi kalp krizi değil. Böyle bir tümör, hareket halindeyken kalpteki herhangi bir damarı tıkar ve kalbin çalışmasını engelleyerek ölüme neden olabilir'' şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ