Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genetik hastalıktan ölüm oranı arttı

        Tıbbi Genetik Derneği ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Munis Dündar, son 50 yıllık araştırmalara bakıldığında, genetik hastalık kaynaklı ölüm oranının yaklaşık yüzde 5'ten yüzde 15'e yükseldiğini bildirdi.

        Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Tıbbi Genetik Derneği tarafından düzenlenen, ''1. Erciyes Genetik Günleri Klinik Genetik Kursu'' başladı.

        Prof. Dr. Munis Dündar, Erciyes Kayak Merkezi'nde bulunan Yüksek İrtifa ve Spor Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Sosyal Tesisleri'ndeki kursta, gazetecilere yaptığı açıklamada, kursun beklenenden daha çok ilgi gördüğünü, bunu da son yıllarda tıbbi genetikte gözlemlenen gelişmelere bağladıklarını ifade etti.

        Toplumda bin canlı doğumdan 53'ünde genetik hastalıklarla karşılaşıldığını belirten Dündar, son 50 yıllık araştırmalara bakıldığında, genetik hastalık kaynaklı ölüm oranının yaklaşık yüzde 5'ten yüzde 15'e yükseldiğini kaydetti.

        Dündar, kursta klinik genetikte en sık rastlanılan konulara ağırlık verildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

        ''Klinik genetik bir çok branş ile iş birliği yapmamızı gerektiren, hasta dağılımının çok çeşitli olduğu kapsamlı bir branş. Kurs programını planlarken özellikle tıbbi genetik alanında çalışmaya yeni başlayan asistan arkadaşlarımızı düşündük. Toplumda sık gözlenen sendromlara yaklaşım, infertilite ve tekrarlayan gebelik kayıpları, nörogenetik hastalıklar, hematolojik kanserler, meme ve over kanserleri, iskelet displazileri, prenatal tanı alanları ana konu başlıklarımızı oluşturdu. Bu tür kurslar, mesleki anlamda eksikliklerimizi tamamlayarak, son yıllarda ilgili konularda gözlemlenen gelişimleri takip etmemizi sağlamakta ve aynı zamanda da motivasyonumuzu arttırmaktadır.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ