Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Özele ödenecek ilave muayene ücreti zamlandı

        Yeni 2010 SUT’u ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel hastanelere bizim için ödeyeceği paralarda artırıma gidildi, yapılan artışa paralel olarak da muayene olmak için gittiğimiz özel hastanelerin sınıflarına göre hastaların cebinden çıkacak ilave ücretler yükseltildi.

        SGK ile sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurumları, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden, SGK tarafından hastanelerin sınıf ve derecelerine göre belirlenen oranı geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilirler. Yandaki tablo, özel hastanelerin her bir poliklinik için SGK’dan aldıkları muayene ücretleri ilemuayene ücretlerine göre vatandaşlardan isteyebilecekleri ilave ücretleri göstermektedir.

        MUAYENELER ZAMLANDI

        2008 SUT muayene ücretleri listesine göre bazı poliklinik fiyatlarına zamgeldi. Zamların daha çok çocuklarla ilgili iş ve işlemler için olduğu, listeye bakıldığında görülecektir. Mesela, Çocuk Nörolojisi polikliniğinde SGK özel hastaneye 25 lira ödüyordu. Biz de özel hastanenin sınıfına göre yüzde 30 ile 70 arasında değişen oranlarda ek ücret ödüyorduk. Şimdi 1 Nisan 2010’dan itibaren SGK çocuğumuz için bu hastaneye 29 lira ödeyecek. Buna ek olarak hastane bizden 8.7 lira ile 20.3 lira arasında değişen para alacaktır.

        Özellerin ilave ücret alamayacağı sağlık hizmetleri

        1- Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,

        2- Yoğun bakımhizmetleri,

        3- Yanık tedavisi hizmetleri,

        4- Kanser tedavisi

        5- Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,

        6- Organ, doku ve kök hücre nakilleri,

        7- Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,

        8- Diyaliz tedavileri,

        9- Kardiyovasküler cerrahi işlemleri için öğretimüyesi tarafından verilen sağlık hizmetleri dahil olmak üzere, herhangi bir ilave ücret alınamaz.

        Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri koşuluyla,

        ÖZELLERİN İLAVE ÜCRET İSTEYEMEYECEĞİ KİŞİLER

        a) 24.2.1968 tarihli ve 1005 Sayılı İstiklalMadalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişilerden,

        b) 3.11.1980 tarihli ve 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre aylık alanlardan

        c) Harpmalullüğü aylığı alanlar ile TerörleMücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, ilave ücret alınamaz. Ancak, görüleceği üzere yukarıda sayılan kişiler önce devlete ait hastanelere gidecekler, bunlar, “Bizim sağlık bilgimiz-teknolojimiz sizi tedavi etmeye yetmiyor, sizi özel hastaneye sevk ediyoruz” diyecekler ki bu hizmetten yararlanabilsinler. Bu durumda uygulama pek rastlanılacak olay değildir. Sadece özel üniversitelere sevk olabilecek bir durumdur.

        Tüm hastaneler lüks oda parası isteyebilir

        SGK ile sözleşmeli tüm sağlık kurumları, tek yataklı, banyolu, TV ve telefonu bulunan odalarda sundukları otelcilik hizmetleri için, günlük 50.59 lira olan “Standart yatak tarifesi” işlem bedelinin üç katını geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilir. Ancak, günübirlik tedavi kapsamındaki işlemler sırasında verilen otelcilik hizmeti için en fazla 10.12 liralık “Gündüz yatak tarifesi” işlem bedelinin 3 katına kadar ilave ücret alınabilir. Yani, özel oda isterseniz kamu-özel ayrımı olmadan sizlerden en fazla 152 liralık özel oda fiyat farkı isterler, günübirlik bir işlemde özel oda isterseniz 31 lira isteyebilirler.

        GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ