Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlık Bakanlığı'ndan doktorlara tüyolar

        Sağlık Bakanlığı, hazırladığı broşür ile hekimlere, antibiyotik almak için ısrar eden hastaları ikna tüyoları verdi. Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla hazırlanan broşür, tüm hastanelere gönderildi.

        Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla hazırladığı broşürde, antibiyotik alarak iyileşeceğini; ya da komşusunun aldığı antibiyotik ile iyileştiğini, kendisinin de o ilacı kullanması gerektiğini düşünen hastaları ikna yöntemlerini örnek konuşmalarla anlattı. Tüm hastanelerde dağıtımı yapılan broşürde yer alan 'Doktor ve Hastanın Konuşma Örneği' muayene öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılıyor.

        Broşürde, "Şikâyetiniz nedir?" sorusuna, hasta "Antibiyotik almam gerekiyor galiba." diyerek cevap veriyor. Hekim, "Siz teşhisinizi koymuşsunuz, neden antibiyotik almanız gerekiyor, bunu biliyor musunuz?" diye soruyor. "Burnum akıyor, hapşırıyorum, ayrıca öksürüyorum." yanıtını veren hastaya doktoru, "Bu şikâyetlerde antibiyotiklerin hiçbir yararı yoktur." diyor. Hastanın, "Komşum iyi geldiğini söyledi." sözleri üzerine ise doktoru, "Ama ben sizi tedavi etmeyi düşünüyorum, komşunuzu değil.' şeklinde konuşuyor.

        Hastanın, " Peki ne almam gerekiyor?" sorusuna, hekim, "Sizi önce muayene etmem gerekiyor." cevabını veriyor.

        Broşürde yer alan muayene sonrası konuşma ise şöyle gerçekleşiyor:

        Doktor: Grip olmuşsunuz.

        Hasta: Bunun için ne yapmalıyım?

        Doktor: Dinlenin, bol sıvı alın yeter.

        Hasta: Ben yine de antibiyotik alsam olmaz mı?

        Doktor: Bakın, antibiyotikler domuz gribi de dâhil grip ya da nezle gibi viral enfeksiyonlarda işe yaramaz. Sadece bakteriyel enfeksiyonlarda işe yarar. Antibiyotikler virüslerin diğer insanlara yayılmasını da engellemez. Buna karşılık iyileşme sürecini uzatır, ishal gibi birçok yan etkilere yol açar. Ama en önemlisi bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç kazanmalarına yol açar. O zaman da, antibiyotik lazım olduğunda artık işe yaramaz.

        Hasta: Komşum gribin arkasından bakteriyel enfeksiyon olursa diye antibiyotik almış zaten, ben de alsam zararı olur mu? Evde daha önce artan antibiyotikler de var.

        Doktor: Aksine grip ve diğer viral enfeksiyonlardan sonra gelişebilecek olan bakteriyel enfeksiyonların tedavisini güçleştirir, çünkü dirençli bakteri ile enfeksiyona yakalanabilirsiniz. Ayrıca artan antibiyotiklerinizi atınız ve asla doktorunuz tavsiye etmeden antibiyotik almayınız. Her zaman antibiyotik kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

        Cihan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ