Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık PKU gümrük Fenilketonüri düşük proteinli ürünler kanserojen madde analizi aflatoksin

        GAZETE HABERTÜRK / Ahmet KIVANÇ

        Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile gıda maddelerinin ithalatı yeni kurallara bağlandı. Düşük proteinli gıdalara ilişkin 4 Ocak’ta yayımlanan tebliğde ise yeni ithalat tebliğine uyma zorunluluğu konuldu. Buna göre PKU hastaları için üretilmiş düşük proteinli besin maddeleri, etiketsiz olarak piyasaya sürülemeyecek.

        Ama daha önce ithalat süreci başlamış ürünler için geçiş süresi konulmaması nedeniyle gümrük kapılarında yığılma başladı. Hasta yakınları da piyasada ürün bulamamaktan yakındılar. Düşük proteinli ürün ithalatçıları, bunlar özel ürünler olduğu için en geç 2 ay içerisinde tüketilmesi gerektiğini, gümrükte bekleme süresi ne kadar uzarsa, kullanım süresinin de o kadar kısaldığını belirttiler.

        ‘MARULDAN ÖNEMSİZ Mİ?’

        PKU Aile Derneği Başkanı Deniz Atakay “Çabuk bozuluyor diye lüks oteller için ithal edilen kıvırcık ve marul gibi yeşilliklerin gümrük geçişine 4-5 günde imkân sağlanırken, hayati önemde olan düşük proteinli ürünlerin haftalarca gümrüklerde bekletilmesinin hastaları mağdur ettiğini ” söyledi. “Düşük proteinli ürünler marul kadar önemli değil mi?” diye soran Atakay, bu ürünlerde hiç rastlanmamasına rağmen aflatoksin, hayvansal gıda, metal ve kanserojen madde analizi istendiğini, bunun hem zaman kaybına neden olduğunu, hem de analiz maliyetleri nedeniyle fiyatları artırdığını ifade etti. Dernek olarak bakanlıktan açıklama ve destek beklediklerini söyleyen Atakay, şöyle devam etti:

        ‘KRAKERİMİZ BİLE 9 LİRA’

        “PKU hastaları, hayat boyu düşük proteinli ürünlerle beslenmek zorundadır. Yurtdışında ilaçları da gıdaları da öncelikli olarak işleme tabi tutulur. Aksi takdirde zekâları zarar görür. Her bir analiz için 1500 lira ödeniyor. Parası da bizden çıkıyor. Yarım kilo makarnayı 20 liraya, bir çubuk krakeri 9 liraya alıyoruz.” Fenilketonüri (PKU) hastalarının düzenli olarak kullanmak zorunda olduğu ekmek, makarna ve diğer gıda maddelerinin ithalatında yaşanan sıkıntı hastaları mağdur etmeye başladı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ