Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Böbrek taşlarını artık İbn-i Sina kıracak

        Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam, Dünya'da ilk olarak böbrek taşlarını tedavi eden robotun tıbba bir yenilik getirdiğini belirterek, "Hastalara da taşlarının daha hassas bir şekilde, daha titiz bir şekilde kırılması gibi bir kolaylık getiriyor" dedi.

        Ankara'da bir grup doktor ve mühendis dünyada ilk olarak böbrek taşlarını hiç kesmeden ve delmeden tedavi eden bir robot yaptı. Bu robot Avrupa ve Amerika üroloji kongrelerinde büyük ilgi görerek ödül aldı. Robotu geliştiren ekipten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam, bir hastayı bu robotlo ameliyat ederek, bu robotla böbrek taşı kırma ameliyatının nasıl yapıldığını anlattı. Sağlam yaptığı açıklamada, Dünya'da ilk robotun Türkiye'de 1150 yıllarında Mardin Cizre'de Artuklu sarayının başmühendisi El-Cezeri tarafından yapıldığını belirtti. Sağlam, bu robotun tıbba bir yenilik getirdiğini anlatarak, doktora bir rahatlık ve konfor getirdiğini söyledi. Sağlam, "Hastalara da taşlarının daha hassas bir şekilde, daha titiz bir şekilde kırılması gibi bir kolaylık getiriyor" dedi.

        Bu şekilde tedavi edilen hastaların sadece bir gece hastanede kaldığını bildiren Sağlam, ertesi gün hastaların evlerine ve işlerine dönebileceğini ifade etti. Sağlam, "Taş hastalığı ile uğraşan bir klinikte sadece bu robotun değil, iğneyle böbreğe girme yöntemi dediğimiz 'kapalı böbrek taşı ameliyatlarının' da yapılması lazım. Taşı kırma cihazların da olması lazım" diye konuştu. Sağlam, bu cihazın patentinin alınmasından sonra fiyatla ilgili bir çalışma yapılacağını ve fiyatların yüksek olmayacağını ifade etti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) vermiş olduğu ücretler ve yasal katılım ücretleriyle tedaviyi yaptıklarını belirten Sağlam, ekstra bir ücretin alınmadığını ve önceliklerin robotu geliştirerek bütün dünyaya kabul ettirmek olduğunu bildirdi. Sağlam, "Amerika'da bir profesör, 'Biz böyle bir robotu bir Amerikalıdan ve Avrupalıdan beklerdik, Türkiye'den çıkması bizim için şaşırtıcı oldu' dedi. Biz de kendisine Dünya'da ilk robotların Türkiye'de Mardin şehrinin Cizre kazasında El-Cezeri isimli bir mühendis tarafından yapıldığını belirttik" diye konuştu.

        Büyük Türk-İslam bilgini İbni Sina'nın Avrupa'da bilinen adı olan AVİCENA adı verilen robot, normal idrar kanallarından girerek hastayı hiç kesmeden ve delmeden böbrek taşlarını lazer ile toz haline getiriyor. Daha önce el ile kullanılan fleksibil yani ucu bükülebilen aletlerle yapılan bu tedavi ile çok hassas bir şekilde yapılabiliyor. Doktor robotu oturarak kullandığı için yorulmuyor ve büyük taşlar da bu yöntemle tedavi edilebiliyor. Bu yönteme 'robotik fleksibil üreterorenoskopi' deniliyor. Dünya'da ilk olarak uygulanan bu yöntemi Prof. Dr. Remzi Sağlam 19 Mayıs'ta Amerika'da üroloji kongresinde anlatacak. Amerikalı ve Avrupalı üroloji profesörlerinin de bu robota ilgisi büyük oldu. Ankara'ya gelen Alman Prof. Dr. Rassweiler robotu kullandıktan sonra Avrupa üroloji kongresinde tüm üroloji uzmanlarına göstermek için canlı ameliyat programına aldı. Amerika'da tüm dünyada geçerli olacak patent müracaatı yapılan cihazın 2013 yılında Almanya ve Amerika'da kullanıldığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ