Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Anne sütü ile beslenme arttı

        Sağlık Bakanlığı, bebeği birçok hastalıktan ve obeziteden koruyan, bağışıklılığı artıran anne sütü ile beslenme oranlarını 2012 yılı sonuna kadar yüzde 60'a çıkarmayı hedefliyor.

        Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini ilk altı ay tek başına sağlayabilen en ideal besin özelliği taşıyor.

        İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan koruyan anne sütünde, hazmı kolay, temiz ve her an bebeğe verilmek üzere olma nitelikleri bulunuyor. Anne ile bebek arasındaki ilişkiyi kuvvetlendiren anne sütü, ilerleyen yaşlarda da diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına da katkı sağlıyor.

        Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, anne sütüne doğumdan hemen sonra başlanmasını, emzirmenin altı aydan sonra uygun besin takviyeleriyle iki yaş ve üzerine kadar devam etmesini öneriyor.

        Anne sütü obeziteye karşı koruyor

        Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) çocuklarda obezitenin ve aşırı kilonun düşürülmesi için emzirmenin özendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.

        Çocuklukta tespit edilen yüksek vücut kütle indeksi, adolesan ve yetişkinlik döneminde şişmanlık ve obezite ile karşılaşılacağının habercisi gösteriliyor. Araştırmalar, anne sütünün aşırı kilo insidansını önemli ölçüde azalttığını ve uzun süreli emzirmenin LDL kolestrol seviyesinin düşürülmesi, kan basıncı, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.

        Anne sütü ile besleme oranı artıyor

        Sağlık Bakanlığı da ''Bebek dostu hastaneler'' ile birçok faydası bulunan anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkların kazandırılmasına yönelik çeşitli programlar uyguluyor.

        Bu hastanelerde gebeliklerinden itibaren anne adayları anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiriliyor, doğum sonrası annelerin bebeklerini emzirmesine yardımcı olunuyor. Verilere göre Türkiye'de yapılan doğumların yüzde 90'dan fazlası bebek dostu hastanelerde gerçekleştiriliyor. Uzun zamandan bu yana yapılan çalışmalar sonucunda sadece anne sütü ile beslenen bebek oranında çok ciddi artış sağlandığı vurgulanıyor.

        Alana ilişkin verilere göre, tüm çocukların yüzde 97'sinin bir süre emzirildiği, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebek oranının 2003'te yüzde 21 iken 2008'de yüzde 42'ye çıktığı; ortalama emzirme süresinin de 12 aydan 2003'te 14'e ve 2008'de 16 aya yükseldiğine dikkat çekiliyor.

        Sağlık Bakanlığı, ''2012 yılı sonuna kadar ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme oranını yüzde 60'a çıkarmayı'' hedefliyor. Hedefe yönelik olarak anne sütünün desteklenmesinde önemli bir adım olan Anne Destek Grupları'nın, 2014 yılı sonuna kadar tüm Türkiye genelinde yapılanması, 150'den fazla kadın istihdam eden iş yerlerinin bebek dostu iş yeri olmalarının sağlanması, Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlık eğitim programının sürekliliği ve hızını arttırmak amacıyla hazırlanan uzaktan eğitim çalışması tamamlanıp sahada kullanılmaya başlanması planlanıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ