Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil 16 yaşında yapay kalpli!

        Gaziantep'te 2 kardeşini kalp yetmezliği nedeniyle kaybeden 16 yaşındaki Yusuf Eneç, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde bir hafta önce total yapay kalp ameliyatına alınarak yaşama döndürüldü.

        DEÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto, Yusuf Eneç'in daha önce 2 kardeşini kalp yetmezliği sonucu kaybettiğini belirterek, ailenin 3. çocuğunu ''karın ağrısı'' şikayetiyle Gaziantep'te hastaneye götürdüğünü, hastanın yapılan ilk müdahalenin ardından, İzmir'e sevk edildiğini ifade etti.

        Prof. Oto, şunları söyledi:

        ''Yusuf'un ölen iki kardeşinin kalp hastalığı da karın ağrısı şikayeti ile başlamış. Dolayısıyla, 3. çocuğu karnı ağrıyınca bize getirdiler. Yusuf'un sağ ve sol kalbinin kasları çalışmıyordu. Kalp yetmezliği vardı. 7 aydır ilaç ve destekle tedaviyi sürdürüyorduk. Ancak son zamanlarda yapay solunum aletine bağlanmıştı ve böbrek yetmezliği başlamıştı. Hastanemizin gayretiyle yapay cihaz temin edildi ve total kalp ameliyatı yapıldı. Şu anda Yusuf'un kalbi yerinde yok. Kalp görevi gören bu aleti göğüs kafesine taktık.''

        Total yapay kalp ameliyatının Türkiye'de ilk kez yapılmadığını, ancak bu yaş grubuna ilk kez uygulandığını dile getiren Prof. Oto, cihazın kullanım limitinin olmadığını, ABD'de yapay cihaz ile 5 yıl yaşayan hastaların olduğunu ifade etti.

        Yusuf Eneç'in sağlık durumunun iyiye gittiğini de söyleyen Öztekin Oto, organ bulunması durumunda her an kalp ameliyatı yapabilecek durumda olduklarını sözlerine ekledi.

        YUSUF ENEÇ SAĞLIĞINA KAVUŞMAK İSTİYOR

        Kalp ve Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavisi süren Yusuf Eneç de 8 ay önce hastalanınca lise eğitimini yarıda bıraktığını ve tedavi olmak üzere İzmir'e geldiğini anlattı.

        DEÜ'deki doktorların kendisini ameliyata aldığını söyleyen Eneç, vücuduna bağlanan cihazla yaşamını sürdürdüğünü dile getirerek, ''Bundan sonra tek hayalim sağlığıma kavuşmak. İnsanlar organ nakli konusunda daha duyarlı olsunlar istiyorum. Benim vücudumda hiç direnç kalmayınca doktorlarım beni bu cihaza bağladı. Şimdi tüm insanların organ nakli konusunda daha duyarlı olmasını istiyorum'' dedi.

        Yusuf Eneç'in ağabeyi Mahmut Eneç de biri 9, diğeri de 5 yıl önce olmak üzere iki kardeşini kalp hastalığı nedeniyle kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını, işçi emeklisi olan babası ve diğer aile üyelerinin Yusuf'u yaşatmak için çabaladığını söyledi.

        Yusuf'un yaşaması için bir an önce kalp ameliyatı olmasını istediklerini de kaydeden Mahmut Eneç, ''Kardeşim hep elekronik konusunda çalışmak isterdi. Umarım en kısa zamanda sağlığına kavuşur ve hayalindeki mesleği yapar'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ