Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Havalede yanlış müdahale kalıcı hasar bırakabilir

        Eskişehir Devlet Hastanesi Çocuk Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Sevgi Yimenicioğlu, ailelerin çocuklarında karşılaştıkları havale nöbetinde yanlış müdahale uygulamaları ile kötü sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi.

        Dr. Sevgi Yimenicioğlu, havalenin, yapısal, migren ve bayılma ile birlikte gerçekleşebileceğini, ya da enfeksiyon ile yaşanabileceğini vurguladı.

        Havaleyi yüksek ateş veya kullanılan ilaçların tetikleyebileceğini belirten ve nöbet anında çocuğa uygulanacak müdahaleden söz eden Dr. Yimenicioğlu, hastaya yan yatış pozisyonu vererek nefes alışının sağlanmasını ve 112 Acil Servis'in aranması gerektiğini belirtti.

        Uzm. Dr. Sevgi Yimenicioğlu, ''Havale geçiren bir çocuğa müdahale etmemeli. Sadece yan yatırıp rahat nefes almasını sağlamalı. İnsanlar bu konuda çok bilinçli değil. Dili geriye kaçıyor diye öne çekmeye çalışılmamalı. Diline bastırmamalı. Dişini aralayacak şeyler uygulanmamalı. Örneğin bazıları nefessiz kaldı diye tahta kaşıkla dişlerini açmaya çalışıyor. Bunlar çok yanlış şeyler. Çocuğun dişi kırılabilir, tahta kırılıp çocuğun nefesine kaçabilir. Çocuğun diline bastırırken, o dönem yemek yemişse kusmuğun ciğerine gitmesine ve solunumun tamamen durmasına sebep olabilir. Aslında insanlar bu durumda daha çok kötülük yaptıklarının farkında değiller'' diye konuştu. Çocukların geçirdiği havale nöbeti sonrasında hasar kalabileceğine değinen Çocuk Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Sevgi Yimenicioğlu, ''Çocuğun havalesi çok uzun sürmüşse, tüm müdahalelere rağmen durmuyorsa, havale sırasında nefes sıkıntısı çok yaşanmışsa, beyne oksijen gitmediği dönemlerde hasar kalabiliyor. 112 Acil Sevislerin olması o açıdan çok önemli. Ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi lazım. Her epilepsi özür bırakmaz, ama epilepsi komasında kalırsa o kaldığı süre çok önemli'' şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ