Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Alternatif Tıp İşte 4 doğal antidepresan, antidepresan, antidepresan içeren gıdalar, takviye gıda, antidepresan etkili yiyecekler,
        1

        Yapılan araştırmalar bazı besinlerin ruh halimizi olumlu yönde etkilediğini kanıtlamaktadır. Depresyon grafiklerinin ülkeler arası tüketilen besinlere göre değişkenlik göstermesi de bu tezi destekliyor. Özellikle Omega-3, B9 vitamini, protein içeren ve kompleks karbonhidratlı gıdalar tüketmeyen insanların tüketenlere oranla 10 kat daha fazla depresyon riski taşıdıkları saptanmıştır.

        2

        Omega-3 içeren besinler


        Sardalye, ton balığı, uskumru, somon gibi balıklarda bol miktarda bulunan Omega-3’ün faydaları saymakla bitmez. Beyin ve kalp sağlığı için oldukça önemli olan Omega-3 yağ asitlerinin aynı zamanda depresyonu önleyici etkisi vardır. Eğer balık yemekten hoşlanmıyorsanız Omega-3 içeren keten tohumu, ceviz, ıspanak, soya fasulyesi, kurutulmuş nane ve karanfil tüketebilirsiniz.

        3

        Folik asit içeren gıdalar


        Günlük alınması gereken 400 mcg folik asitten daha az tüketen insanların depresyona daha çok yakalandığı tespit edilmiştir. Folik asit içeren yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, narenciye, kuşkonmaz, brokoli, tahıllı gıdalar, ay çekirdeği, domates suyu ve yumurta gibi gıdaları tüketerek depresyon riskini en aza indirgemiş olursunuz.

        4

        Kompleks karbonhidratlı gıdalar


        Dolaylı yoldan vücutta serotonin hormonu salgılanmasına destek olan kompleks karbonhidratlı gıdalar glisemik index değeri düşük olmasıyla bilinir. Bu gıdalar uzun süre tokluk hissi vererek gün boyu enerjinizin yüksek olmasını sağlar. Bulgur, kepekli pirinç veya makarna, tam tahıllı ekmekler ve sebzelerde bulunan kompleks karbonhidratları tüketerek depresyon riskini azaltmış olursunuz.

        5

        Protein içeren gıdalar


        Vücudun ürettiği enerjinin %15’i dışardan alınan proteinlerden sağlanmaktadır. Bu nedenle protein ağırlıklı beslenmek gün içerisinde enerjinizi yüksek tutar ve açlık hissini önler. Beyaz ve kırmızı ette, süt ve süt ürünlerinde, kuruyemişlerde, yumurtada, brokoli ve ıspanakta bulunmaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ