Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Canan Uzun, ağızda en sık meydana gelen kanser türünün yassı hücreli karsinom olduğunu ve tüm ağız kanserleri içinde yaklaşık yüzde 90 oranında görüldüğünü belirterek, "Araştırmalar sigara kullanımının ağız kanserlerine yakalanma riskini 2 ila 5 kata kadar artırdığını göstermektedir. Bu risk ne kadar süre sigara kullanıldığı ve içilen sigara sayısıyla da ilişkilidir" dedi.
KILLI DİL, KÖTÜ AĞIZ KOKUSU VE TAT DUYUSUNDA AZALMA VARSA...
AA'nın haberine göre; Uzun, yaptığı açıklamada, sigara içmenin insan vücuduna zarar verdiği gerçeğinin günümüzde açıkça ortaya konulduğunu, buna rağmen sigara kullanımının hala yaygın bir alışkanlık olarak sürdürüldüğünü söyledi.
Sigara içme oranının gelişmiş ülkelerde azalmaktayken, gelişmekte olan ülkelerde hala yüksek seviyelerde bulunduğunu dile getiren Uzun, bu ülkelerde yeni sigara bağımlılarının ortaya çıkışının da devam ettiğini aktardı.
Yrd. Doç. Dr. Canan Uzun, "Ülkemizde ise sigara kullanımında son yıllarda azalma sağlanmış olmasına rağmen çok üzücüdür ki sigaraya başlama yaşında düşüş olduğu kaydedilmektedir. Sigaraya karşı verilecek mücadelede, günümüz iletişim çağında bilhassa çocuk ve gençleri sigara üreticilerinin özendirici kara kampanyalarından soyutlamak mümkün değilken, zararlarına dair toplumdaki bilinç düzeyinin artırılması son derece önemli" diye konuştu.
Bu amaçla, sigaranın özelde ağız dokuları üzerine etkilerinden bahsetmek istediğini vurgulayan Uzun, şunları kaydetti: "Sigaranın ağız dokularına olan etkileri, diş dokuları ve ağızdaki mevcut restorasyonlarda renklenmeler gibi en masum etkileri olarak kabul edilebilecek kozmetik problemlerden başlayıp, ağız kanserlerine kadar varabilen ciddi rahatsızlarla sonuçlanabilmektedir. Sigara içen hastalarda diş kayıpları içmeyenden daha fazla olmaktadır. Dil yüzeyinde renklenme, kötü ağız kokusu, kök çürükleri, tat duyusunda azalma, kıllı dil, mantar enfeksiyonları sigara kullanımına bağlı olarak ağızda gelişebilecek olumsuzluklardan yalnızca birkaçıdır.
Sigara içen bireylerin ağız ortamlarında, diş ve diş eti sağlığı için tehdit oluşturan hastalık yapıcı mikroorganizmaların daha yoğunluklu mevcut olduğu farklı çalışmalarda ispat edilmiştir. Sigara içenlerde diş eti hastalıklarıyla daha sık karşılaşılmaktadır. Ayrıca sigara içen bireylerde diş eti hastalığı diş destek dokularında daha büyük yıkımlarla şiddetli seyretmekte ve bu hastalarda cerrahi ve cerrahi olmayan diş eti tedavileriyle sağlanabilen iyileşme sigara içmeyen bireylere göre daha düşük olmaktadır."
"SİGARA İMPLANT UYGULAMALARINDA BAŞARISIZLIK İÇİN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ"
Canan Uzun, sigaranın kılcal damarlardaki dolaşıma zarar vererek, dokuların oksijenlenmesini engellediğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Sigara, bağ dokusu hücrelerinin diş kök yüzeyine tutunmasını bozmakta ve savunma hücrelerinin faaliyetleri ve ömürleri üzerine de azaltıcı etkilerde bulunmaktadır. İçerdiği zehirli kimyasalların etkisiyle yara yeri iyileşmesi için gerekli hücresel faaliyetlere zarar vermektedir. Diş çekimi ve diğer cerrahi operasyonlar sonrasında yara yerinin iyileşmesi sigara kullanımı nedeniyle bozulabilmekte ve çene kemiğinin iltihaplanması gibi sancılı ve sıkıntılı süreçler doğurabilmektedir. Yine son yılların popüler dental tedavilerden olan implant uygulamaları için sigara kullanımı implatın kaybedilmesiyle sonuçlanan başarısızlık nedenleri için önemli bir risk faktörüdür. Solunan her sigara dumanı, güçlü kanser yapıcı etkiye sahip kimyasallar ihtiva eder. Bu kimyasallar hücre için hayati öneme sahip olan DNA'da değişimlere neden olarak kanserler için başlatıcı ve ilerletici olabilir. Ağızda en sık meydana gelen kanser türü, yassı hücreli karsinomdur ve tüm ağız kanserleri içinde yaklaşık yüzde 90 oranında görülür. Araştırmalar sigara kullanımının ağız kanserlerine yakalanma riskini 2 ila 5 kata kadar artırdığını göstermektedir. Bu risk ne kadar süre sigara kullanıldığı ve içilen sigara sayısıyla da ilişkilidir."
Sigaraya maruz kalan ağızlarda, dişler, dişleri destekleyen diş eti ve çene kemiği, ağız içini baştan başa döşeyen mukoza, dil, dudak, yumuşak ve sert damak, özetle tüm dokuların sağlığının tehdit altında olduğuna dikkati çeken Uzun, sözlerini, "Bu bakımdan sigara içmeye hiç başlanmamasının ve mevcut kullanıcıların sigara içme alışkanlığından kurtulmalarının mükemmel bir kazanç olacağı şüphesizdir" diyerek tamamladı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.