Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu SON DAKİKA: İsrail'de başbakan Netanyahu karşıtı koalisyonda anlaşma sağlandı! - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun rakipleri Yesh Atid (Gelecek Var) ile Yamina Partisi'nin liderliğindeki muhalefet partileri koalisyon hükümetini kurma konusunda anlaşmaya vardı.

        Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid Twitter'dan şu açıklamayı yaptı:

        "Cumhurbaşkanı Rivlin'in onurunda, hükümeti kurma görevini başarıyla tamamladığımı ilan ediyorum.

        Bu hükümetin, kendisine oy veren ve vermeyen tüm İsrail vatandaşlarının hizmetinde çalışacağına söz veriyorum. Rakiplerine saygı gösterecek ve İsrail toplumunun tüm kesimlerini birleştirmek ve birbirine bağlamak için elinden gelen her şeyi yapacaktır."

        Netanyahu dönemini sona erdirme sözünü tutmayı başardıklarını söyleyen, İşçi Partisi lideri Merav Michaeli, “Buradan güçlenerek çıktık. Bu gece yeni bir başlangıç yapıyoruz." dedi.

        Cumhurbaşkanı Rivlin ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Lapid ve koalisyonda yer alacak partilerin liderlerini tebrik etti.

        Aşırı sağcı Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ile Yair Lapid liderliğinde kurulacak koalisyon hükümetinde 8 parti yer alacak.

        Netanyahu'yu koltuğundan edecek koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için en geç 14 Haziran'a kadar güven oyu alıp yemin etmesi gerekiyor.

        Koalisyon hükümeti kurulursa, anlaşma gereği ilk 2 yıl başbakanlık görevini Yamina lideri Bennett yürütecek, daha sonraki 2 yıl için ise görevi Gelecek Var lideri Lapid'e devredecek.

        SİYASİ İSTİKRARSIZLIK SONA ERİYOR

        23 Mart 2021’de İsrail’de iki yıl içinde dördüncü seçim gerçekleştirilmiş, seçim sonunda hiçbir parti Knesset’teki 120 koltuğun çoğunluğunu kazanamamıştı.

         Netanyahu 12 yıl sonra veda edecek mi?
        Netanyahu 12 yıl sonra veda edecek mi? Haberi Görüntüle

        Başbakan Netanyahu’nun partisi Likud en çok oyu alan parti olmuş, ikinci ise Yair Lapid’in Yeş Atid Partisi olmuştu. Naftali Bennett’in sağ görüşleriyle öne çıkan Yamina Partisi 7 koltuk kazanmış, ancak seçimin kaderinde belirleyici noktada yerini almıştı.

        İsrail'de aşırı sağ görüşleriyle öne çıkan Yamina Partisi lideri Naftali Bennett, koalisyon hükümeti kurmak için Başbakan Binyamin Netanyahu karşıtı bloğa katılacağını duyurmuştu. Netanyahu ise, Bennett'i 'yüzyılın aldatmacasını' gerçekleştirmekle suçlamıştı.

        Bennett-Lapid liderliğindeki koalisyon hükümeti belirtilen sürede Meclis'te güven oyu alırsa, İsrail'de Mart 2009'dan bu yana başbakanlık koltuğuna oturan Netanyahu dönemi bitecek.

        İsrail'de koalisyon hükümetini kurmak için 61 milletvekiline ihtiyaç duyulurken, söz konusu koalisyonda yer almayı kabul eden partilerin toplam milletvekili sayısı 62.

         Netanyahu'nun koalisyon kurma ihtimali azaldı
        Netanyahu'nun koalisyon kurma ihtimali azaldı Haberi Görüntüle

        İSRAİL BAŞBAKANI BENNETT

        İsrail'in 49 yaşındaki milliyetçi dindar çizgideki müstakbel Başbakanı Naftali Bennett, Filistin karşıtı aşırı sağcı görüşleri ile tanınıyor.

        Siyasete 2005'te Binyamin Netanyahu'nun yardımcısı olarak giren Bennett, mecliste güven oyu alırsa 12 yıldır Başbakanlık görevini sürdüren Netanyahu'yu koltuğundan eden isim olacak.

        İsrail ordusunda eski bir komando olan Bennett, "Ben birçok Arab'ı öldürdüm ve bunda bir problem görmüyorum." ifadesinin de sahibi.

        Sıfırdan kurduğu teknoloji firmasıyla dolar milyoneri haline gelen İsrailli siyasetçi, kariyeri boyunca aşırı sağcı seçmene hitap etti.

        İşgal altındaki Filistin toprağı olan Batı Şeria'nın bazı bölümlerinin İsrail'e ilhak edilmesi gerektiğini de savunan Bennett, geçmişteki Netanyahu hükümetlerinde Ekonomi ve Milli Eğitim bakanlıkları da dahil birçok pozisyonda yer aldı.

        İsrail'in geçen ay Gazze'ye düzenlediği ve 254 Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırıların Hamas'la varılan ateşkes neticesinde son bulmasının ardından Bennett, Netanyahu'nun rakibi olan ana muhalefetteki Gelecek Var Paritisi lideri Yair Lapid'le koalisyon kurmak için anlaştı.

        Meclis'te 7 milletvekili ile temsil edilen sağcı Yamina partisin lideri olan Bennett, bu anlaşmaya göre ilk iki yıl başbakanlık görevini yürütecek. Daha sonra ise son iki yıl için bu görevi Lapid'e devredecek. Sağcı, solcu, merkez ve İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden İslamcı partilerden oluşan sekiz ortaklı koalisyon hükümetinin bu kadar uzun ömürlü olması zor gözüküyor.

        Anne ve babası ABD doğumlu olan Bennett, siyasi kariyeri boyunca Filistinlilere karşı kullandığı saldırgan üslubuyla manşetlerden düşmedi. Bennett, 2012 yılında Yahudi Evi partisinin liderliğine seçildi.

        Naftali Bennett, 2013 yılında "Ben birçok Arab'ı öldürdüm ve bunda bir problem görmüyorum. Filistinli teröristler serbest bırakılmak yerine öldürülmeli." sözlerini sarf etmişti.

        Batı Şeria'nın "işgal altında olmadığını ve Filistin diye bir devlet bulunmadığını" savunan Bennett, 2018 yılında Yahudi Evi partisinin adını Yamina olarak değiştirmiş ve Netanyahu liderliğindeki koalisyonda yer almıştı.

        REKLAM

        YES ATİD LİDERİ LAPİD'DEN, İSRAİL MECLİSİ BAŞKANI'NA GÜVEN OYLAMASI ÇAĞRISI

        İsrail'de koalisyon hükümetini kuracak sayıya ulaştığını açıklayan Yesh Atid (Gelecek Var) lideri Yair Lapid, İsrail Meclisi Başkanı Yariv Levin'den güven oylamasının kısa zaman içinde yapılması için çağrıda bulundu.

        Yerel basında çıkan haberlerde, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'i bilgilendirdikten sonra Lapid'in, Meclis Başkanı Levin'i telefonla arayarak koalisyonu kuracak sayıya ulaştığını ilettiği belirtildi.

        Görüşmede Lapid'in, Levin'den kurulacak yeni koalisyon hükümetinin güven oylaması için Meclis Genel Kurulu'nu özel toplantıya çağırmasını istediği kaydedildi.

        İsrail'in Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud milletvekili olan Levin'in oylamayı geciktirmesi halinde, kurulacak koalisyon hükümetindeki partilerin yeni Meclis Başkanı seçilmesi için harekete geçeceği kaydedildi.

        Lapid, Netanyahu karşıtı blokta yer alan partilerle koalisyon hükümetini kurmak için gerekli 61 milletvekili sayısına ulaştığını duyurmuştu.

        Yeni hükümetin kurulabilmesi için 14 Haziran'a kadar Meclis'ten güvenoyu alması gerekiyor.

        Netanyahu karşıtlarının anlaştığı koalisyonun kurulması halinde, ilk iki yıl başbakanlık koltuğuna Yamin Partisi lideri Naftali Bennett oturacak, son 2 yılda ise görevi Lapid'e devredecek.

        Koalisyon hükümeti kurulursa, 2009'dan bu yana başbakanlığı aralıksız sürdüren Netanyahu dönemi sona erecek.

        NETANHAYU İÇİN YOLUN SONU

        Üç ayrı yolsuzluk dosyasıyla yargılaması devam eden Netanyahu, döneminde İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını da arttırdı. Son olarak 10 Mayıs'ta başlayan saldırılar 21 Mayıs'ta sona ermiş; 254 Filistinli hayatını kaybetmiş, bin 948 kişi yaralanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ