Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Tarçının faydaları nelerdir? İşte toz tarçının faydaları...

        Tarçın, tıbbi özellikler bakımından zengin bir baharattır. Bir yemek kaşığı tarçında % 19 kalori, 4 gram lif, % 68 manganez, % 8 kalsiyum % 4 demir içerir. Şeker ve yağ içermez. Günlük tüketildiğinde vücutta birçok olumlu değişiklik yarattığına inanılmaktadır. Tarçın, mutfaklarda genellikle toz olarak, tarçın çubukları ise hoşaf gibi içeceklerin yapımında lezzet vermek için kullanılır.

        Tarçın güçlü bir baharattır. Sadece aroması için değil, aynı zamanda güçlü tıbbi özellikleri için de binlerce yıldır kullanılmaktadır. Tarçının en önemli özellikleri antioksidanlarıdır. Kanser, diyabet, inflamatuar artrit, demans ve hatta yaşa bağlı maküler dejenerasyon gibi hastalıklara neden olabilecek serbest radikallerle savaşırlar. Şimdi, tarçının fazdalarından bazılarını öğrenelim...

        TARÇININ FAYDALARI

        Antioksidan kaynağı

        Tarçın, vücutta serbest radikallerin büyümesini engelleyen büyük miktarlarda antioksidan içerir. Vücudun yaşlanma sürecini yavaşlatır. Tarçın, en yüksek antioksidan bitki olarak test edilmiştir ve diğer bitkilerle karşılaştırıldığında, baharatlar arasında antioksidanlarda yedinci sıradadır. Flavonoid ve fenolik asit tarçında çok sayıda bulunur ve bu bileşikler stresi azaltmada birlikte görev yapar.

        REKLAM

        İnflamasyonla mücadele eder

        Tarçın, anti inflamatuar özelliklere sahiptir. Kalp krizi, felç, yüksek tansiyon ve diğer ilgili hastalıkları azaltmaya yardımcı olur. Kötü kolesterolü düşürdüğü ve vücutta iyi kolesterolü geliştirdiği bulunmuştur. Tarçın, akciğerleri destekleme özelliğine sahiptir ve anti-inflamatuar özelliğinden dolayı vücuttakis dokusu hasarı ile savaşabilir.

        Diş ağrısı için çare

        Ağızdaki bakterilerin çoğalması dişlerde plak ve diğer hastalıkların oluşmasına yol açar. Tarçın, bol miktarda antibakteriyel özelliklere sahiptir ve düzenli olarak alındığında dişleri sağlıklı tutar. Ağrıyan bir dişe ve etraftaki bölgelere iki damla tarçın yağı sürmenin diş ağrısı ve diş çürümelerini azalttığı bulunmuştur.

        Tip 2 diyabet önler

        Tarçın, insülin duyarlılığını artırma gücüne sahiptir ve bu, tip 2 diyabet ve metabolik direncin önlenmesine yardımcı olur. Tarçın kişide kan şekeri seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur ve bu nedenle, anti-diyabetik gıda olarak bilinir. Tarçın, kan dolaşımına girdikten sonra kan şekeri seviyesini azaltarak, sindirim sistemindeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatır. Bu nedenle, diyabetik hastalar için bazen bir nimet olarak görülür.

        REKLAM

        Nörodejeneratif hastalık için tedavi

        Tarçının, nörodejeneratif hastalığı olan hastalarda pozitif, yatıştırıcı etkileri olduğu bulunmuştur. Bir çalışma, tarçının Parkinson hastalığına ve Alzheimer hastalığına yol açan iki bileşiği önlediğini düşündürmektedir. Tarçın alımı, beyindeki tau proteininin büyümesini de engeller. Bu protein, Alzheimer’ın neden olduğu önemli bir faktör olarak tanımlanmıştır. Tarçın, nöronları ve motor duyusal aktiviteleri koruyarak, Parkinson hastalığına sahip hastalara da yardımcı olmaktadır.

        Kanser riskini azaltır

        Tarçının, kansere neden olan hücrelerin büyümesini ve kolondan detoksifiye edici elementleri azaltarak kolon kanseri oluşum olasılığını düşürdüğü bulunmuştur.

        Virüs enfeksiyonlarını tedavi eder

        Tarçın virüs enfeksiyonlarından koruma gücüne sahiptir. Soğuk algınlığı semptomlarının kontrolünde fayda sağlar. Aynı zamanda balgam ve göğüs tıkanıklığının oluşmasını önler. Kış mevsimi ve soğuk iklim için idealdir.

        REKLAM

        Dikkat eksikliği bozukluğu (ADD) için önemli bir tedavidir

        Tarçın dikkat eksikliği bozukluğu olan kişiler için faydalıdır. Bu hastaların genellikle gün içerisinde kolayca dikkati dağılır. Uzun süreler boyunca oturmakta ve bir şeyleri organize etmede zorlanırlar. Aşırı konuşma, öfkeli olma, sabırsızlık bu insanlar arasında görülen diğer belirtilerdir. Düzenli olarak tarçın alımının dikkat eksikliği bozukluğu olan hastalarda önemli değişiklikler yaptığı bulunmuştur.

        Kilo kontrolü

        Tarçın kilo vermede yardımcı olur. Bunun nedeni, tarçının sindirim sistemindeki yiyeceklerin yavaş bir şekilde dağılmasına yardımcı olmasıdır. Bu, doluluk hissi verir, yemek yeme isteğini azaltır ve daha az gıda maddesinin alınmasına yardımcı olur.

        Gıda zehirlenmesi için doğal çözüm

        Tarçın, bağırsakları etkileyen bir bakteriyel enfeksiyon olan salmonella ile mücadelede yardımcı olan antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Salmonella'nın neden olduğu hastalık, gıda zehirlenmesi olarak bilinir.

        REKLAM

        İnfertilite (kısırlık) tedavisi

        Tarçın, doğal bir afrodizyaktır ve cinsel isteği arttırdığı bulunmuştur. İnfertilite tedavisinde de kullanılır. İnfertilite tedavisinde tarçının rolü, erkeklerde cinsel isteği iyileştirmek ve böylece sperm üretimini arttırmaktır.

        Genç cilt

        Tarçının, vücutta kollajen üretimini geliştirdiği bulunmuştur ve bu da cildin genç ve sağlam olmasını sağlar. Tarçın ile yapılan peeling, cildi ve saç derisini besler. Tarçını evde yüz bakımında ve sivilce tedavisinde de kullanabilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ