Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Öne Çıkanlar Üstat sinemacı vefatının 29'uncu yılında anıldı

        'Hababam Sınıfı' deyince akla ne gelir?

        Rıfat Ilgaz'ın aynı adla sinemaya uyarlanan romanı.

        Ve o karakterleri canlandıran oyuncular; Tarık Akan, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Feridun Şavlı, Ahmet Arıman, Sıtkı Akçatepe, Ertuğrul Bilda...

        Ve 'Hababam Sınıfı'nın yönetmeni ve yapımcısı...

        Ertem Eğilmez...

        'Hababam Sınıfı'nın oyuncuları vefatının 29'uncu yıldönümünde Ertem Eğilmez'i Karacaahmet'teki mezarı başında anıp eski günleri yâd etti.

        Askerden döndükten sonra 1954'de Refik Erduran ile birlikte Çağlayan Yayınevi'ni kuran Ertem Eğilmez, Haldun Sel ile 'Tef' adlı bir mizah dergisi çıkardı ve hazırladığı cep kitapları büyük ilgi gördü. Sonra da sinemanın büyüsüne kapılarak 1961'de kurduğu 'Efe Film' adlı şirketiyle Münir Özkul ile Muhterem Nur'un başrollerini paylaştığı 'Yaman Gazeteci' adlı filmle yapımcılığa başlayarak 4 filme daha imza attı.

        3 yıl sonra 'Efe Film'i kapatarak 'Arzu Film'i kuran Ertem Eğilmez, 1964'te 'Fatoş'un Fendi Tayfur'u Yendi' ile yönetmenliğe 1966'da 'Ölmeyen Aşk' ile senaristliğe de geçiş yaptı. 1970'li yıllardaki filmleriyle Türk sinemasında 'Ertem Eğilmez Ekolü'nü oluşturarak çektiği filmler günümüzde hâlâ TV'lerde yayınlandığı günlerde yüksek izlenme oranlarına ulaşıyor.

        'Hababam Sınıfı' serisinin yanı sıra o filmlerden bazıları şunlar; 'Tarkan', 'Aile Şerefi', 'Yalancı Yarim', 'Süt Kardeşler', 'Gülen Gözler', 'Köyden İndim Şehire, 'Mavi Boncuk', 'Tosun Paşa', 'Şabanoğlu Şaban'... 1980'li yıllardaysa 'Banker Bilo', 'Aşık Oldum', 'Namuslu' ve 'Arabesk'...

        Ertem Eğilmez'in en belirgin özelliklerinden biri de Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen ve Ayşen Gruda'nın Türk sinemasında varlık göstermesine öncülük etmesi.

        Kariyeri boyunca 44 filmin yönetmenliğini yapan, 6 filmin senaryosunu yazan ve 32 filmin yapımcılığını üstlenen Ertem Eğilmez, oğlu Ferdi Eğilmez ile birlikte yönettikleri 'Arabesk'ten sonra 1989'da 60 yaşındayken vefat etti.

        Ertem Eğilmez ekolünde oyuncuların da senaryoya katkıda bulunması esastır. Fotoğrafta görüldüğü gibi önce asistanı Kartal Tibet, filmin senaristi ve başrol oyuncuları çekimler başlamadan bir araya gelerek senaryo üzerine tartışır, eklemeler veya çıkarmalar yapılırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ